gom

Pogoda

7041 postów w tym temacie

@barkas nie, u mnie nic się nie kurzy. Wręcz przeciwnie, mam rzepak na stoku i tam powyrywało wschodzące rośliny a dołem rzeka popłynęła. Trzeba będzie dosiać ale nie wjadę, na glinie też nie wyszedł jeszcze i punktowo trzeba będzie poprawić ale ma niby od jutra znowu padać to nie wiem już co robić.

17 minut temu, barkas napisał:

@sapek2 bylem dzisiaj w stronach @ikcomas wiekszosc qq totalnie zielona:)

Sprostuję, nie większość tylko wszystkie. Ta trochę uschnięta przy wojewódzkiej to się nie wlicza. Tam zawsze schnie na tej górce, drzewa pewnie ściągają i słabsza ziemia. U mnie spadło 310 litrów mierzone od kwietnia ale na polu tego nie widać. Przesiewałem rzepak to sucha glina.

tu 19,

i narazie niech nie pada, bo w nastepnym tyg, gnoj chce tirem wozic:>

Tutaj było 22 mm. Dzisiaj woziłem poferment żeby siać jutro zyto ale jak na złość trafiła się burza godzinkę temu i jutro o sianiu można zapomnieć nawet na moich piaskach. W niedzielę pokazuje że ma napadac ponad 30 mm. A optymalne terminy na zyto się kończą powoli

Akurat mam zyto na polu, które uprawiać będę dopiero drugi rok, krzewić tam będzie się słabo bo jeszcze wszystkiego brakuje.

Tutaj optymalne terminy na zyto to około 10-15.09. Jeczmien i pszenzyto 15-25.09. 

Już widzę że będzie ciężko się zmieścić w tych terminach 

I siejesz jęczmień cześniej niż pszenice, u nas zacztynaja siać jęczmień po pszenicy, ze względu na mszyce,według mnie żadnego zboża nie powinno sie siać przed 20 września

Ile dni potrzebujesz na zasiewy 4-5

Edytowano przez miwigos

A tutaj siew po 20 września to już ostatni dzwonek. Już jeden stopień szerokości geograficznej robi sporą różnicę. 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się