Napisano Kwiecień 1, 2016 · Zgłoś post Za późno na prawidłowe skracanie i wzmacnianie? możliwe U Was wegetacja mocno do przodu ale grzybobójczo zadziała Jeszcze nie dawno pryskało się "na but caramby" Więc jeśli opóźnisz to może lepiej tańsze rozwiązanie Powiedzmy tebukonazol ? Lub z karyxem BayerOWSKI tilmor też czyści nie tylko kieszeń Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 1, 2016 · Zgłoś post Dzisiaj byłem zobaczyć , to na dzień dzisiejszy ma średnią wysokość od 10 do 15 cm, ale są i takie co mają do 20 cm,a toprex podobno skraca góra do 15cm. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 1, 2016 · Zgłoś post A co lepsze toprex ,czy tilmor ,chyba toprex w poniedziałek dam ,ma byc ciepło,a co sądzicie o tilmorze na jesień Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 1, 2016 · Zgłoś post Teraz zdecydowanie NAJ jest toprex, moim zdaniem :) Tilmor ma znany i ceniony protiokonazol i tebu Grzybobójczo ok ale skracanie powinno być słabsze i później @mieto Skróci skróci tylko pewnie słabiej Jeszcze o bayerACH Na szkoleniu doszło do rozmowy o wycofaniu tebukonazolu i czym tu pryskać rzepaki BayerANT mówi żeby się nie przejmować bo to stara substancja oni rezygnują z horizonu Ja mu mówię że jest ich Horizon za 100 i OSIEMDZIESIĄT podróbek za niemal pół ceny Ale on w swoje brnie mija dobre pół godziny i omawia rzepaki wyjeżdża z tilmorem Jaki to dobry fungicyd i regulator dla rzepaku :P Panie a jaki to ma skład ;D :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 1, 2016 · Zgłoś post A co mocniej skróci 1 litr tebukonazol czy 0,5 toprex ? Czy duża dawka tebu nie wyhamuje byt rzepaku ma teraz pęd ok 5 cm wysokości? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 1, 2016 · Zgłoś post A caryx + tebu w takiej fazie mógłbym już opryskać, czy z tymi środkami musiałbym jeszcze poczekać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 1, 2016 · Zgłoś post Z karyxem i tebu razem czy osobno zwykle pryska się nieco później Choć ja nigdy nie mogłem wytrzymać i zawsze ograniczeniem była temperatura @barts Toprex na pewno mocniej wyhamuje pęd główny i bardziej pobudzi boczne Ale z tego co wiem Ty masz niską odmianę i pierwszy raz więc ja bym Zaoszczędził i postawił na tebukonazol ewentualnie z dodatkiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post Chciałem wczoraj zaryzykować i opryskać toprexem ,ale nie mieli już w sklepie, a w tygodniu to już nie ryzykuję i zostaje caryx 0,7+ tebu 0,5, w takich dawkach może być ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post Będzie ajka :) Tebu na wzmocnienie grzybobójczego działania U Was pewnie terminy już mocno gonią ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post Wczoraj do 15 stopni dzisiaj 18 stopni w tygodniu ma być ponoć do 20 stopni , dzisiaj byłem zobaczyć co się złowiło, to były małe czarne robaki wygląda mi to na słodyszka , ale żeby chowacza nie było, albo u mnie się nie chce łapać :) . A ten mniejszy rzepak do 10 cm nie zaszkodzi mu ta mieszanina ? Planuję tak koło wtorku pryskać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post Pryskaj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post Ok dzięki . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post Ja to juz postanowiłem, że pojadę z Toprexem, juz kwiecien i szkoda sie bawic z tiofanatem a za tydzien toprexem. Chciałbym go dać możliwie wczesnie. Wrzucam zdjecia 2 roslin w roznych fazach rozwojowych. Pryskalibyście we wtorek albo srode już na moim miejscu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post Ja już opryskałem więc zamilknę :D Tiofanat + to zamierzam dać przed boskalidem ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post Ja jade jutro z toprex+bormax+siarczan magnezu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 3, 2016 · Zgłoś post tez bym pojechal tylko nie wiem czy to nie za wczesnie, bo spora czesc jeszcze dopiero buduje rozete Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post U mnie też rozeta mała ale nie ma chyba co czekać na większą,rzepak co dzień ma dłuższy pęd główny i chyba pora skrócić ten proceder. Tak mi się wydaje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post Skrócenie tego "procederu" nie jest koniecznym zabiegiem Wiele lat robiono to w późniejszym terminie często w jednym zabiegu Efekt był prawie tylko fungicydowy choć nieco skracający też Ale dziś mamy wszędzie pełno rapsa więc presja chorób ogromna Drugi rok będę robił na trzy zabiegi i w takim przypadku Wczesny oprysk toprexem wydaje się najlepszym rozwiązaniem Zastosowany na początku wzrostu pędu robi niesamowitą robotę Moim zdaniem chorobom zawsze lepiej zapobiegać niż je leczyć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post Któregoś roku miałem słaby bardzo mały rzepak i odpuściłem sobie skracanie.Poszły 3 zabiegi fungicydowe(zawsze stosuje 2) efekt; rzepak ponad 2 metry i cienka łodyga,plon też dużo gorszy.Co rano wstawałem z myślą czy już leży. Od tamtej pory skracam nawet najgorszy,n1a wiosne pierwszy zabieg zawsze Toprex Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post Wczoraj do 15 stopni dzisiaj 18 stopni w tygodniu ma być ponoć do 20 stopni , dzisiaj byłem zobaczyć co się złowiło, to były małe czarne robaki wygląda mi to na słodyszka , ale żeby chowacza nie było, albo u mnie się nie chce łapać :) . A ten mniejszy rzepak do 10 cm nie zaszkodzi mu ta mieszanina ? Planuję tak koło wtorku pryskać. oj uważaj, uważaj z tą mieszaniną żeby się tak nie skończyło http://forum.farmer....e/275-dsc00872/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post To fitoplazmoza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post nigdy w życiu; to jest fitoplazma http://forum.farmer.pl/gallery/image/279-dsc00904/ z kombajnu ładnie było widać, że to od oprysku (może dlatego, że następnego dnia był lekki przymrozek) na rzepaku bez tej mieszanki tego nie było Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post Jesteś uparty prawie jak ja ;D Fitoplazmy to jeszcze słabo rozpoznany temat Ujawniają się przy różnych stresach osłabieniu i.... U nas mają to cholerstwo wszyscy a nasilenie zależy od roku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post oj jestem uparty, mam 99 procent pewności, że to po 0,7 caryx + 0,5 tebu na wiosnę czyli dokładnie tej mieszaninie którą @mieto35 chce zastosować, u nas stosują na wiosnę 0,3 caryx i 0,5 tebu a ja myślałem, że za mało tej pierwszej substancji... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 4, 2016 · Zgłoś post 0,7 karyxu to ja dawałem jesienią na 4 liść I po trzech dniach tyle samo tebukonazolu Jeśli by to miało szkodzić to mój by zdechł Mądrze o fitoplazmach pisze cheminowa http://blog.cheminova.pl/fitoplazmoza-rzepaku-wiesz-jak-niszczy-uprawy-sprawdz/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach