Posted May 1, 2019 (edited) · Report post 15 maja to będzie prawie przekwitnięty Mam nadzieje że opryski na ten sezon w rzepaku właśnie zakończyłem Edited May 1, 2019 by jarki Połączenie Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2019 · Report post @przem grubo w tym roku Normalnie aż się chce zobaczyć coś takiego u nas Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2019 · Report post Wczoraj około 130cm wyglądał tak: Będzie coś z tego bo 3t/ha jakoś mnie nie zadowala? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2019 · Report post Przez ostatnie lata w moim rejonie taki plon był tylko dla nielicznych :( W tym też na więcej trudno liczyć Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2019 · Report post Przy takich nakładach jak na rzepak pszenicę po pszenicy ma na luzie ponad 6t/ha Przy płodozmianie burak-pszenica-pszenica-burak-pszenica-pszenica. Tylko pszenica po pszenicy bez orki słabo wychodzi i przy takim płodozmianie duża degradacja gleby nawet z poplonami. Zimno wieje z zabiegiem na płatek trzeba chyba poczekać na przynajmniej ponad 10°C w nocy. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2019 · Report post Dzisiaj było 8 więc nie widze problemu,nastepne noce ,zimniej cieplej za tydzień ,a to za póżno,w czasie oprysku pryszczarki na masce były Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2019 · Report post własnie o to chodzi żeby był przy końcu kwitnienia. W tamtym roku taka technologia się sprawdziła i była znacząca nadwyżka w plonowaniu. 4300 a około 3600 kg/ha to wg mnie jest sens zrobić dodatkowy zabieg Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2019 (edited) · Report post @ansu u mnie tez takie sobie, na slabszych glebach juz usychaja. Edited May 2, 2019 by barkas Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 · Report post Ze zdjęcia wiele nie można powiedzieć mogą być 3 tony ,jaki 5 ton,czas pokaże,narazie jest u mnie OK Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 · Report post Zimno jak Syberii, żadnych "płatków" nie robię. Jeszcze mnie nie pogięło, już jeden zrąbany na skracanie teraz drugi? Szukam raczej polisy... Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 · Report post Za tydzień się podejmie decyzję co robić Te rzepaki w moim rejonie już nic nie uratuje Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 (edited) · Report post Rosinie jak szalony w środę po pępek dziś po cycki, a jeszcze nie zakwitł dobrze Edited May 3, 2019 by ansu Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 · Report post A tutaj bardzo szybko otwiera kolejne paki z braku wody. Trochę urósł ale na wiele nie licze. Pamiętajcie że jeszcze susza dla rzepaku może przyjść, za szybko bym sie nie cieszył na waszym miejscu ale u mnie nawet nie ma w tej chwili się z czego cieszyć. Jak mina te przymrozki(ok. srody) to dam chyba tebu+azoksy lub prochloraz+azoksy Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 · Report post A ja już po niedzieli chyba nie wjadę Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 · Report post Zauważyłem dziś redukcję pierwszych łuszczyn dość szybko @lokizom chcesz jeszcze iść w koszty ? @ansu Tobie to tylko pozazdrościć W moimnie ma co zewrzeć ścieżek po 330 Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 · Report post 1 godzinę temu, lokizom napisał: A tutaj bardzo szybko otwiera kolejne paki z braku wody. Trochę urósł ale na wiele nie licze. Pamiętajcie że jeszcze susza dla rzepaku może przyjść, za szybko bym sie nie cieszył na waszym miejscu ale u mnie nawet nie ma w tej chwili się z czego cieszyć. Jak mina te przymrozki(ok. srody) to dam chyba tebu+azoksy lub prochloraz+azoksy Też myślę o mieszaninie azoksystrobina z prochlorazem.Jakie proporcje polecacie? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 (edited) · Report post @jarki Nie dac nic zupełnie? A jak za tydzień napada to myślę że warto dac, narazie zimno więc jakoś może przetrwa te kilka dni bez wody w oczekiwaniu na nia. @tomtom Po 0,6 by wypadało dac Edited May 4, 2019 by lokizom Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 (edited) · Report post Bywało że żałowałem bo wątpię czy się zwracało Ale to były drogie zabiegi dziś azoksystrobine można kupić sporo poniżej 100 zł Czyli za 60 zł (0,7) na ha plus no właśnie raczej prochloraz Ja przynajmniej jestem wyleczony z pictora Edited May 8, 2019 by jarki Przynajmniej Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 · Report post U kolegi to ile napadalo ostatnio ze tak wygląda Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 (edited) · Report post Całe 5mm, szkoda kosztów robić dalej Edited May 4, 2019 by barts Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 · Report post Jak u Cb szkoda kosztów to mój prosto glifosat Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 · Report post BARTS zawsze mówi że kiepski ,a potem 5 ton naleci ,po tych 17 mm rzepak piekny ,dziś troche pada ,tak dalej,wszystko dostał na 5 ton,jestem dobrej mysli,że 4 przekroczy w tym roku ,bo za tydzień widać opady Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 · Report post Jak bym dostał tydzień temu jednorazowe 17 mm to bym szedł na 6+ przy dobrych dalszych opadach a tak cały czas plon na krawędzi, jedno jest pewno rzepak bardzo nierówny jak będzie woda kwitnienie rozciągnie się na cały maj Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2019 · Report post Aż taki wymagający nie jestem,jak będzie to nie pogardze,ja zawsze licze na mniej ,wole być pozytywnie zaskoczony Share this post Link to post Share on other sites