Napisano Październik 13, 2023 · Zgłoś post U nas mało kto sieje pszenice po pszenicy , ja tak juz siałem nie widziałem różnicy , w tym sezonie 3 ha tak posiane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 13, 2023 · Zgłoś post Jak może nie być różnicy widoczne masz słaby wzrok ;) ;) A poważnie to u mnie przy identycznej ochronie i nawożeniu tona mniej Tematycznie pisząc norma identyczna jak po rzepaku parametry słabsze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 13, 2023 · Zgłoś post U mnie nie było różnicy w plonie, wygląd nie ważny , im wygląda gorzej , a sypie dobrze , tym lepiej dla zdrowia sasiada Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 14, 2023 · Zgłoś post Dnia 12.10.2023 o 23:16, jarki napisał: A ja Wam mówię że wielu się mocno zdziwi po tym sezonie Uproszczenia siewu pszenicy po pszenicy na grubera się zemszczą Ludzie którzy nigdy nie uprawiali bezorkowo dziś się rzucają na dopłaty Moje wczorajsze zdziwienie:mam za miedzą 3Xpszenicę po pszenicy(!!!)na grubera i do tego materiał siewny niezaprawiony.Wcześniej była kukurydza.Czyli ludzi zadowala sama dopłata. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 14, 2023 · Zgłoś post W żniwa będzie czuć śledziami jak kiedyś w sklepie rybnym :P Ogromne ilości samosiewów będą młócone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 15, 2023 · Zgłoś post To już lepiej soja po soi; wyższa dopłata Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 15, 2023 (edytowany) · Zgłoś post Facet ma to w nosie.Ostatnio tam miał 1/3 pszenżyta w pszenicy i z 4t/ha.Chwasty parskał po wykłoszeniu. Mój Provision poczeka na siew do połowy tygodnia.Też trzeci raz po zbożach.Ale był gnój i teraz fest poplon. Edytowano Październik 15, 2023 przez Pałuczanin1981 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 16, 2023 · Zgłoś post Dnia 13.10.2023 o 09:21, jarki napisał: Jak może nie być różnicy widoczne masz słaby wzrok ;) ;) A poważnie to u mnie przy identycznej ochronie i nawożeniu tona mniej Tematycznie pisząc norma identyczna jak po rzepaku parametry słabsze Pszenica posiana po rzepaku. jedno pole po jednej stronie drogi, drugie pole po drugiej. Siew w tym samym dniu , zabiegi jednakowe . Różnica w plonie 1,5t. Czy da się to wytłumaczyć? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 16, 2023 · Zgłoś post Ty masz półtora tony ? ja tonę mniej ! Myślę że to normalne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 17, 2023 · Zgłoś post 21 godzin temu, suzin napisał: Pszenica posiana po rzepaku. jedno pole po jednej stronie drogi, drugie pole po drugiej. Siew w tym samym dniu , zabiegi jednakowe . Różnica w plonie 1,5t. Czy da się to wytłumaczyć? rok, dwa ,trzy, pięć lat temu były te same rośliny na obu polach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 19, 2023 · Zgłoś post A o tym nie pomyślałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2023 · Zgłoś post A to jest istotna różnica Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2023 · Zgłoś post Pole na którym w pięcioleciu nie było rzepaku, tylko 2x burak,owsianka i 2x pszenica oddało 2 t więcej. @suzin to co było przed-przedplonem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2023 · Zgłoś post Sprawdziłem uprawy były jednakowe: kukurydza,groch,pszenica ozi. rzepak. To pole gdzie plon był lepszy, trochę lżejsze Wiosna dosyć mokra. Może to miało znaczenie.Albo coś skopałem. Zabiegi ochrony mogły być w innym terminie robione Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 07:06 · Zgłoś post @ikcomasno niestety nie mam możliwości na inne płodozmiany, posiałem gorczyce na poplon ale to akurat na tych polach później posiałem pszenżyto. Mam też pytania odnośnie ochrony przed grzybami ale to przejde do odpowiedniego wątku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 07:09 · Zgłoś post Mieszkasz w Małopolsce nie piepsz głupot , możecie soje siać, rzepak, każdy by chciał tak mieć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 08:07 · Zgłoś post @miwigostak wiem, żę możemy tylko ja mam małe gospodarkę (6ha) więc szukam wyśrodkowania nie chodzi mi żebym zarobił nie wiem ile ale żebym nie był stratny. No i nie mam sprzętu do posiania rzepaku i potem go zebrania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 09:52 · Zgłoś post Nie pierdziel głupot tylko ułóż płodozmianu Jeśli bez to pszenżyto lub żyto o pszenicy zapomnij Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 10:43 · Zgłoś post Usług tam nie ma u Was? Przy 6 ha jest dywersyfikacja? Jak nie to na całości posiać rzepak. Można i soję ale będzie ciężko o te 22-24 tony. Na pszenicę w płodozmianie ze zbożowych przedplonem musi być minimum owies, nawet nie mieszanka, czysty owies. W innym przypadku nic dobrego z tego nie będzie. Już nawet pomijając fakt zachwaszczenia pszenżytem tej pszenicy. U nas jeden partyzant posiał pszenicę po pszenżycie, sporo wcześniej ode mnie, przez miedzę. Płodozmian - monokultura pszenżyta. Moja już ją przegoniła... Na samym starcie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 10:53 · Zgłoś post Są właśnie usługi nawet myślałem żęby oddać rok wszystkie pola bo siał tu jeden gospodarz rzepak i mógłby nawet sobie posiać uprawić i zebrać, tylko nie wiem czy tak iść czy jakoś inaczej co się bardziej opłaca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 11:02 · Zgłoś post Będzie kosił swój wykosi również Tobie Zrób chociaż dwupolówkę rzepak pszenica Nie jestem zwolennikiem cały areał jedna uprawa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 11:03 (edytowany) · Zgłoś post Na rok to nie wiem czy zechce to raz, a dwa oczywiste jest to że bardziej opłaca się samemu uprawić i sprzedać. Bo jaki interes miałby w tym dzierżawca? Przemyśl, zapytaj czy Ci posieje i wykosi, za ile? Kto kupi? Może samochód podstawi na pole? Albo jakiś wózek przeładowczy najlepiej, to jest bajka. U mnie w tym roku jeździł po polu za kombajnem, piękna sprawa. Potrącił tylko 20 zł na tonie. @jarki przy takim areale ciężko o samochodowe ilości na dwóch uprawach. Na samochodowych są większe możliwości. Edytowano wtorek o 11:05 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano wtorek o 14:33 · Zgłoś post A to zaraz musi być odbiór samochodowy, płodozmian 1 pszenica -pszenica -soja , po 2 ha płodozmian 2 pszenica-pszenica - rzepak, po 2 ha a idealny to pszenica -soja -pszenica - rzepak , po 1,5 ha, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano środa o 14:47 · Zgłoś post Toż nie musi być. Wiadomo, że lepiej jest mieć więcej różnych upraw bo może jedna uprawa może mieć złe warunki to druga narobi. Jest też mały szczegół - rzepak sprzedają w paczkach przeważnie na 3 ha. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano środa o 15:16 · Zgłoś post W pierwszym roku jak zasieje 2 ha , to akurat , do zera nie wysiejesz , można go przechować na nastepny sezon , nic mu sie nie stanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach