biedron

Własna żywność :)

701 postów w tym temacie

Tylko teraz wszystkie świnie są fermowe, nikt nie karmi bez  premiksów, koncentratów, soji, antybiotyków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To Wy sobie kupujcie w stonce i życzę smacznego

Ja jednak pozostanę przy lokalnej ubojni 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mąka zrobiona w poprzednią sobotę. To już trzeci młyn w którym byłem w życiu. Najlepsze by to było, całe zboże na mąkę i jajka przerobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

że u was jeszcze istnieja takie młyny, i to się opłaca młynarzowi , co on może zarobić jakieś śmieszne pieniądze, ile kosztuje usługa 100 kg zboża i ile z tego masz mąki , a ile otrąb, na rozkrusz tez coś oschodzi ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio byłem w takim młynie, że chciałbyś się z nim zamienić na zarobki. Gość robi sam. Dwa zestawy maszyn jednocześnie pracują, na jednym robi sobie na sprzedaż, na drugim dla klientów takich jak ja. W ciągu dwóch godzin jak tam byłem chyba, ze 4 osoby do niego po mąkę przyjechały. Tutaj to jest na porządku dziennym, że ludzie biorą mąkę ze sprawdzonego miejsca. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

60 zł za przerobienie kwintala pszenicy. Mąki wyszło ok. 56 kg z metra,  sprzedaję po 5 zł/kg. Plus do tego otręby sprzedane 50 zł/100 kg. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli pszenica była wartości około 110 zł. Dostałeś mąki za 280 zł i otrab za 22 zł. Zapłaciłeś 60 zł więc. 

280+22-60-110=132 zl

Nic tylko szukać klientów na mąkę to tak jakbyś sprzedawal pszenicę po 2400 zl/tone.

Co do zarobków tego młynarza to kwestia dyskusyjna. Dla jednego 100 zl/na godzinę to będzie dużo a inny będzie się z tego smial

Edytowano przez lokizom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No z tymi zarobkami młynarza to może przesadziłem trochę. Ale generalnie opłaca się korzystać. Takie jest zamierzenie, żeby w przyszłości prawie całe zboże na mąkę i jajca przerabiać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że u Was jeszcze są tacy co kupują za odpowiednią cenę 

Tu jak chcesz coś sprzedać to ci mówią po ile jest w stonce 

Jedynie jajka można sprzedać nieco drożej od marketowych 

Choć i z tym jest problem taki były rolnik mówił że w sklepie to standardy spełniają 

Dostał swego czasu PSLowski debil rentę strukturalną i mu odjebało 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bez rozumu dawać 5 zł z mąke, przecież to z normalnj pszenicy, ja  tam gdzie woże pszenice , przywiozłem paczkowaną w kilówkach po 1,50, z tego 1,50 jeszcze państwo coś ma bo vat jest, Twoja sprzedaż to nawet nielegalna jest chyba

Edytowano przez miwigos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 Normalną mąkę w stokrocie czy biedrze masz w granicach 6 zł. Tzn jest i tańsza, zależy od typu czy przeznaczenia. Jak masz po 1,5 to dobrze oby tylko nie była z tej pszenicy z UA.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A pewnie jest. To jak z jajami. Skąd w bidzie są po 0,60 zł? Skąd łopatka po 8 zł? I wiele innych produktów. Nie nasze , tylko byle najtaniej i w dużej ilości. Najważniejsze słowo w sprzedaży PROMOCJA. 

W zeszłym roku jadąc z ogłoszenia po coś innego, widziałem po drodze "oddam chleb dla kur". Umawiam się z babką i od słowa do słowa, że jeśli mam, to chętnie kupi ode mnie jajka. Wziąłem chleb, jajka sprzedałem po 1,20 zł. Dwa dni później telefon od niej, kiedy znowu będę jechał tą trasą, bo ładne jajka. Mówiłem, że na razie nie, może tak za trzy tygodnie będę jechać. A ona, żebym przed wyjazdem zbierał dla niej jajka, bo chętnie kupi większą ilość.  Wziąłem 60. Ona się pyta, czemu nie wziąłem więcej, bo nigdy jeszcze nie miała takich dobrych i daje mi 120. Oddaję jej te 20 i pytam, czy ma rozmienić ze stówy, a ona że to już odliczone, bo są warte tej ceny. 

Swoje, naprawdę wiejskie, ma swoją wartość. A bida to bida. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli o jajka chodzi to mi dużo ludzi mówi, że u mnie są dobre, a nie to co z marketów. Ja porównania nie mam bo zawsze tylko swoje miałem.

U nas też suchy chleb dla kur oddają, dobrze, że ta tradycja nie zaginęła.

Edytowano przez sapek2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przesadziłeś cene mąki w Dino chyba po 2 zł  była tak z dwa miesiące temu, 

Edytowano przez miwigos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Znajomy mówił że kuru nie powinny jeść chleba tylko nie pamiętam dlaczego 

Oczywiście po dużych ilościach był jakiś problem zdrowotny 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Im chyba na wątrobę szkodzi.

Ja daję jak ktoś odda stary chleb, ale przy większych ilościach drobiu jak dostaną trochę raz na jakiś czas to nie ma większego znaczenia. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, jarki napisał:

Znajomy mówił że kuru nie powinny jeść chleba tylko nie pamiętam dlaczego 

Oczywiście po dużych ilościach był jakiś problem zdrowotny 

NIe powinny jesc suchego chleba, bo pozniej pecznieje im to w zoladkach

Dlatego przed podaniem najlepiej namoczyc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się