Napisano 15 Luty · Zgłoś post Azot jesienią na pszenice , to co w NPK , nie liczy się Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 15 Luty · Zgłoś post To zależy jaka ziemia, jaki przedplon, jakie możliwości finansowe. 2x250 saletry jest dobre, ale przy dobrej ziemi i przedplonie to adekwatnie musi pójść grzybówka i skracanie, bo te 0,4 Moddusa to już jest za mało. Warto to wziąć pod uwagę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 16 Luty · Zgłoś post Dla mnie za duzo na pierwszą dawke , ja daje 200 kg saletrosanu , czyl 52 N Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 16 Luty · Zgłoś post Na te wcześniej posiane to 250 kg w N1 faktycznie może być za dużo, ale na takie z siewu na początku listopada już jest ok. Uprawa jakiejkolwiek rośliny to jak widać bardzo złożony proces. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 16 Luty · Zgłoś post Pytając ile dał jesienią miałem oczywiście na myśli fosfor i potas Prawo minimum Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 17 Luty · Zgłoś post Dnia 15.02.2025 o 17:29, jarki napisał: @Łukasz ile dałeś jesienią jaki plon przewidujesz ? 250 kg polifoska 6, plonu nie przewiduje. pszenica siana okolo 20-25 września Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 17 Luty (edytowany) · Zgłoś post Czyli dość wcześnie a więc pierwsza dawka powinna być zmniejszona tak jak pisali poprzednicy bo za dużo rozkrzewień pójdzie i je odrzuci albo piętra wylecą. Jakiś plon trzeba założyć, bo każdy ma inne stanowisko i inne warunki. Edytowano 17 Luty przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 17 Luty · Zgłoś post Opisz dokładnie stanowisko znaczy co rosło wcześnie na tym polu jak sypało Przedplon ma kluczowe znaczenie dla nawożenia i czego można oczekiwać 50P i 75K to może być nawet na duży plon ale może też być na 4-5 ton Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 17 Luty · Zgłoś post Stanowisko wcześniej to pszenżyto, nie mam jakoś większych możliwości płodozmianu, czasem jest mieszanka zbożowa jara (pszenica owies jęczmień). Pszenżyto 4.5 tony ale wtedy na jesień nie było żadnego nawozu a na wiosne saletrzak 300 kg w jednej dawce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 17 Luty (edytowany) · Zgłoś post Jakby to był wczesny siew to ja bym u siebie zrobił N1 150 kg saletry, N2 200 kg saletry i ewentualnie N3 100 kg przed kłoszeniem jeśli by była woda. Spróbuj jakimś strączkowym tę monokulturę przełamać np. łubin, groch, albo jeśli nie masz gołębi dzikich w okolicy to soją. Edytowano 17 Luty przez sapek2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 17 Luty · Zgłoś post Stanowisko po pszenżycie to chyba najgorszy z możliwych przedplon na pszenicę. Cudów to tu nie będzie. Nawożenie tak jak wyżej to maks maksów, N3 można odpuścić w tym przypadku, ewentualnie Basfoliar 36. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 25 Luty · Zgłoś post U mnie ma w piątek padać. Chyba w czwartek spróbuję na pszenicę i jęczmień N1. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 26 Luty · Zgłoś post u mnie ma padać jutro więc dziś spróbuje wtargnąć na pola Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 27 Luty · Zgłoś post N1 rozsypany, ale myślałem że będzie bardziej sucho. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 27 Luty · Zgłoś post Pierwszy jesteś co się martwi że w lutym nie za sucho Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 27 Luty · Zgłoś post N1 w zbożach ozimych zrobione. Mam podobne spostrzeżenie jak kolega @Łukasz, jeszcze tydzień temu myślałem, że będzie bardziej sucho. Warunki generalnie całkiem niezłe dało się swobodnie przejechać bez robienia kolein, a na wilgotnej ziemi saletra się zaczęła rozpuszczać. Na noc zapowiadają opady u mnie. Przyszły tydzień do 12 ciepła ma być. Żyć nie umierać normalnie. Jeśli marzec będzie suchy i ciepły to, to N1 może się okazać strzałem w dziesiątkę. Może się znowu przeprowadzi bronowanie pszenic, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 27 Luty · Zgłoś post Czyli bedzie ciagnelo do 500 zl/tona:) ile srednio zboza pobieraja siarki wzgledem azotu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 27 Luty (edytowany) · Zgłoś post Pszenica azotu ok. 30 kg, a siarki to chyba ze 3-4 kg na każdą tonę. To już mam się smucić, że po 500 zł będę sprzedawał? Po co mam się martwić na zapas i szukać powodów do narzekania? U mnie zaczyna kropić, nigdy tak dobrze nie trafiłem z N1 i to mnie cieszy i tego się trzymajmy. Edytowano 27 Luty przez sapek2 ...cieszmy się z małych rzeczy bo... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 27 Luty (edytowany) · Zgłoś post Jakbym się martwił na zapas, to rolnictwo całkiem trzeba by było rzucić:) - ale pożartować można:) też mi się udało dzisiaj porozsiewać nawozy = btw użytkuje ktoś z was kuhn axis emc v8? - bo miałbym kilka pytań A przy okazji "prószenia" nawozu po zbożu przejrzałem to co zostało po zastosowaniu herbicydów trochę ponad miesiąc temu - i praktycznie czyściutko:) Edytowano 28 Luty przez ikcomas dopisek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Luty · Zgłoś post 13 godzin temu, barkas napisał: Czyli bedzie ciagnelo do 500 zl/tona:) ile srednio zboza pobieraja siarki wzgledem azotu? To jaką masz cene obecnie że piszesz 500 , do takiej ceny nie spadnie , Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 18 Marzec (edytowany) · Zgłoś post W czwartek niby ostatni przymrozek w piątek 0 stopni , chyba odżywkami można pryskać , to nie chemia , od soboty wiatr mocny , co sądzicie ? Edytowano 18 Marzec przez miwigos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 18 Marzec · Zgłoś post Że to czas najwyższy i póki co jedyny na taki zabieg. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 19 Marzec (edytowany) · Zgłoś post Ja jeszcze czekam z zabiegami nawet odżywka lubi kiedy słychać jak rośnie Zboża wyglądają pięknie a to dopiero pół marca Edytowano 19 Marzec przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 19 Marzec · Zgłoś post Ale jak zrobi się ciepło to będzie czas na T1 i regulacje , na miedż , mangan ostatni moment Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 19 Marzec · Zgłoś post To już T1…? U mnie jak dalej tak zimno będzie to skracanie i T1 jak kiedyś czyli ok. 20 kwietnia będzie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach