Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Dzień Dobry, szanowni koledzy mają jakieś doświadczenia z maszynami służącymi do dokładnego czyszczenia ziarna? Które z nich mają największą wydajność i dokładność czyszczenia? Z wialnią napędzaną ręcznie miałem do czynienia i wiem jakie ma ona możliwości. Interesuje mnie jak sprawują się stoły grawitacyjne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Chcesz sprawdzoną maszynę do czyszczenia ziarna To poszukaj poczciwego petkusa nówkę czy używkę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Na mojej wialni to widnieje logo "RUDOLF WOLF 1937r". i też spełnia swoje zadanie,tylko korbę zamieniłem na silnik od FRANI żeby żonę w ciąży oszczędzić... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Wialnia ręczna według instrukcji powinna być tak napędzana by wentylator obracał się z prędkością około 500 obr/min. Silnik od Frani daje radę? Sąsiedzi do napędu wialni ręcznej używają silników np. od dojarki, przewoźnego silnika o mocy 3.5 kW, i co tam się nada. Silnik od Frani ma rzekomo za małą moc i może się spalić. Wialnia ręczna nie grzeszy też dokładnością czyszczenia, a wydajność jest bardzo mała, bo według instrukcji zaledwie 250 kg/h. Szukać Petkusa z tryjerami czy może bez nich? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Takiego chyba trudniej znaleźć, ale przydają się, jak kombajnista wykę przywiezie. A obroty i wykorzystanie mocy silnika można regulować znanym prostym sposobem przez koła rowerowe. Piękne to może nie jest, ale proste i szybkie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Mam jeszcze młynek z sitami z FABRYKI MASZYN ROLNICZYCH"BRACIA MALAK ŻNIN"1938r i ten ma mocny silnik od ruskiej pralki TUÅA...ma ktos może ręczna zaprawiarke do ziarna-nagrodę z czasopisma GROMADA-ROLNIK POLSKI Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Ja mam zwykłą wialnię (bez sit) robioną przez złotą rybkę A ma może ktoś wialnię z sitami WLR-05 ?? Jak to się sprawuje ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Ja mam coś takiego do dyspozycji. Czyści w miarę, ale jak wspomniałem wcześniej wydajność jest bardzo mała. Szukałem czyszczalni w Internecie i na przykład urządzenia laboratoryjne mają wydajność 100 kg/h, a WLR05 (lub jakiś jej odpowiednik) 250 kg/h. W tej wialni kłopotliwa jest regulacja ciągu wentylatora, a właściwie jej brak. Sita zapychają się drobnym ziarnem i co jakiś czas trzeba przerywać pracę, demontować i oczyszczać je. Mało wygodny jest odbiór oczyszczonego ziarna - trzeba kogoś do szuflowania. Ziarno drugiego sortu można wsypywać do miski i dalej do sąsieka/zasieka lub innego miejsca docelowego. Trzeba też zwrócić uwagę na jakość sit - nowych do tego cuda nie ma, dorabiane mogą mieć niewłaściwe wymiary lub masę (np. wykonane z dębiny). Mocowanie siatek do ram gwoździami też słabo wychodzi - przy dłuższej pracy siatki rwą się w tych miejscach. Nikła wydajność sprawia, że do przygotowania materiału siewnego na 10ha może być (norma siewu w granica 200 kg/ha). Do przewiania ziarna na sprzedaż trzeba mieć dużo samozaparcia i czasu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post W tych wialniach WLR 05 i podobnych najbardziej nie wygodne jest właśnie to szuflowanie Ja to używam tylko do czyszczenia ziarna siewnego Dla Ciebie proponuję wialnię odśrodkową Sosnowskiego ma wybór Wydajność maksymalna dla pszenicy: M 303/4 - 7 t/h waga - 50 kg moc - 0,37 kW M 303/3/A - 18 t/h waga - 90 kg moc - 0.75 lub 1.1 kW M 303/2 - 38 t/h waga - 120 kg moc - 1.5 kW M 303 - 70 t/h waga - 180 kg moc - 2.2 kW M 303/1 - 120 t/h waga - 245 kg moc - 4.0 kW M 303/250 - 250 t/h waga - 440 kg moc - 7.0 kW http://www.ws-sosnowski.pl/oferta.html Ceny od 2600,00 zł. za M 303/4 A może przenośnik ślimakowy oczyszczający T-015 ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 30, 2016 · Zgłoś post Miało być dokładne. Do czyszczenia wstępnego już mam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 30, 2016 · Zgłoś post Szukaj petkusa super z 1 tryjerem ma wydajność około 1t/godz były też większe z dwoma giganty, majory itd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Lipiec 23, 2021 · Zgłoś post Da rade oddzielic bylice od faceli? Bo na wialni nie ma szans, a Petkus? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2021 · Zgłoś post Jakie są różnice w nasionach bylicy i facelii? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2021 · Zgłoś post Bylica bardziej okragla a facelia podluzna. Co do wagi to bylica chyba lzejsza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 24, 2021 · Zgłoś post Jak lżejsza to wiatr zabierze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 24, 2021 (edytowany) · Zgłoś post tryjer powinien odebrać ziarna w postaci kulek. Z takich nieprzetestowanych, o których tylko słyszałem, to być może stół grawitacyjny by zabrał nieco kulek. No i maszyna wysokiej klasy - sortownik optyczny. Cena za przeczyszczenie tony ziarna ok. 800 zł brutto. Edytowano Sierpień 24, 2021 przez Magic fly Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach