malkolm

Uprawa warzyw

386 postów w tym temacie

U nas też bazylia się nie sprawdziła może jeszcze kiedyś spróbujemy 

Tymianek rośnie bardzo fajnie majeranek też oczywiście lubczyk

Młodzi wymyślili jakieś chwasty typu rukola i roszponka 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja rukolę lubię, szybko rośnie - jest doskonała do sałatki z suszonymi pomidorami, boczkiem i serem typu camembert. Roszponka raz była i wyjechała. Z wieloletnich to lubczyk, mięta (cytrynowa i pieprzowa), melisa, lebiodka czyli oregano ale inaczej smakuje jak te sklepowe z papierka - mniej intensywnie. Z lebiodką jednak trzeba uważać bo jest mocno ekspansywna i szybko opanowuje teren jak nie jest wyrywana. Bazylia bardzo dobrze się udaje, ponadto zawsze jest rzeżucha ogrodowa i jakieś mieszanki nieznanych gotowych ziół włoskich, tu wychodzi różnie. Z ciekawostek tymianek niby jednoroczny a rośnie już kilka lat, tak jak szałwia ale od południowej strony domu w zacisznym miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakie warunki lubi bazylia 

Naszą posadzili na pirata prosto z doniczki marketowej 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To roślina śródziemnomorska, takie warunki jak teraz idealne. Sucho i słonecznie, aż błyszczy wtedy. Jak za mokro liście będą czernieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na Waszą odpowiedzialność drugie podejście do bazyliki

Też w doniczce prosto ze stonki zaraz przycięta teraz hartowane

I co dalej mogę posadzić ją w pełne słoneczne miejsce ? 

Wasze pewnie z nasion ? 

Edytowano przez jarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Też z nasion i czasami mi się przypomni o podlaniu, bo nie rośnie z innymi warzywami, tylko trochę na boku, obok szczypiorku i tylko dzięki niemu dostaje wodę. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podzieliłem na dwie części jedna w domu ta ok 

Druga wysadzona w ogródku i coś złego się dzieje bo liście kapitulują 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bób wczoraj sialiśmy. Akurat w nocy popadało to szybciej wzejdzie :). Za jakieś dwa tygodnie drugi rzut jeszcze. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak tam Wasze roślinki? Ja dziś posiałem, trochę szybko, ale może mnie nie przerosną ;) cztery odmiany pomidora, dwie ogórka, potem sałaty, jarmuż, kalafior, brokuł, cukinię, kapustę... W tunelu, to będzie ciut cieplej i zanim wzejdą przymrozki powinny przejść. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Szefowej warzywa większość wykiełkowała są pod agrowłókliną 

Natomiast flance chyba faktycznie mogą mnie przerosnąć 

Zwłaszcza ogórki, arbuzy dziś i przedwczoraj kolejne sialiśmy 

 

Objaśni mi ktoś filozofię czosnku jak go siać/sadzić 

Tu jest chyba sporo możliwości jakoś tego nie pamiętam z młodości 

Edytowano przez jarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wtykasz do ziemi nóżką w dół ;) Ja zawsze sadzę zimowy, teraz liście mają 20 cm. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gubię się w tym, niby są odmiany jare i ozime 

Rozmnaża się również z powietrznych cebulek 

Ostatnio kupiłem bardzo małe główki i posadziliśmy ząbki 

Na opisie było że niby całe główki należało wsadzić ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Takiego czegoś jeszcze nie robiłem. Miałem w zeszłym roku kilka dziwnych główek, były mniejsze i całe, bez podziału na ząbki, wsadziłem je z ciekawości. Ale normalnie to sadzę pojedyncze ząbki z główek. Duże ząbki, bo jest ogólnie przyjęte, że z większych ząbków są większe główki. Trochę jak z dymką. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 20.04.2024 o 18:13, jarki napisał:

Objaśni mi ktoś filozofię czosnku jak go siać/sadzić 

Tu jest chyba sporo możliwości jakoś tego nie pamiętam z młodości 

Normalnie rozdzielasz na ząbki, ale bierzesz, tylko z dużych główek i te ząbki po zewnątrz, a środkowe, przeznaczasz do spożycia.

Sadzi się formalnie tzw "dupka" w dół, czyli tą stroną gdzie były korzenie

ale przy większym areale idą sadzarki do czosnku, które sadzą jak popadnie. W trakcie wegetacji i wzrostu główki czosnek sam się przekręci nie będzie widać jak był posadzony.

Wiec tak naprawdę to żadnego znaczenia nie ma.

Czosnki zimowe tj główny harnaś - duże główki, przechowywanie do grudnia, później zaczną rosnąć

czosnek jare tj jarus - średnio/małe główki, przechowywanie do wiosny

Edytowano przez ikcomas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie jest ozimy i jary czosnek, ten jary to już wypuszcza szczypiorki, a ozimy to już jest tak jak @Marecki pisze wyrośnięty ze 20 cm. Tylko te końce liści się żółte robią. Doszukałem się, że to z zimna niby, ale co roku tak jest. A dzisiaj może to zlustruję bo kilka dni siedziałem w innym polu przy innych uprawach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli jest jary i ozimy odpowiednio mniejszy i większy 

Ten ozimy trzeba sadzić jesienią a jary jak nazwa mówi wiosną 

Da się rozpoznawać te odmiany czy tylko wielkością 

Dlaczego zdarza się że czosnek się nie podzieli na ząbki ?

Z tych powietrznych nikt nie uprawiał ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U nas już nie padało ze 2 tygodnie, tylko takie przeloty. Ja widziałem czosnek słoniowy kiedyś. Trzy ząbki się na dłoni mieszczą 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, jarki napisał:

Ten ozimy trzeba sadzić jesienią

Teraz takie zimy surowe, że już drugi raz posadziłem go w styczniu :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

6625525642874_large.IMG_20240421_180509_02.jpg.aa5f5f2786d83e51e020aa2e2e88f3dc.jpg66255257bbf05_large.IMG_20240421_180527_62.jpg.803ea46b9eb1f0f54172bb8aa53b1977.jpg

Ten ozimy tak wygląda na dzień dzisiejszy. Sadzony jakoś w listopadzie według kalendarza biodynamicznego.

Edytowano przez ikcomas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nasz jary z francuskiego marketu też już mocno podnosi agrowłóklinę 

Teraz wszystko dostaje w kość ale po niedzieli będzie się działo 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Są tu specjaliści od uprawy dyni 

Czy arbuzy też uprawiacie ja robię pierwsze podejście 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się