Napisano Październik 29, 2019 · Zgłoś post Pszenżyto też popaliłem-mieszaniną jw. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 29, 2019 · Zgłoś post To był zwykły boxer czy ten wzmocniony DFF? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 29, 2019 · Zgłoś post Dolałem DFF 70g jak co roku. (tj.Adiunkt 500g/L w ilości 0,15l/ha i 2,2l Boxer-a) Fazy roślin od krzewienia jęczmienia,przez 4 liście pszenżyta Toledo po trzy w Orinoko- które najbardziej ucierpiało.W Boxer Evo swego czasu było 56g dff i +/- 2700 prosulfokarb. Na etykiecie Boxera 800EC widnieje wzmianka o fitotoksyczności+nadmiernej wilgotności gleby itd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 29, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Jakie były wtedy po oprysku wahania temperatury? Edytowano Październik 30, 2019 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 30, 2019 · Zgłoś post Niewielkie,tylko rosa silna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 30, 2019 · Zgłoś post Może jednak diflufenikan dalekowschodniego pochodzenia ?!? Expert met to pewny środek u mnie z dość dużą dawką chlorosulfuronu i jest OK Chciałem dodać DFF tylko w odpowiednich dawkach strach, na rzepak musiałem PATRZEĆ Byłem na polu w niedzielę i... środki rzepaku znaczy młode liście żółkną więc jest nadzieja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 30, 2019 · Zgłoś post Byś napisal glinu ,a tak trzeba szukać,to ile dałeś glinu ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 30, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Właśnie wróciłem ze spaceru i widziałem u sąsiada samosiewy rzepaku przerosły pszenicę. Widać, że już dawno pryskane, ale nie na rzepak. U mnie przy miedzy gdzie dziki rzepak zniszczyły przytulia w pszenicy nawet 3 okółki. Na wiosnę objadę Starane. Edytowano Październik 30, 2019 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 30, 2019 · Zgłoś post 1 godzinę temu, miwigos napisał: Byś napisal glinu ,a tak trzeba szukać,to ile dałeś glinu ? Dokładnie 15g/ha Chlorsulfuron 75 WG końska dawka jak na samosiewy rzepaku Tak zasuwają jak szalone bo jest futru od cholery tylko musiały się pozbierać po gruberze Mnie ciągle zastanawia co jest u @Pałuczanin81 może pozostałości w opryskiwaczu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 30, 2019 · Zgłoś post a zajrzyjcie do mojej galerii... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 30, 2019 · Zgłoś post @jarki-pryskane na chwościka tebu+azoksy poprzednio,wcześniej biostymulator z namysłowa też w burakach.W ubiegłym sezonie to co parskane w pełnym słońcu to przyjarało-z tym ,że wówczas pszenica po pszenicy (boxer po boxerze ale z orką).Wtedy się pozbierało i plon był porównywalny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 30, 2019 · Zgłoś post Teraz też się pozbiera ale trzeba szukać przyczyny Ostatnio mój przedstawiciel handlowy mówił że często nagromadzanie substancji Wszyscy popełniamy błędy jesteśmy przecież rolnikami i pracujemy pod chmurką Sam się obawiałem dać dużo gleanowatego na moich polach 20 lat nie było tego świństwa Często próbujemy na siłę ciąć koszty bo wiadomo opłacalność jest jaka jest W Twojej sytuacji mi już brakuje pomysłów coś musiałeś spier... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 31, 2019 · Zgłoś post Trzeci raz stosowałem: i w pierwszym NIC,w drugim tylko PSZENICA PO PSZENICY teraz bodaj WSZYSTKO(sprawdzę jeszcze te 2ha bez DFF bo brakło)jeśli tam OK to napiszę. Jeśli też poparzone to "ZAMKNIEMY TEMAT"! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 31, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Panowie jakem stary to jeszcze nigdy nie przypaliłem zboża herbicydami jesienią Kilkanaście lat temu późna poprawka wiosenna starym mustangiem 306 z grzybówką Przyszła susza i trochę poparzyło Fotka z niedzieli bo mnie @ikcomas zmusił pod karą .... Tak rzepak walczy pytanie czy jest bez szans czy będzie konieczna poprawka Edytowano Listopad 1, 2019 przez jarki Połączenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 1, 2019 · Zgłoś post Jest bez zadnych szans przy tej dawce. Ale swoja droga takich okazow w zbozu jeszcze nie mialem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 1, 2019 · Zgłoś post Były DUŻO większe ale nie przetrwały akcji gruber x3, uprawowo siewny Jest mnóstwo pokiereszowanych olbrzymich które mają korzeń do 1,5 cm i potencjał O nie się najbardziej boję dlatego zwlekałem z herbicydami żeby się odbudowały Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 1, 2019 · Zgłoś post A nie było prościej wykonać orke,by nie było problemu,zrobiła sie moda na nieoranie ,sasiad zasiał bez orki po kuku i 20 % zboża nie zakryte ,obok po pszenicy 20% pszenicy zeszlorocznej zostało,PATERACTWO-ale niech takich pól bedzie jak najwięcejjak dla mnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 3, 2019 · Zgłoś post Myślę że sprawa się wyjaśniła @ansu Twój scenariusz padł nie ma już wyboru Rzepak pada w szybkim tempie z nim pozostałe zielsko prócz fiołka chyba Oj wiosną będę musiał zrobić poprawkę zobaczymy na co jeszcze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 3, 2019 (edytowany) · Zgłoś post @jarki Szkoda taki ładny rzepak by był. Czym w końcu opryskałeś, że tak kijowo wzięło? Edytowano Listopad 3, 2019 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 3, 2019 · Zgłoś post Ty poważnie z tym "kijowo"? Moim zdaniem jest ok to dopiero 16 dni od zabiegu herbicydami A dałem jak już coś tam wspominałem 340g Experta i 15g Chlorsulfuron 75 WG Dnia 4.11.2019 o 07:07, Pałuczanin81 napisał: Poważnie to już nie ma śladu na wszystkich roślinach Przemijające przebarwienia nie wpływające na plon ;) Jak ja to LUBIĘ:( szkoła podstawowa się kłania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 4, 2019 · Zgłoś post Tribenuron metylowy widzę, że już załatwił rzepak, a DFF fiołka. Gorzeje z przytulią pod miedzą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 4, 2019 · Zgłoś post 9 godzin temu, jarki napisał: szkoła podstawowa się kłania Czytałeś pdf-etykietę..że co ma wpływ na plon? Węzeł był biały o tym nie pisałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 4, 2019 · Zgłoś post Mnie chodzi o to że oni piszą przemijające nie wpływające na plon Już w podstawówce uczono że fotosynteza jest powiązana z chlorofilem Jeśli liść jest żółty to absorbuje mniej światła a roślina wolniej rośnie Te same firmy na reklamach już piszą że ciemno zielony kolor wpływa pozytywnie Słowem to co piszę ciut wyżej ale to dotyczy zwykle fungicydów-regulatorów odżywek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 5, 2019 · Zgłoś post Ostatni popalony jęczmień w 2017 dał mniej o 2 tony od chwalenia się pozostałych. Poczekam aż dzieci będą miały biologię to sobie przypomnę :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 10, 2020 · Zgłoś post Dnia 22.10.2019 o 06:34, Pałuczanin81 napisał: Boxer 2l/ha+DFF 0,15l/ha ...i czeka mnie "poprawka" w pszenicy na samosiewy rzepaku.W pszenżycie na wszystko dwuliścienne(chabry,rumiany,maki,przytulia-to co wypatrzyłem). W jęczmieniu ozimym rumian-może go zadusi?"Kurka" proponuje połączyć z fungicydem i siarczanem magnezu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach