jarki

HERBICYDY w rzepaku

713 posts in this topic

Stosowałem Foxa w tym roku wiosną. Chyba nawet mieszałem z Galerą, musiałbym sprawdzić dawki. Na mokrych roślinach przypala, co niby i tak nie wpływu na plon... U mnie nawet jak kończyłem późnym wieczorem jak już była rosa to sporadycznie gdzieniegdzie było widać małe przebarwienia,

" Prepaparatu nie należy łączyć z innymi środkami z formulacją EC . Nie wolno dokładać nawozów dolistnych i adiuwantów  Zabieg wykonać w pochmurny dzień lub pod wieczór  Nie wolno stosować na mokre rośliny lub tuż przed spodziewanym deszczem

Dawka zalecana od 0,6 do 1 l/ha Minimalna faza rozwojowa rzepaku to 4 liście a najlepsza do stosowania to 6 liści  Prearat FOX można łączyć z metazachlorem w celu poszerzenia spektrum zwalczanych chwastów, a także innymi mocno ograniczonymi herbicydami

Fox w dawce 0,5 l/ha dodać + ew. Navigator 0,2 lub chlopyralid 0,25 (jak nie ma Maku i przytulii to taniej wychodzi czysty chlopyralid od Navigatora)- są to oficjalne zalecenia w Niemczech.  Co istotne to po zabiegu herbicydem Fox nie wolno przez ok. 3-5 dni stosować graminicydów i fungicydów działających jak regulatory wzrostu (np. Caramba, Caryx, Toprex, Tebukonazole) a zabieg wykonać na suche rośliny bo to herbicyd kontaktowy. "

Edited by ejcz

Chaberka jeszcze można zwalczać w rzepaku-

jest go więcej niż pozostałych przy życiu roślin rzepaku.

Navigator+Mezotop na jesieni pogównie parskane.

Edited by Pałuczanin81

Substancja czynna ta sama co w Navigatorze-

tylko wymęczony pogodą rzepak też "przytrzyma"?

Opisz to jak stosowałeś bo coś mi się przypomina 

Nawet chyba Ci odradzałem 

Pryskałem zalecaną dawką, już nawet sam się zastanawiałem czy pryskać czy nie bo rzepak był już wtedy naprawdę w późnym stadium, i zadziałało, a rzepakowi nic się nie stało

9 minut temu, barts napisał:

tym zaraz chlomazon +metazachlor + adiuwant, dawki 75%, planowane jeszcze navigator po wschodach

Po jaką cholerę chcesz go na samym początku męczyć jeden wystarczy 

Rzepak chowany po spartańsku w trudnych warunkach :D

Przy tym terminie nic sobie nie zrobi z doglebówki szczególnie że w tym roku marathon powraca 

Miarka stanęła na 13mm, aż boję sie o wschody i o doglebowke na piachu. Części jeszcze nie opryskalem, myślicie że jak sialem w poniedziałek po południu to w czwartek jeszcze mogę chlomazon + metazachlor?

Odpuść sobie chlomazon raz że na piachu nie ma potrzeby dwa bezpieczniej

Zobacz jak się daje butisan star 4-7 dni po siewie 

Chlomazon w rzepaku super tylko niższe dawki i szybszy siew żeby ewentualny zastój mógł rzepak nadrobić

Chlomazonu maksymalnie 0,1 i nie powinno być żadnych problemów. Ale zobaczymy bo ciągle pada i pada

1,9 litra/ha metazu 500-ki co daje 950g czystego metazachloru 

Nic poza tym płytki siew i 4mm deszczu skutek 

Siewki uszkodzone te co na około 1-2cm

Edited by jarki

ok a czym zwalczasz chwasty w rzpepaku? mam glownie problemz  przytulia, chabrem, makiem i samoswiewow zboz

Ja lecę powschodowo metazachlor+navigator a wcześniej jakiś graminicyd na jednoliścienne. Chociaż ten sposób jest słaby na przytulię, najlepszy na te dziadostwo jest chlomazon przedwschodowo ale dusi mocno rzepak, nie lubię tego

Edited by ikcomas

A jak polecasz pryskac takie rzepaki? co maja 4 liscie wlasciwe i wychodzace z ziemi?

pierwsze liscie licza sie do lisci wlasciwych?

Pierwsze liśćie to są liścienie, nie wlicza się ich do liści właściwych. Poczekaj trochę z tym pryskaniem, kurde aż taką presję masz? Teraz po deszczach następne chwasty będą wyłazić a navi nie jest najtańszy żeby poprawiać. Zrób na razie jednoliścienne i obserwuj.