Pałuczanin81

Farmer-chat

2,673 posts in this topic

Całe życie słyszę jak się dba o rolników tu nawet samolot części woził 

A prawda była i jest taka że tylko w tv i przed wyborami 

Film świetny zwłaszcza dla młodych ;) 

... ja powiem tak... film jak film... ale czasem się zastanawiam co z tymi ludźmi... kim byli tak na co dzień... przecież dzięki ich pracy zawdzięczamy to co mamy teraz... pracy dużo bardziej niewdzięcznej niż obecnie...

Ludzie ci faktycznie budowali PRL pracowali w tragicznych warunkach 

Zarabiali tyle żeby wystarczyło dla utrzymania rodziny na ówczesnym poziomie 

Sprzedawali co się tylko dało z budowy łatwiej z innych branż trudniej mechanicy też 

Lewe pieniądze zostawiali w barach w tym  czasie żony stały w kolejkach po wszystko 

W początkach lat 90tych to z Kamienia Pomorskiego do nas Bizonami zjeżdżali.Albo E-512 z NRD też na kołach do Kadexu.

Później to na wagony kolejowe pakowali.Pamiętam kilkanaście MTZ-50 na stacji w Żninie.

... to wy nie sprzedajecie chociaż trochę przez olx ? można ciekawych ludzi poznać...

... chociaż pewnie to miało swój urok tak jechać przez pół Polski Bizonem, w czasach gdy jeszcze nie było cwaniaków w be em... pewnie i z browarem... teraz każdy zadowolony wszystko z dowozem pod nos... w tym dziecińcu pewnie połowa forum spała tylko nikt się teraz nie przyzna... :)

Edited by sapek

2 godziny temu, miwigos napisał:

Kombajny zawsze na kołach

Dokładnie każdy rolnik by chętni taką PODRÓŻ odbył 

Ale prawda była raczej jak w tym filmie to dostawały PGRy SKRy 

Rolnik to jedynie w drugiej połowie lat 80tych wczesniej to nie powiem KTO 

Pamiętam te niedzielę w maju 1988,jak nowiutki Bizon do SKRu "kołowali".Obwiesili kwiatem kasztanowa i flagami polsko-radzieckimi.

Prywatne nówki Bizony w 1981 i 1987.

Edited by Pałuczanin81

1 godzinę temu, sapek napisał:

... to wy nie sprzedajecie chociaż trochę przez olx ? można ciekawych ludzi poznać...

A co mam sprzedać , za pszenice dają mniej jak w młynie

w 1980 ojciec przyprowadził ,byłem brzdąc w podstawówce , wjechali na podwórze krótko przed pólnocą ,wszyscy z mama czekaliśmy , to była najwieksza radość życia, teraz tona złota by nie dał tej radości

... przez olx idzie czasem drożej niż na skupie tyle że workować trzeba... ale ludzie przyjeżdżają ciekawi...

... no @miwigos i to lubię takie wspomnienia właśnie...heh ... chociaż może za młody jestem ale jednak miło posłuchać jak ktoś wspomina takie wydarzenia...

...to nie ma u was małych hodowców kur, gołębi, drobiu ozdobnego, królików, koni ? ja  to tylko takim sprzedaję, w sumie nie mam tego dużo w porównaniu z forumowiczami ok. 20 ton zboża sprzedaję co roku reszta dla kur, ale to co sprzedaję to praktycznie wszystko idzie do takich hodowców jak wyżej napisałem...

Edited by sapek

I ciągnikami pół Polski-kto nie dał w łapkę.Mój MF-255/1985 z Sępólna Krajeńskiego, tego jeszcze nie pamiętam!Wuj swoją 360-3p w Wałczu odbierał.Ta listopadowa,deszczowa noc z 1987 to już w pamięci się wyryła.Czekaliśmy z kuzynem,a i tak musieli nas budzić:).

Reszta rodziny była hojna-to w Żninie i Inowrocławiu w pięknym słońcu odbierali.

@sapeka ty z jakiej dekady XX wieku?

Już nie ma.Każdy kto pozbył się gospodarki to grill,trawnik,pies i czasem ogród warzywny.