Napisano Wrzesień 28, 2022 · Zgłoś post Stosuję takie mieszaniny od kilku lat z powodzeniem. Robię normalnie z Expert Met kiedy mi pasuje, zgodnie z etykietą od pierwszego liścia. Tribenuron metylu dodaję w przeliczeniu oczywiście na substancję czynną czyli ok. 6 gram. To w zupełności wystarczy na wszystkie rzepaki, szczególnie te większe bo przyjmą więcej substancji swoją powierzchnią liści. W tamtym roku tylko nie dał rady ale spodziewałem się tego bo to późno było już ale zatrzymało go. Wiosną zamiast budować rozetę to chciał na siłę kwitnąć w kwietniu 20 cm od ziemi. Bałem się, że wiosenna poprawka sobie nie poradzi. Nie pokręciło go jak inne chwasty tylko tak stanął w miejscu a potem znikł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 28, 2022 · Zgłoś post 32 minuty temu, ikcomas napisał: Tribenuron metylu dodaję w przeliczeniu oczywiście na substancję czynną czyli ok. 6 gram 6 gram substancji??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 29, 2022 · Zgłoś post Tego 75 daje sie 8 gram , na duże rzepaki , które zostały po bezorce 15 g Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 29, 2022 · Zgłoś post Dokładnie tak, co daje 6 gram substancji. Ja na duże rzepaki nie zwiększam. Pomału urabia go do zimy a na wiosnę i tak jest poprawka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 29, 2022 · Zgłoś post Raczej myślę o 15g granstaropodobnego tak żeby działał bo to będą spore rzepaki Teraz najważniejsze termin chyba jednak małe opóźnienie dla spokojności na drugi liść Jeśli się da tyle zaczekać to wzejdą praktycznie wszystkie chwasty może będzie czysto Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 29, 2022 · Zgłoś post Kurde, do jasnej ciasnej, piszmy nazwy środków albo chociaż zawartości substancji czynnej bo nic już nie wiadomo. Ile chcesz podać? 15g substancji czynnej, 15g środka 50 WG, czy 15g środka 75 WG? Granstar miał chyba 50 to jak chcesz dać 15g to będzie 7,5g substancji. Jak chcesz dać 15g substancji to pełna dawka wychodzi. Pogubiłem się już chyba. Jak ktoś to będzie czytał i się uczy za nic w świecie nie zrozumie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 29, 2022 · Zgłoś post To mnie zaskakujesz @miwigos który kilka lat o to nalegał świetnie to opisał Kiedy piszę granstarowaty czy granstaropodobny to mam na myśli oryginał Granstar 75 WG ma 75% substancji czynnej czyli tribenuronu metylowego Dając 15g środka będzie 11,25 substancji to tak dla ścisłości ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 29, 2022 · Zgłoś post No i git, teraz jest ok. Starajmy się aby forum było profesjonalne bez skrótów myślowych. Moje zdanie w tym temacie się nie zmieniło. Nadal uważam, że powinniśmy operować nazwami substancji czynnych ale sam zacząłeś podawać dawki nn środka zamiast czystego składnika. Ja na samosiewy rzepaku po bezorce będę dawał niezmiennie 6 gram tribenuronu metylu. Może pole brzydko wygląda w listopadzie ale tak ma być. Rzepak jest trącony a na wiosnę jak przetrwa to tylko formalność. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 29, 2022 · Zgłoś post Ja wole konkretny środek i dawka, wtedy nikt się nie pomyli Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 29, 2022 · Zgłoś post Pisałem tak bo wszyscy zawsze w ten sposób pisali jeśli o dodatek granstaru chodzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 30, 2022 · Zgłoś post A ile DFF dodajecie do Experta?? Kiedyś gdy był bardzo drogi to 0,1 (500sc) teraz myślę o 0,2l. I tak pewnie poprawka na wiosnę na przytulię Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 30, 2022 · Zgłoś post 0,15 jeśli nie masz turbo piasków jest optymalne, może nawet się udać bez poprawek dodatek tribenuronu 75 w ilości 15-20 gram aby kopał dobrze to co już rośnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 30, 2022 · Zgłoś post Ja rzepak niszcze , więc nic nie rośnie, jedynie małe siewki pojedyncze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 30, 2022 · Zgłoś post Raz nie poprawiłem na wiosnę i przytulia mi wylazła w żniwa. Cud że sprzedałem do młyna bo na paszę nie było mowy. Przynajmniej od miedzy napewno poprawię jakim Starane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2022 · Zgłoś post Z przytulia czy ostrożniami jest o tyle dobrze że można atakować bardzo późno fluroksypyrem + tribenuron bez szkód dla zboża są ziemie gdzie przytulia zawsze gdzieś wyjdzie wiosną Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2022 (edytowany) · Zgłoś post Przytulię w maju jak ciepło i nawał prac ogarnięty można prysnąć. Tribenuron i ostrożeń to nie do końca bo tylko młode siewki bierze, a z kłącza wieloletnie egzemplarze zostają. Edytowano Październik 1, 2022 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2022 · Zgłoś post 11 godzin temu, barts napisał: są ziemie gdzie przytulia zawsze gdzieś wyjdzie wiosną Chciałbym mieć taki problem ;) Przytulia u mnie tylko w dołkach przy sprzyjających warunkach Ale to nie w zbożach jest jej za mało żeby stanowiła jakiś problem U mnie bodziszek się rozpanoszył, chaber był zawsze i trochę fiołka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2022 (edytowany) · Zgłoś post Przytulia na glinie to nawet w czerwcu wschodzi. Edytowano Październik 2, 2022 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2022 · Zgłoś post To musi być bardzo rzadki łan , w normalnym niem szans Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2022 · Zgłoś post Ale zejdzie może na kłos nie wyjdzie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 12, 2022 · Zgłoś post A co na perz polecacie? Jest jakiś środek do stosowania w zbożu czy najlepiej po żniwach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 12, 2022 · Zgłoś post Jeśli chcesz być poważnym rolnikiem to musisz się z perzem drastycznie uporać Tu półśrodki się nie sprawdzają choć można spróbować np atribut przy okazji miotły Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 13, 2022 · Zgłoś post 15 godzin temu, jarki napisał: Jeśli chcesz być poważnym rolnikiem to musisz się z perzem drastycznie uporać Tu półśrodki się nie sprawdzają choć można spróbować np atribut przy okazji miotły to jaki polecacie środek na perz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 13, 2022 · Zgłoś post Przecież ci napisałem Nie cytuj poprzedniego posta !!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 13, 2022 · Zgłoś post ok. A lepszą metodą jest oprysk na ściernisko i wtedy jaki środek coś podobnego do "ROUNDAP" Ten Atribut stosuje się wczesną wiosną czy można na jesień? mam zakupiony środek Bizon na te kawałki gdzie nie mam problemu z perzem i teraz nie wiem czy dać teraz BIZON a na wiosne dać atribut ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach