Posted January 10, 2022 · Report post Jak tak można się "zasrać"i zapasów nie zrobić?Od lat jesteś nieomylny(i to nie jest zaczepka)-aż trudno uwierzyć w twe plony. Chcę spróbować tego mocznika że względu na reklamowaną długość działania.W tym roku zwykły to lipa-poprawka saletrą +1,5T. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2022 · Report post "Siać,czy nie siać?"-oto jest pytanie(!)azot we wtorek na pszenicę.W okolicy rzepak dawno dokarmiony-nikt się do niczego nie przyczepił.. pod przykrywką kizerytu można wiele. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2022 (edited) · Report post Ja będę siał tylko jeszcze nie wiem jakie dawki N Pszenica raczej "drobna" Edited February 24, 2022 by jarki Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2022 · Report post Czy warto w ogóle się w pole wybierać?Na rosyjska pszenicę embargo nałożą,a jak będziemy chcieli sprzedać to już nasza będzie tą rosyjską ze strefy okupacyjnej? Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2022 · Report post Siać jak najszybciej bo marzec suchy się zapowiada Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2022 · Report post Mnie sąsiedzi nie pozwolą do wtorku.Sami,jak taki Putin w wydaniu mikro łamią wszelkie prawa,a innym żyć nie dadzą. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2022 · Report post Dziś dopiero siarczan magnezu w pszenicy,w dawce 150kg/ha(czy to nie za mało?),gleba nie badana. Do deszczu saletra na pszenicę terminową w dawce 200kg/ha. Na te listopadową (ma trzy liście, czyli wegetacja w lutym ruszyła?)333kg/ha. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2022 · Report post Moja dostała saletrę żadnych smakołyków dla niej nie przewiduje Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 (edited) · Report post Jakoś nikt się nie pokusił o ocenę celowości zastosowania azotu w pierwszym dniu marca.W warunkach postępującej suszy i mrozów. @barts i @Marecki najłatwiej błaznować na "farmer-chat" i robić ze mnie głupka. @jarki i to ma być forum,to ma być dyskusja? Edited March 15, 2022 by Pałuczanin81 Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 · Report post Nie piszę o nawożeniu, bo nie mam go w planach. Rok temu pszenżyto dostało swoją dawkę niemałą, ale w tym roku i w tych cenach nie ma mowy. Jedynie gnojowicą, ale to też później, przed prawdziwym deszczem. Na razie nawożenie pogłówne mija się z celem. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 · Report post Wywołany do odpowiedzi możesz wyrazić własne zdanie.Z którym ja się zgadzam,bo właśnie zaświeciło piękne słoneczko.Utopiłem 2880..trudno! Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 · Report post Na biednego nie trafiło:P Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 · Report post Dziś rozsiewacze od rana na polach ludzie mają nadzieję że przyjdzie deszczyk Mamy 15 marca to jednak dużo za późno na azotowe Ale cóż powody są pewnie różne Główny $$$ Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 · Report post To było, pewne że nie popada Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 · Report post Oj zboża będą głodne w tym roku Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 · Report post Jakie głodne zboża? Obecnie to niewiele potrzebuje a jak dobry przedplon to do połowy kwietnia wytrzyma bardziej martwił bym się o rzepak Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2022 · Report post Obecnie jest pół marca a wielu z różnych powodów azotu nie podało Kolejne dwa tygodnie sypanie jest bez sensu a nawóz musi się przemieścić Sypiąc pierwszą dawkę zwykle mamy problem z wjechaniem w pole bez przymrozku Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2022 (edited) · Report post To ich wina że nie posiali, za rok jak tak będzie to będziemy siali w lutym , po nocach Edited March 16, 2022 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2022 · Report post albo w listopadzie mocznik z otoczką, Urzędasy z Ministerstwa jak zwykle nie widzą dalej jak czubek własnego nosa bo tego inaczej nie da się opisać. Tam gdzie poszła większa dawka azotu pszenice zaczynają żółknąć, ewidentnie to widać, a jeśli chodzi o rzepaki to widać gdzie kto siał w lutym azot Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 16, 2022 · Report post @miwigos wina pewnie w większości tak ale ludzie w takich sytuacjach kombinują Wiemy co z tego zwykłe wychodzi po prostu przekombinowali Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2022 · Report post Ja zakończyłem nawożenie pszenicy, niech się dzieje co chce. Podciągnę jeszcze tym BlueN i Basfoliarem. Wzywam do bojkotu dystrybutorów azotu. Niech zeżrą sobie te nawozy i popiją RSM-em Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2022 · Report post Podejrzewam ze nawet jak sprzedali połowę nawozów co zawsze na sezon to w tym roku zarobili kilka kilkanaście razy więcej robiąc znacznie mniej Państwowa grupa azoty największy producent nawozów w europie też pięknie wymłócił w zespól z dystrybutorami i pośrednikami, Orlen też niedawno pokazał jak to się robi Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2022 · Report post To nie Orlen, to zwykły fake news na który się wszyscy złapali. Taki dokument może każdy przygotować Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2022 (edited) · Report post To że nas oskubali jest pewne dowodem są daty produkcji nawozów Bojkotować owszem mogą z rozumem ale ci co dziś kupują nawozy Kto ma nawozy a ich do tej pory nie wysiał jest moim zdaniem durniem Tylko umiejętnie rozdysponowanie przyniesie zwrot poniesionych kosztów Wracając do zakupów sam rozważę czy kupować PK pod przyszłe oziminy Ale to jeszcze daleka droga i wiele się może zmienić Edited March 17, 2022 by jarki rozważę Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2022 · Report post Mylisz sie nawozy zamówione pierwszy tydzień marca z fabryki przyszły z datą 24 luty, duzo ludzi kupiło w czerwcu, sierpniu z odbiorem wiosną całe auta , do nich przychodzi nawóz świeży z fabryki , a ci co kupuja troche dostają ich nawóz który przejachał na skład w tym czasie co kupowali czerwiec ,sierpień , dlatego stare daty , coś pośrednicy może przetrzymali ,ale to za duże ryzyko, Share this post Link to post Share on other sites