malkolm

Uprawa warzyw

385 postów w tym temacie

Kto wie, może spróbuję. Widziałem patent, że wycinasz otwór, wydłubujesz trochę, "instalujesz" butelkę z czymś mocnym, aż wciągnie ile da radę i masz drinkarbuza :)

Tak, może nie aż bardzo dużo, ale gnije. Mimo zbierania w słońce, suszenia i trzymania w skrzynkach na poddaszu. 

Nie jestem pewny, ale pewnie grzyby. Bo pojedyncze były już zgnite, jak zbierałem ze skrzyni. Teraz pewnie gniją te, na których nie było tego widać, a były już zakażone. Mam jedynie nadzieję, że nie zgnije za dużo. Dobre chociaż tyle, że nie robi się ciapa, ale gniją w środku i zasychają, nie zalewają sąsiednich jak kiedyś miałem. 

Właśnie tak w środku jakby jedna warstwa tej cebuli gniła. Trzeba dokładnie przebierać do handlu. W następnym sezonie to może spróbować ją prysnąć Polyversum. 

Nigdy nawet bym nie pomyślał, żeby cebulę na coś pryskać. Ale teraz to już wszędzie wszystkiego można się spodziewać. 

Chyba za szybko. Chociaż do listopada poczekaj. Ja będę sadzić na początku stycznia. 

Plan był i chyba jeszcze jest czekać do grudnia 

Ostatnio czytałem że powinny się ukorzenić przed zimą 

Tak, ale posadzisz zbyt wcześnie, to nie tylko się ukorzeni, ale i wykiełkuje. I wtedy jest bardziej wrażliwy na mróz. Ostatnio sadzę na początku stycznia i wychodzi mi idealnie. 

21 godzin temu, jarki napisał:

Czas już na czosnek? 

ponad ha juz skonczone w sobote, zazwyczaj zaczynam od poczatku pazdziernika, w tym roku pozniej bo na obornik czekalem

nie zdazylo mi sie zeby harnas wyszedl przed polowa lutego

wszystko zalezy jaki mroz przyjdzie. lepiej zeby nie wyszedl.

I zalezy jaka odmiane sadzisz. Mi sie zdarzylo kolo 20 wrzesnia sadzic, i harnas nie wyszedl przed polowa lutego

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się