Posted November 18, 2020 · Report post Tylko przy takim podejściu TU plony mają. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2020 · Report post Wysoki plon to nie zawsze wysoki zysk. Jak ktoś ma np wysoki PK to 4 lata bez spadku plonu można jechać bez nawożenia tymi składnikami Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2020 · Report post Przyznam,że zarówno z kukurydzy jak i z buraków nikt nie rezygnuje. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2020 · Report post 2 godziny temu, ansu napisał: Wysoki plon to nie zawsze wysoki zysk. Jak ktoś ma np wysoki PK to 4 lata bez spadku plonu można jechać bez nawożenia tymi składnikami Zgodzę się pod warunkiem że jest to ziemia wysokiej kategorii Z takiej ziemi sztuką jest umieć wyciągnąć to co tam jest Tylko później trzeba to z powrotem latami odbudowywać Znajomy kiedyś nabył takie pole latami oszukiwane zboże i słoma zbierana Żeby to ruszyć trzeba podnieść poziom gruntu (PK Mg Ca) w różnych formach Niby ok ale jak coś nie tak to tam pierwsze objawy właściwości wodne powietrzne Nasza praca nie polega na włączeniu trzeciej zmiany jak w zakładzie pracy Pole to żywy organizm ma swoje właściwości i swoje życie tego się nie oszuka Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Jestem na etapie rozważania bardzo krótkiego płodozmianu dla leniwych Pszenica/pszenżyto ozime (poplon gorczyca) i jęczmień jary (może też poplon) Taka dwupolówka tanio a plony wcale nie muszą mocno spaść tylko ta unia A na piachu to oczywiście żyto łubin Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Wchodzisz w program poplony i masz 850 zł do poplonu, więc do każdego hektara wyjdzie jeszcze ponad 400 zl Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post 25 minut temu, lokizom napisał: Wchodzisz w program poplony i masz 850 zł do poplonu, więc do każdego hektara wyjdzie jeszcze ponad 400 zl od kiedy stawka 850 wchodzi? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post 46 minut temu, jarki napisał: Jestem na etapie rozważania bardzo krótkiego płodozmianu dla leniwych Pszenica/pszenżyto ozime (poplon gorczyca) i jęczmień jary (może też poplon) Taka dwupolówka tanio a plony wcale nie muszą mocno spaść tylko ta unia A na piachu to oczywiście żyto łubin Oczy wybauszyłem,jak to przeczytałem!Kto tu co pił?Skrzydełka opadły nie tylko mnie.To my tu z @miwigoso duże plony walczymy,a ty wiarę w Polskie Rolnictwo straciłeś. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Jaja se robi. O rzepaku zapomniał ;) Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Dodam kiedy fotki,jak pszenicę ozimą,pszenicą jarą zmianują,a czasem pszenżytem. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post @barkas https://www.google.com/amp/s/www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/zmiany-w-wymaganiach-i-stawkach-rolnosrodowiskowo-klimatycznych-z-prow,104853.amp Dokładnie to 883 zl/ha. Można wejść w ten program w tym roku na dwa lata, bo perspektywa unijna się kończy. To jest już jakiś pieniądz, a wymagania prawie zadne Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post tak to widzialem, ale w rozporzadzeniu z dni 10.03.2021 nie ma informacji o zmianie stawek http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20210000435 Wiec to pewnie od nastepnego roku bedzie Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Za ten rok, co teraz składasz dopłaty, a poplon siejesz po zniwach i to za ten poplon. Stawka jest pewna. Bo mi w zrównoważonym też podnieśli do okolo 550 Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Powiem tak jeśli chodzi o moje dobre ziemie skoro UE nam zabroniła uprawy full wypas Mam we łbie różne myśli ale nade wszystko własne zdrowie dlatego taki pomysł Tak tak rzepak jest coraz dalej ode mnie groch też staje się problematyczny Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post @jarki siej buraki do Pfizer&Langen.TU wszyscy się przenoszą z KSC. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Przecież piszę że mam zamiar rozstawać się z opryskiwaczem Jako wielki ZWOLENNIK ue zaczynam słuchać co oni nam nakazują :p A poważnie uproszczenia wszystkiego co możliwe wreszcie z myślą o gospodarzu Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Gdzie ktoś coś ci obecnie zabrania ,żyjemy w innym świecie ? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Co ty pitolisz od co najmniej dwóch lat piszemy o wycofywanych insektycydach Temat jest o zmianowaniu ja piszę że rezygnuję z grochu i rzepaku Ty chcesz mi powiedzieć że żyjemy ty na Ukrainie a ja w PL ?? Toż do jasnej cholery zmianowanie traci sens Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 (edited) · Report post Siać możesz co chcesz , a w twój płodozmian same zboża nie uwierzę Edited April 18, 2021 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Przecież kiedyś pisał,że już to przerabiał(świni pod ogonem). Faktycznie może jakieś egzotyki dla RolNasu da się? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Groch i rzepak jest zabroniony od kiedy ,póki co się da na legalu Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 (edited) · Report post Nie pisał przecież, że są zabronione , ale że on rezygnuje z ich uprawy. Edited April 18, 2021 by Marecki są Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2021 · Report post Ściślej rozważam rezygnację z grochu i rzepaku ze względu na ograniczenia w ochronie Tak przerabiałem uprawę samych zbóż ale właśnie z obornikiem Egzotyki to na słabe gleby pod dopłaty Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2021 (edited) · Report post Czyli widzę brak następcy i oby do emerytury wtedy to inna sytuacja po co się męczyć Edited April 19, 2021 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2021 (edited) · Report post Tam gdzie dla mnie to możliwe, w chodzę na dopłaty, i trzeba to jeszcze wykorzystać, puki są. Chemia jeszcze jakoś daje sobie radę. A jak wymyślą dopłatę do BIO preparatów.? Edited April 19, 2021 by suzin dopiska Share this post Link to post Share on other sites