Posted January 25, 2018 · Report post Ziemniaki pszenica ozima kukurydza bobik jęczmień ozimy rzepak pszenica jara+(poplon) Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post @jarki pszenica jara po rzepaku? po co? to już lepiej ozima Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post Już się nie spuszczajcie nad tematem, sesja się zbliża mości Panowie Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post No właśnie @maslak88 skoro ma być w zmianowaniu to gdzie ? Pewnie że ja też bym ją zamienił na ozimą Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post Zamienić jarą z ozimą, nie jest napisane, że to wczesne ziemniaki i teraz pasuje, powodzenia na egzaminie. Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post Cztery rośliny jare po sobie ? Ziemniaki mocno zubożają próchnicę więc przed nimi rzepak a następnie zboże+poplon Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post To ją wciśnij między kukurydzę i bobik... Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post I będziesz miał TRZY rośliny zbożowe ! Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post faktycznie @ikcomas nie ma co się spuszczać, przyjdzie ostra zima, wymarznie i cały płodozmian w pi..u Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post Ale to już było... jak przewieźć na łódce:wilka,kozę i kapustę przez kotomierzankę? Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post Chcę pokazać że dobrze ułożyć płodozmian wcale nie jest tak prosto Trzeba uwzględnić wiele czynników a my to często robimy żeby było wygodnie Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2018 · Report post W poście powyżej nawiązałem do tego- (mogłem płynąć rawką zwaną pomorką<-jeszcze nie od ASFu :D) pyry->jęczmień oz.->rzepak->pszenica ozima->bobik->kukurydza->pszenica jarka? Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2018 (edited) · Report post @jarki To zasiej soję, albo groch. Buraki to niezła skarbonka,późny zbiór i degradacja gleby. Edited November 7, 2018 by jarki jarki Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2018 · Report post Tak się składa że ja sieję od kilku lat groch dla płodozmianu;) Spokojnie mogę sobie rzepak darować ale to na nim się ROBIŁO kasę Groch nadal jest nie pewny jeśli chodzi o zbyt w przeciwieństwie do rzepaku Mogę przecież po grochu dać pszenicę dalej pszenżyto czy jęczmień Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2018 · Report post Przy trzypolówce można groch i dwa razy pszenica ,nie widze problemu,raz na 6 lat rzepak Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2018 · Report post Raz na sześć lat to groch miał być :D Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2018 (edited) · Report post Czyli źle zajarzyłem - myślałem że na rzepak sie pogniewałeś Edited November 9, 2018 by ikcomas Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2018 · Report post Dobrze myślałeś Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2019 (edited) · Report post Odświeżę dawno nie poruszany temat. Ostatnio zastanawiałem się sporo nad płodozmianem jaki zrobić na swoich polach na kilka najbliższych lat i wychodzi mi coś takiego: Rzepak ozimy jęczmień ozimy/pszenica ozima qq na ziarno (akurat nie będzie problemu ze zbytem na mokro)/groch, ale gdzie to sprzedać Jęczmień jary po qq, (po grochu jęczmień ozimy/pszenica ozima) rzepak ozimy A słabsze gleby Rzepak pszenżyto/żyto +poplon qq/łubin pszenżyto/żyto rzepak Wszystko idzie na sprzedaż. Co byście doradzili do płodozmianu, żeby ziemia stawała się żyźniejsza ale i wynik ekonomiczny był na plus? Edited September 26, 2019 by ikcomas Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2019 · Report post To @jarki musi ewidentnie zaopiniować. W swoim płodozmianie "wyrzuciłem" rzepak,ale nie teraz nie będę zaśmiecał tematu niechaj Tobie @barkas inni pomogą. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2019 · Report post jeśli będziesz siał QQ na ziarno to na ściernie daj 500 kg kredy,, wapno +słoma kukurydziana bardzo dobrze zwiększa zawartość próchnicy w glebie Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2019 · Report post Mnie w płodozmianie zawsze będą się podobały strączkowe/motylkowe Qq jest ok ale to jednak zboże a wprowadzenie okopowych tylko w długim zmianowaniu Chyba że ktoś ma obornik to nawet można o biomasie pomyśleć Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2019 · Report post Jakie to jest te "długie" zmianowanie? Mnie chodzi po głowie:buraki->mieszanka zbożowa(jęcz.+owies)-> pszenżyto ozime->groch ogólnoużytkowy(kl.IIIa ziemi)->pszenica/jęczmień oz. Rzepak to do teraz o mdłości mnie przyprawia (2,17T/ha) Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2019 · Report post A ja mysle o dodaniu do mojego plodozmianu gdzie sa rzepak, zboza i groch wlasnie ziemniakow, w dluzszej perspektywie nawet qq na kilku polach. Ale pyry to jest znow inwestycja w sprzet Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2019 (edited) · Report post Ziemniaki zakończyłem 25 lat temu Okopowe wymagają obornika tak jak qq na zielono Próchnica jest najważniejsza a one niestety zubażają Kolega ma bardzo dużo gnojowicy a to zmienia sytuację Przy długich płodozmianach na dziś to powiedzmy 5-6 roślin Dobrze byłoby wprowadzić jeszcze prawdziwe poplony Niestety mamy czasy gdzie rachunek ekonomiczny wymusza Edited September 24, 2019 by jarki qq na zielono Share this post Link to post Share on other sites