Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post Rozwiązanie DFF + Expert met ostrożnie- macie odnośniki o tej kombinacji w tym temacie na stronie 18. Jak mały rzepak 5 gram tribenuronu wystarczy ale jak będzie większy to minimum 8-10 gram. Przetestowane u siebie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post @przem-sam,czy jako dodatek.Jeśli tak to do czego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post dodatek do Expert Met Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post Cevino 0,3l+Triben super 5g/ha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post 7 godzin temu, ikcomas napisał: chlopyralid nie ma rejestracji na zboża Jest np. Helion 300 SL i ma rejestrację w pszenicy i stosowałem go w tym roku bo mi zostało z rzepaku i nic się pszenicy nie działo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Ja tam 10g Tribe.. daję i jest ok. Chlopyralid tam gdzie ostrożeń wieloletni w pszenicy jedyny skuteczny herbicyd. Inne tylko młody z nason ograniczają. Edytowano Październik 3, 2019 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Dokładnie, ale od kiedy sieję rzepak ostrożnia już nie ma :-) 10g powiadacie, jest tak tani że spokojnie można dać. Jeszcze jedno, przy większej dawce nie stwarza zagrożenia dla rośliny następczej tj. rzepaku? Wiem etykieta zezwala ale jak jest w praktyce? No i jeszcze termin oprysku rozmija się z Expert Met. Nie zaszkodzi zbożu jak za wcześnie damy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Dałem 25g na wiosną, a za 4 miesiące rzepak zasiałem i ok. Tribe... działa przez liście najlepiej w lekko zasadowej wodzie, do dobrego działania niezbędne adiuwanty surfaktanty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Do Expert Met nie trzeba. Nie spowoduje to jakichś niepożądanych skutków? Chodzi mi o działanie na miotłę, no i termin tribenuronu jest od 3 liścia, ja chciałbym wcześniej, od pierwszego. Może ten 3 liść to tylko dlatego żeby chwasty wzeszły? Moje już wzeszły, jeszcze przed sianiem ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Tribe... działa wyłącznie przez liście, jak coś wzejdzie na drugi dzień po zabiegu to urośnie. 2/3 liście pszenicy najlepiej bo raczej większość chwastów już jest. Ale jak u ciebie chwasty już są to nie ma co czekać. Środki na miotłę mają wpływ na pszenicę szczególnie po przedawkowaniu w przypadku herbicydów na dwuliścienne chyba się jeszcze nie spotkałem. Inny przykład DFF zalecany od 3 liścia kiedyś był stosowany bezpośrednio po siewie z izoproturonem gdzie izoproturon był też zalecany na wiosnę, a teraz nie ma go wcale bo za tani. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Chwasty, które już są to mam na myśli rzepak, Expert Met wyczyści mi miotłę, innymi zajmę się na wiosnę jeśli cokolwiek zostanie. Od kiedy sieję rzepak to na wiosnę zostają takie niedobitki, że aż się zastanawiam czy warto. Chyba tylko dla chabra, którego coraz mniej już jest. Może kończą się zapasy nasion w glebie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Uważacie ze dodatek 0.1 legato do experta może być szkodliwy? Stosowałem taka mieszaninę rok temu i było czysto i zdrowo stosoeal ktoś środek bat 600? Podobny do kompletu, mniejsza dawka dff. Może warto dorzucić 0.1 legato i poleciec tym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post 0.1 legato załatwi fiolka i wspomoże Experta chaber przytulia nie koniecznie. Bat 600SC przy 0,35/ha to 75 czystego DFF czyli odpowiednio 0,15 legato jak już chcieć dokładnie. i 150 flufenacetu tyle co w Expercie. Tylko że Expert ma jaszcze metrybuzynę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Za dużo kombinacji robi się niebezpiecznie dla zbóż Jeśli Expert met to w grę wchodzi jeszcze jedna substancja W moim przypadku jak i @Pałuczanin81 czy @ikcomas sulfonylomoczniki Tu priorytetem oczywiści prócz miotły są rzepaki KOLOSY z którymi będzie problem Resztę dwuliściennych trzeba ogarnąć wiosną pewnie też sulfonylomocznikiem Jednak u większości głównym problemem jest fiołek tu oczywiści DFF Panowie pamiętajmy że kiedy dajemy mieszaniny należy zmniejszyć dawki Synergizm kilku substancji może doprowadzić do uszkodzenia zbóż Ostrzegał o tym (expert+dff) @przem i chyba @lokizom Edytowano Październik 3, 2019 przez jarki Czy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Ja bardziej bat porównywałem z kompletem bo to jakiś jego słabszy odpowiednik Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Ja samym expertem juz opryskałem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2019 · Zgłoś post Pany na chlorosulfuronach piszą "może być stosowany na wszystkich glebach, z wyjątkiem piasków oraz gleb o pH powyżej 7,5" "Najważniejszymi czynnikami warunkującymi rozkład środka w glebie są: kwasowość, wilgotność oraz aktywność mikrobiologiczna gleby. Wraz ze wzrostem kwasowości (zmniejszanie się wartości pH), wilgotności i temperatury gleby środek rozkłada się szybciej." Moje pola mają miejscami myślę że nawet wyższe pH Jednak takie odczyny są na dołkach piasek raczej sporo mniej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Jak na razie bez herbicydów. Uprawa tylko na głębokość siewu. Edytowano Październik 4, 2019 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2019 · Zgłoś post @ansu-siane "stodoło-mzuri" też? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2019 · Zgłoś post Mało w tym roku mieszałem w ziemi bo sucho później mi było szkoda tego co rosło Efekt jest taki że sporo drobnicy już wylazło a pszenicy nie widać jeszcze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2019 · Zgłoś post 19 minut temu, Pałuczanin81 napisał: @ansu-siane "stodoło-mzuri" też? Pokiziane tylko bez głębszej uprawy od żniw. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2019 · Zgłoś post Przed chwilą, jarki napisał: Mało w tym roku mieszałem w ziemi bo sucho później mi było szkoda tego co rosło Efekt jest taki że sporo drobnicy już wylazło a pszenicy nie widać jeszcze Ty zwolennik niszczenia samosiewów rzepaku ,nie zniszczyłeś,samosiew to najgorszy chwast nie ma prawa rosnąć,chyba sie starzejesz ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2019 · Zgłoś post Chyba wiesz że na minimum trzy lata zakończyłem przygodę z rzepakiem Pole było dwukrotnie gruberowane w odstępie chyba 7-10 dniowym na tym koniec Powód susza w takich warunkach mieszanie popiołu to niszczenie struktury gleby Rzepaczki sobie słabo rosły przy zagęszczaniu około 50-60/m2 popadało i się zaczęło Jak to zobaczyłem wierz mi cud miód malina poplon taka masa zielona O kolejne wschody jestem bardzo spokojny już by było mnóstwo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2019 · Zgłoś post @ansu-trza konkurs rozpisać dla twoich maszyn,bo się obrazisz(a ja banana zarobię). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 5, 2019 · Zgłoś post Wedlug mnie za mały odstep miedzy zabiegami,,ja bym nie ryzykowal jakby nie popadało byś nie miął zasianej pszenicy,ja z rzepaku nie zrezygnuje narazie,bo oplacalność lepsza jak w pszenicy ,no i robota rozlożona Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach