jarki

Poplony

517 posts in this topic

Gruber siewnik tylko jako balast. 1/4 wymieszałem gruberem. Taką akcję poprawię na wiosnę jak przemarznie i uschnie. Jeszcze miało być część głęboszem ale jest za mokro

Znaczy,że wszystkiego herbicydy nie dobiją w ewentualnie zostawionej pszenicy.

W 2016 TU siali rzutowo pszenice lejkiem.Tyle pamiętam,że obsada nierównomierna.Coś tam nazbierali.

@Marecki-sieję na poplon z gryką.

Kolega na nasiona.Nie narzeka na VI kl.

Edited by Pałuczanin81

@Marecki-poszukaj na Olx,kumpel nasiona ma w dobrej cenie.W tym roku kombajnem młócił,wcześniej młocarnią albo młynkował z otrzepanych balotów.

Już mam, byłem wczoraj, też w ten sposób znalazłem, niedaleko Kościerzyny. Po 6 zł. Miał z młócarni, bardzo ładna i czysta. Ma jeszcze ok pół tony na sprzedaż. 

Raz mi nie powschodziła,ale z zeszłego roku jestem zadowolony:poszalowałem,rozrzuciłem lejkiem i agregat płytko na wałku podparty.Masz foty w mojej galerii.

Mam kolegę który magazynuje gryke od 5 lat, z kazdego roku przez te 5 lat i sprzedał ja w tym roku w rewelacyjnej cenie podobno. I teraz nagle widzę takie zainteresowanie na forum to znaczy że znów ceny nie będzie kilka lat

Edited by lokizom

Ten od seradeli też mi mówił, że gryka jest teraz chyba po 1200, a on sprzedał zaraz po żniwach po 800, bo nikt by się nie spodziewał takiej ceny. Ja akurat o sprzedaży seradeli nie myślę, nie widzę w tym interesu i nie chciałoby mi się słuchać "panie, ale tu plewy są, musi pan opuścić cenę". Jak zbiorę w tm roku tyle, żeby mieć na przyszły rok na Cycki, to będę w pełni zadowolony. 

Uprawa on-line :)czyli zdalne sterowanie teściami?

Przyznam,że ciekawi mnie mieszanie seradeli z grochem.

@ansuby wiedział,czy warto.Na słoneczniku,który jest ponoć bez wartości to groch się czepia.

Nie, sam wszystko robię. Ciągnik zamknięty w garażu mam. Zresztą kiedyś teść miał swoje wizje dla mnie w sprawie upraw, ale raz i drugi jak grochem o ścianę i dał sobie i mi spokój. Zacząłem kilka lat temu siać poplony, to też było, że po co, bo nikt tam tego nie robił. Teraz sąsiedzi już też sieją. 

To u Was jednak lepsza ziemia że toto wzejdzie tu czasem koło Bożego Ciała

Bywało że przed żniwami bo ciągle wody brak a głębiej nie zasiejesz bo nie wylezie 

A pamiętam kiedyś wszyscy siali w żyto i krowy do zimy jadły 

Ten facet mi mówił, że nie może być lepsza ziemia, niż V klasa, bo na lepszej zawiązuje nasion, tylko wciąż kwitnie. I on sieje do 10 kwietnia. 

Jednak skłaniam się bardziej na łubin można dużo głębiej siać i wykiełkuje 

Dopłata też ma znaczenie, seradela to nie jest białkowa roślina według UE 

Ale jest w pastewnych. Dopłata mniejsza, za to po ostatnim łubinie nie mogę się przekonać do tej rośliny, a seradela ma mniejsze wymagania. 

Jedno i drugie kiepskie ,jak będziesz siał same zboża to OK, gorczyca szybciej rośnie

Też myślę że kiepskie ale tanie gorczycę dodatkowo wiosną łatwiej zniszczyć 

Dzięki temu wiosną w zbożu mniej problemów z siewem i herbicydami 

Kiedyś widziałem jak gryka przerosła i zagłuszyła rzepak. Tylko dużo trzeba wysiać 

Edited by ansu