jarki

Nawożenie pszenicy

1238 postów w tym temacie

Też chcę podać miedź, mangan w zbozach.

W rzepaku dam jeszcze boru, manganu i cynku.

T1 i skracanie koło 20 kwietnia wydaje się późno nawet u mnie. Zwykle koło 10 kwietnia to robilem

Bedziesz dawał po przymrozkach w piątek , czy czekasz , u mnie jedyne okienka , sobota i niedziela wiatry, póżniej może coś popadać

Dnia 19.03.2025 o 20:29, lokizom napisał:

Też chcę podać miedź, mangan w zbozach.

W rzepaku dam jeszcze boru, manganu i cynku.

T1 i skracanie koło 20 kwietnia wydaje się późno nawet u mnie. Zwykle koło 10 kwietnia to robilem

Rozumiem, że w zbożach i rzepaku ten wjazd z mikro będize przed T1/R1? Jakie dawki stosujesz mikroelementów?

Dolistne kupuje tylko z jednej firmy na I.... 

Nie pamietam ile tam gram w litrze ale dałem teraz 3/4 zalecanej dawki Mn i Cu. Do tego pamiętając o beczce Liebiga dałem dedykowana odzywke pod uprawę.

Rzepak dostał jeszcze bor i trochę cynku ale bez miedzi

I mgs wszystko dostaje zawsze

Edytowano przez lokizom

IMG_20250414_190806.thumb.jpg.eb414a36780ba55f361335ca7a68f8da.jpgDałem dawkę azotu bo ma jutro padać.

Koło piątku dam skracanie i coś na grzyba i tyle na ten rok.

Edytowano przez Łukasz

Niestety, poznaniakiem sieje i w dodatku ten rozsiewacz na 12 metrów nie rozrzuci nawozu na 12 metrów mam opryskiwacz.

Myślałem o ścieżkach ale wtedy wychodzi trochę zabawy bo muszę liczyć które lejki zamykać.

Żeby tylko chciało dziś popadać to to jeszcze wstanie.

Edytowano przez Łukasz

Ktoś za karę wymyślił tą szerokość siewnika, trzeba pokombinować. Zamykać skrajne do 2,5 metra, poszerzyć do 3 m, robić ścieżki na 11m i zamykać skrajne w opryskiwaczu, poszerzyć opryskiwacz, sprzedać siewnik najgorszemu wrogowi.

@ikcomas może uda mi się poszerzyć do 3m ale to lekkie kombinację będą. No i co drugi przejazd trzeba wysiadać z ciągnika i zamykać lejek.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie dorobić mały podest za siewnikiem i wtedy automatyczne (mój syn) zamykanie.

Widziałem takie rozwiązanie w kołchozie, jeszcze do niedawna pracownik zamykał w 4,5 metrowym Kongskilde Demeter. Pełna ścieżka wychodziła im na 4 siewniki to ścieżkę robili na dwa przejazdy i czasem się rozjeżdżały. Teraz dorobili się Gaspardo 4m z systemem GPS i nie robią ścieżek, zmieniają koła na węższe i gniotą, pryskają też z GPS.

2 godziny temu, ikcomas napisał:

Ktoś za karę wymyślił tą szerokość siewnika, trzeba pokombinować. Zamykać skrajne do 2,5 metra, poszerzyć do 3 m, robić ścieżki na 11m i zamykać skrajne w opryskiwaczu, poszerzyć opryskiwacz, sprzedać siewnik najgorszemu wrogowi.

Ja miałem poznaniaka kupionego z kółka na Żuławach z oryginalną szerokością 2,4m. Na ścieżkę 12m wychodziło w punkt. 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się