Tadeusz

Truskawki

142 posts in this topic

U nas skup truskawek do piątku i praktycznie jest więcej skupujących od sprzedających

U nas hanoye króluje. Ja osobiście mam koronę i olbrzymią,ale to wyłącznie deserowa.

A jak tam po zimie? bo u nas po kilka ha poorali.

Ja to aż hektarów nie mam... Ale przezimowały u mnie dobrze. Problemem tylko znowu będą paszkoty, bo pełno ich w pobliżu gniazduje.

Możecie mi napisać jakich środków używacie w celu poprawy żyzności gleby pod truskawki?

Odpowiednia uprawa nawożenie oraz prawidłowy płodozmian

Tylko nie pisz nam o cudotwórczych użyźniaczach itp

Generalnie kompost naturalny jest najlepszy. Każdy ma swoje sztuczki. U mnie dobre efekty przynosi wymieszanie gleby z taką na wpół przegniłą trawą. Sporo energii wkładam również w pozbywanie się chwastów. Jeżeli chodzi o nawozy, to głównie takie wzbogacające glebę w azotany i inne niezbędne mikroelementy niezbędne przy procesie wzrostu i dojrzewania.

Edited by jarki
reklama

Truskawki zaczęły dojrzewać i od razu pojawiły się paszkoty i sójki.

I zaczęła się "walka dobra ze złem". :P

... na chwilę obecną tak to wgląda niestety są opóźnione ze względu na ten zimny kwiecień, ale już lada moment zakwitną...

5918388303f2d_Zdjcie-0073.thumb.jpg.e1fc3212b3f1d4b53e6ba166b1def124.jpg

... oj nie przesadzaj, wszystko się da... ja też staram się jak najmniej szkodliwej chemii w nie pchać... w zasadzie to 1-2 zabiegi od chwastu (który i tak urośnie) i do tego 1 raz od szarej pleśni... reszta robi obornik, nawożenie i odżywki te dopuszczone na eko np. Optysil już tu przeze mnie wychwalany, niedługo mnie pewnie będziecie posądzać że jestem dilerem Intermag...:)

... nie no daj spokój tak, na poważnie dopiero od kilku lat gospodarzę sobie (tak się życie ułożyło, więc nie ma co narzekać )... dużo czytam i dużo się jeszcze muszę nauczyć i nie chodzi tylko o samą uprawę ale i o znajdowanie rynków zbytu itd... myślę że najważniejsze że lubię to co robię ... reszta jest mniej ważna...

No Kolegom znać się nie trzeba żeby zauważyć że plantacja dopieszczona :)

U mnie na dniach ale sporo przymroziło gruntu. W tym roku 2 rządki roxany posadzonena na włóknininie podobno ma nie być problemu z chwastami,lepjej mają trzymać wilgoć i mniejsze zagrożenie szarą pleśnią bo signum u nas cholernie drogi.

W mojej okolicy truskawka i mięta to uprawy nr:1 Moje nie będe ukrywał ekologiczne nie są i bez grama gnoju ;-)  ale jestem z nich dumny,jutro ściółkowanie.

Edited by ikcomas

4 godziny temu, Daymon napisał:

Moje nie będe ukrywał ekologiczne nie są i bez grama gnoju ;-) 

Od dziś masz u mnie pojechane 0sarcastic.gif

Zadziwiacie mnie z tymi truskawkami u nas były ogromne plantacje 

Dziś w okolicy tylko małe przydomowe dla siebie 

Podobno przez żółtków