gom

Pogoda

5,600 posts in this topic

i znowu w nocy dolało, od żniw już ponad 100 i nadal sucho, tylko po dołkach wilgoć a glina biała momentalnie się robi jak tylko słoneczko na chwilę wyjrzy

Źle się wyraziłem. Może nie sucho sensu stricto tylko głębiej w profilu brakuje, w czerwcu był tak duży ubytek wody, że teraz gleba przyjmuje wszystko jak leci a dzień bez deszczu to glina robi się biała i zabetonowuje. Wiosną było za dużo, o wiele za dużo wody, nierównomierny rozkład opadów. Dzień po deszczu żeby w lesie ściółka sucha była?

Poza tym z tego co pamiętam u Ciebie jakoś tak po trochu ale popadywało systematycznie. U mnie jest tak, że jak nie pada to miesiąc, dwa a potem jak już zacznie to daje niemiłosiernie. Wczoraj w nocy jechałem samochodem to mnie ściana wody zalała dosłownie, pioruny waliły dookoła jakby koniec świata miał nastąpić.

Edited by ikcomas

U mnie spadło więcej niż średnioroczny opad ,z miesiąc mogło by nie padać ,nawet więcej

No właśnie, u mnie tylko półroczny a mamy już wrzesień, śniegu też było mało co nie zmienia faktu że wilgoć w ziemi fajna jest ale po tym co nam dało dwa lata temu gdzie było -250 KBW jeszcze trochę brakuje, tam głębiej

U nas braki wody się zniwelowały można tak powiedzieć 

Na łąkach podtopienia w polu też miejscami mokro bo woda spłynęła 

Najmokrzej w rzepakach i tu jest na razie jedyny PROBLEM 

Wychodzi na to że wykrakałeś @miwigos 

@jarki-nie ten temat,

ale jak w Twoim regionie z rzepakami?

TU ledwie wylazły te z ostatniego tygodnia sierpnia

i w fazie liścieni robole żrą...reszta sieje od wczoraj w Mzuri też :)

Oby nie padało ,rzepaki w 2-4 liściu,zaczete pryskanie na chwasty,czyli HAWAROL  zarobi

Dziś pięknie obsychało trochę słońca i solidny wiatr 

Prognoza na mój rejon według TP zero deszczu a tu przed godziną ulewa i nadal pada pieprzyć takie prognozy

Tak samo jak wtedy ta nawałnica co pół Polski rozpierdzieliła żadnych ostrzeżeń a jak przysyłają SMSy to cisza 

W moim regionie jeszcze trochę stoi, Ci którzy kosili we wtorek to kosili z przymusu, Ci co zostawili już nie skoszą chyba w tym roku. Już ponad 20mm

No to u nas dawno po dożynkach ale mógłbym podesłać fotki kilkunastu ha pszenicy na pniu i drugie tyle niesprasowanej słomy . To jeden z tych wielkoobszarowców co już nie wiedzą gdzie siali a gdzie jeszcze nie zbierali . 

Dożynki były 2 września i "władze" mnie zmusiły,bo miało 14 dni

po oprysku stać,a na 6-sty,31 sierpnia zmłóciłem

Trochę popadało,ale pszenica i pszenżyto zasiane. Od trzech godzin słońce i dalej silny wiatr. 

... ja tylko pszenżyto jak narazie, dziś miałem siać pierwszy kawałek pszenicy i cały misterny plan w pi.du ....a miało nie padać...

Październik ponoć ma być piękny . Może to lepsza opcja niż siew w błoto . W popiół  to już przerabiałem ale w błoto nie idę .