gom

Pogoda

7,381 posts in this topic

Tutaj dokładnie tyle samo. O 21 było -18. Także cała noc prawie tyle samo

Dziś już ulżyło -8 ale wczoraj było -17°C na przewiewie przy oknie 14 

Śniegu trochę spadło ale za późno 

Tu dziś też lekko sypie śnieg, chociaż poprzedniego z lodem i tak jest ok 20 cm. Mróz odpuszcza, ale wschodni wiatr ulgi nie przynosi. 

Miało padać więcej a nie chce za bardzo. Zanim te 40 cm śniegu stopnieje  przy 1-3 stopnie to trochę potrwa. Zanosi się na jeszcze conajmniej tydzień ze sniegiem

A u mnie prawie cały czas pada od wczoraj. Gdzie było 10 cm śniegu powoli ziemia się pokazuje. Za to woda nie ma gdzie odchodzić. 

Ziemia jeszcze mocno zamarznięta deszcz pada śnieg się topi 

Chłopy cały tydzień z nawozami latali teraz melisę piją 

Pada cos u Was? tutaj nic i nie zapowiadaja..

tydzien temu w niektorych miejsach ciezko po mrozie bylo wjezdzic, a dzisiaj trzydziestka mozna bez problemu przejechac...

jedynie jeszcze w cieniu zamroz i wilgoc trzyma, reszta tragedia

na dodatek wieje, a dzisiaj wariaci w najlepsze z nawozami jezdza..

oby systematycznie zaczelo padac, bo bedzie nie ciekawie

Tutaj miałem nadzieję że coś spadnie w niedzielę ale coraz mniejsze szanse. Przedwczoraj skropilo to ledwo mgs się rozpuścił. 

Jest tak sucho że jeżdżę swobodnie beczka nawet tam gdzie się przewaznie topilem. Ciekaw jestem czy ten poferment coś zadziała, pewnie też słabo jak w niedzielę nie popada. A jak nie popada to długoterminowe mówią o deszczu dopiero w kwietniu. Słabo się zapowiada

Też liczę na ten jutrzejszy deszcz. Owies i pszenżyto posiane. 

Ja w przyszlym tygodniu posieje. Byłem dziś na tym polu i z poplonu nic nie zostało żywego praktycznie więc pójdzie siew bezpośredni. Powinno trochę wody przez to się zaoszczedzic

Oby chociaż to, bo w ogóle za niczym to nie wygląda. A tu nikt nic nie robi. Czekają na świąteczne terminy. 

@lokizom  u mnie też miałem nadzieję, że sieknie poplony, ale przetrwały, szczególnie owies. Jutro uprawa, we wtorek pelucha i łubin. Na miesiąc siewy będą z głowy. 

Przez cały dzień uzbierało się 1 mm. Wygląda na to że to może być jedyny opad w marcu

Oglądałem prognozę pogody rano w telewizji i mówili, że w całej Polsce dzisiaj będzie padać. U mnie Słońce świeci od rana i pewnie tak do wieczora się nie zmieni. yr.no pokazuje na dzisiaj 0,9 litra, jutro 0,5 a potem przymrozki. Jest mega sucho, wszystkie dołki przejechałem i nawet tam gdzie zawsze woda o tej porze stała to teraz nie ma nic.

Tutaj podobnie z wilgocią, jest bardzo sucho i eksperci którzy wieszczyli sporo zapasów wody pozimowej ze sniegu sie pomylili. 

Wczoraj 1mm i dzisiaj też 1mm już jest i delikatnie siapic ma jeszcze. Jak dociagloby do 4 mm razem to byłbym zadowolony bo coś ten azot by przemiescilo

Cokolwiek jakby spadło to coś tam zawsze da, dlatego ja się sprężyłem i na rzepak w sobotę zakończyłem. A że nie będzie wody w glebie to było wiadomo jak zaczął się śnieg rozpuszczać i widać było jak wszystko spływa z pól do Bałtyku bo ziemia zamarznięta na amen.

3,5 mm dziś. Czyli z wczoraj jest 4,5mm. No tyle to jest jakaś szansa że zadziala

10 godzin temu, ikcomas napisał:

yr.no pokazuje na dzisiaj 0,9 litra

Jest jeszcze apka YR. Mi bardziej odpowiada. 

Nie jestem pewny czy 4,5 mm tak wolnego opadu cokolwiek przemieściło nawozy, u mnie też spadło 4,5 mm

U mnie usiłuje padać, usiłowaniem tego nie można nawet nazwać.