Napisano Styczeń 25, 2018 · Zgłoś post Ziemniaki pszenica ozima kukurydza bobik jęczmień ozimy rzepak pszenica jara+(poplon) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post @jarki pszenica jara po rzepaku? po co? to już lepiej ozima Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post Już się nie spuszczajcie nad tematem, sesja się zbliża mości Panowie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post No właśnie @maslak88 skoro ma być w zmianowaniu to gdzie ? Pewnie że ja też bym ją zamienił na ozimą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post Zamienić jarą z ozimą, nie jest napisane, że to wczesne ziemniaki i teraz pasuje, powodzenia na egzaminie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post Cztery rośliny jare po sobie ? Ziemniaki mocno zubożają próchnicę więc przed nimi rzepak a następnie zboże+poplon Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post To ją wciśnij między kukurydzę i bobik... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post I będziesz miał TRZY rośliny zbożowe ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post faktycznie @ikcomas nie ma co się spuszczać, przyjdzie ostra zima, wymarznie i cały płodozmian w pi..u Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post Ale to już było... jak przewieźć na łódce:wilka,kozę i kapustę przez kotomierzankę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post Chcę pokazać że dobrze ułożyć płodozmian wcale nie jest tak prosto Trzeba uwzględnić wiele czynników a my to często robimy żeby było wygodnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 26, 2018 · Zgłoś post W poście powyżej nawiązałem do tego- (mogłem płynąć rawką zwaną pomorką<-jeszcze nie od ASFu :D) pyry->jęczmień oz.->rzepak->pszenica ozima->bobik->kukurydza->pszenica jarka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 7, 2018 (edytowany) · Zgłoś post @jarki To zasiej soję, albo groch. Buraki to niezła skarbonka,późny zbiór i degradacja gleby. Edytowano Listopad 7, 2018 przez jarki jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 7, 2018 · Zgłoś post Tak się składa że ja sieję od kilku lat groch dla płodozmianu;) Spokojnie mogę sobie rzepak darować ale to na nim się ROBIŁO kasę Groch nadal jest nie pewny jeśli chodzi o zbyt w przeciwieństwie do rzepaku Mogę przecież po grochu dać pszenicę dalej pszenżyto czy jęczmień Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 7, 2018 · Zgłoś post Przy trzypolówce można groch i dwa razy pszenica ,nie widze problemu,raz na 6 lat rzepak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 8, 2018 · Zgłoś post Raz na sześć lat to groch miał być :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 9, 2018 (edytowany) · Zgłoś post Czyli źle zajarzyłem - myślałem że na rzepak sie pogniewałeś Edytowano Listopad 9, 2018 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 9, 2018 · Zgłoś post Dobrze myślałeś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Odświeżę dawno nie poruszany temat. Ostatnio zastanawiałem się sporo nad płodozmianem jaki zrobić na swoich polach na kilka najbliższych lat i wychodzi mi coś takiego: Rzepak ozimy jęczmień ozimy/pszenica ozima qq na ziarno (akurat nie będzie problemu ze zbytem na mokro)/groch, ale gdzie to sprzedać Jęczmień jary po qq, (po grochu jęczmień ozimy/pszenica ozima) rzepak ozimy A słabsze gleby Rzepak pszenżyto/żyto +poplon qq/łubin pszenżyto/żyto rzepak Wszystko idzie na sprzedaż. Co byście doradzili do płodozmianu, żeby ziemia stawała się żyźniejsza ale i wynik ekonomiczny był na plus? Edytowano Wrzesień 26, 2019 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2019 · Zgłoś post To @jarki musi ewidentnie zaopiniować. W swoim płodozmianie "wyrzuciłem" rzepak,ale nie teraz nie będę zaśmiecał tematu niechaj Tobie @barkas inni pomogą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2019 · Zgłoś post jeśli będziesz siał QQ na ziarno to na ściernie daj 500 kg kredy,, wapno +słoma kukurydziana bardzo dobrze zwiększa zawartość próchnicy w glebie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 23, 2019 · Zgłoś post Mnie w płodozmianie zawsze będą się podobały strączkowe/motylkowe Qq jest ok ale to jednak zboże a wprowadzenie okopowych tylko w długim zmianowaniu Chyba że ktoś ma obornik to nawet można o biomasie pomyśleć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 24, 2019 · Zgłoś post Jakie to jest te "długie" zmianowanie? Mnie chodzi po głowie:buraki->mieszanka zbożowa(jęcz.+owies)-> pszenżyto ozime->groch ogólnoużytkowy(kl.IIIa ziemi)->pszenica/jęczmień oz. Rzepak to do teraz o mdłości mnie przyprawia (2,17T/ha) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 24, 2019 · Zgłoś post A ja mysle o dodaniu do mojego plodozmianu gdzie sa rzepak, zboza i groch wlasnie ziemniakow, w dluzszej perspektywie nawet qq na kilku polach. Ale pyry to jest znow inwestycja w sprzet Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 24, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Ziemniaki zakończyłem 25 lat temu Okopowe wymagają obornika tak jak qq na zielono Próchnica jest najważniejsza a one niestety zubażają Kolega ma bardzo dużo gnojowicy a to zmienia sytuację Przy długich płodozmianach na dziś to powiedzmy 5-6 roślin Dobrze byłoby wprowadzić jeszcze prawdziwe poplony Niestety mamy czasy gdzie rachunek ekonomiczny wymusza Edytowano Wrzesień 24, 2019 przez jarki qq na zielono Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach