Napisano Czerwiec 11, 2020 · Zgłoś post Skąd wiesz co będzie w tym sezonie -jak jesteś jasnowidz to kontrakt dobry już podpisałeś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2020 · Zgłoś post Przecież piszą,że pszenica schodzi i są braki. Może jeszcze pszenżyto upchnę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2020 · Zgłoś post ale badają, jeden skup to za każdym razem robi badanie taki jego wymysł jak powyżej 1250 DON to obniżka ceny a jak powyżej bodajże 3000 to odmawiają przyjęcia. Niby mamy wejść w nowy sezon z niskimi zapasami w Polsce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2020 · Zgłoś post Puste półki w hurtowni. Został tylko tiofanat. Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie T4 robić ale nie ma już czym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2020 · Zgłoś post Gdzie Ty mieszkasz na pustyni??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2020 · Zgłoś post Można tak powiedzieć ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2020 · Zgłoś post Nie przesadzaj ,bo ci nie uschnie ta pszenica ,dopiero wykonane T-3 ,a zniwa się zbliżaja dużymi krokami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2020 · Zgłoś post Czy ja wiem może będzie warto rozważyć czwarty zabieg za dobre dwa tygodnie Tiofanat to nie jest zły pomysł a już yamato za około 120/ha powinno się zwrócić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2020 · Zgłoś post Napewno skończyłem zabiegi fungicydowe w pszenicy,bedzie koniec czerwca to pszenica musi powoli kapitulować a nie rosnąć ,za dwa tyg, to będziecie predzej narzekać że sucho Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2020 (edytowany) · Zgłoś post @jarki Mamy te same mysli z tym ze ja sie zastanawiam czy nie dac T3 w zycie i jeczmieniu ozimym. Jeczmien ozimy wyglada jakby mial byc w sierpniu. A zyto kwitnie. Od zabiegow minelo po okolo 3 tygodnie. Ale chyba mnie pier..... A pszenzyto na T3 dostanie jak przekwitnie (jeszcze nie zaczelo kwitnac) protiokonazol+metkonazol Edytowano Czerwiec 12, 2020 przez lokizom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2020 · Zgłoś post Robiłem już taką akcję w pszenżycie po przekwitnieniu wiele lat temu Jeśli mowa o tym roku to tak sobie teoretyzuję zabieg za dwa tygodnie Zgodnie z prawem sześć tygodni czyli około 10 sierpnia kombajn ;) @lokizom ostatnio w 2004 i 2005 odpowiednio 25.06 i 30.06 Szła artea na koniec opadania pylników tak mam zapisane ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post Dopiero 10 sierpnia żniwa ,oby nie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post Kiedyś zacząłem żniwa pszenica po 15 sierpnia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post Dla mnie tragedia ,kiedy rzepak zasiać,najlepiej jak koniec żniw max 5 sierpnia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 (edytowany) · Zgłoś post W 2017 kończyłem 30 sierpnia-tylko dlatego,że byłem starostą dożynek. Sołtys mnie namówił...na jedno i drugie. i dobrze,bo wtedy lało od 1 do 10 września.Schło do 16stego. Upały i sucho zapowiadają,trza będzie obserwować pszenżyto.Czy parskać? Edytowano Czerwiec 13, 2020 przez Pałuczanin81 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post 3 godziny temu, miwigos napisał: Dopiero 10 sierpnia żniwa ,oby nie Nie widzę problemu w terminie oby ustała w zdrowiu Taki zabieg może być bardzo dobrym pomysłem tylko jeszcze pogoda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post Jak kto woli ja wole kończyć żniwa w lipcu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post Jeśli będzie to powód zwyżki plonu to zmienisz zdanie ;) Całkiem poważnie to tylko takie gadanie co innego było z fideliem Dziś nie widzę takich odmian czy to w pszenżycie a tym bardziej pszenicy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post No i koniec z fungicydami w pszenicy na koniec kwitnienia poszło 0,6l Tebu i 0,6 Atak oraz 10g Kaiso. Może jeszcze mszyce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post tutaj zwykle zniwa żytnie zaczynają się po 1 sierpnia. Jedynie dwa poprzednie lata to były wyjątki. Jęczmień jary zwykle 10-20 sierpnia. Pszenżyto ozime 10-25 sierpnia zwykle. @miwigos Ty narzekasz a tutaj dopiero dochodzi spotegowanie prac polowych i hodowlanych do tego, ale wszystko idzie ogarnać i jeszcze rzepak zasiac na czas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post Ja by nie liczył na szybkie żniwa w tym roku jęczmień ozimy ma wszystkie liście zielone i zdrowe to za miesiąc najszybciej, a gdzie reszta jak jary jęczmień nawet się nie wykłosił jeszcze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post U mnie jeczmien ozimy nie jest az tak zdrowy, dolne liscie sporo rynchosporiozy i plamistosci. Mam duzy dylemat czy robic T3, dzis sie nie udalo. Poki co wyglada jakby jego zniwa mialy byc kolo 1 sierpnia. Jesli ma byc tyle az na polu to moze warto zrobic grzybowke np. solo protiokonazol, ok.100g za okolo 70 zl/ha? Jeczmien jary dzisiaj widac bylo pierwsze osci dopiero. Dochodze do wniosku ze lepiej jednak jest suchy rok. Mniej pryskania, walczenia o plon a tak ciagle mysle jeszcze o dodatkowej ochronie, wydatkach, itd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2020 · Zgłoś post Tak być powinno ale niestety nie jest Niskie plony u nas nie oznaczają zwyżki ceny Globalizacja i trzeba walczyć o plon jeśli jest potencjał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 14, 2020 · Zgłoś post Nie rozumiem waszego ciagłego narzekania,chcieli byście co roku po 9 ton lub więcej,najlepiej żeby była zdrowa zielona do 30 lipca,a 1 sierpnia ja kosić i pryskać 5 razy na choroby,raz na jesieni i cztery na wiosne ,tak zdrowgo ,zielonego łanu dawno nie było.według mnie pownna być zdrowa do końca czerwca ,póżniej powinna powoli kapitulowć . Co do terminu żniw po zebraniu zniw powinien być czas na skiełkowanie samosiewów czyli do 5 sierpnia żeby dwa tyg, były do siewu rzepaku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 14, 2020 · Zgłoś post 2 godziny temu, miwigos napisał: Nie rozumiem waszego ciagłego narzekania Odnosiłem wrażenie że to Ty narzekasz ciągle :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach