Posted April 7, 2018 · Report post Nie, chodzi o to, że jak posiejesz i będzie sucho potem to RSM zadziała a saletra nie. RSM nie potrzebuje wody z nieba do rozpuszczenia, przemieści się sam tam gdzie trzeba. No można też przedsiewnie dać a nawet trzeba ale na szpilkę to bym nie ryzykował. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2018 · Report post Jakim cudem się ma przemieścić RSM a saletra nie Ile tych litrów wylejesz na ha 1mm wody to 1l/m2 czyli 10000l/ha Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2018 · Report post Na suchej zimi RSM nie ma szans sie przemieścić,nawet na wilgnej ziemi każdy nawóz potrzebuje opadów żeby sie przmiescić głębiej Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2018 · Report post Pewnie rsm potrzebuje mniej opadów niż saletra żeby się przemieścić w strefę korzeniowa, ale nie jest to znacząca różnica. Z drugiej strony był artykuł na farmerze ze w przypadku RSM mogą starczyc większe rosy ale nie wiem czy to realne Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2018 · Report post Wszystko jest realne jak Puławy dobrze zapłacą Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2018 · Report post Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że nie potrzeba wody do rozpuszczenia granuli a później to rzeczywiście z rosa pewnie idzie dalej. Zresztą nie interesuje mnie to jak, ważne że działa. Saletry nigdy już nie dam na suche bo w worku jakoś się nie rozpuszcza a więc to samo na polu. Nie krytykujcie działania RSM jak nie sprawdziliście Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2018 · Report post Saletra na polu rozpuści się ZAWSZE nawet w czerwcu przy suszy Inna sprawa że nie zadziała ale RSM też nie zadziała bez wody Moim zdaniem zbyt uważnie czytasz prospekty z Puław W ogóle co to za gadanie o rozpuszczaniu gdy wszędzie mokro Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2018 · Report post Nie no, chyba mi się zaraz oberwie banem za reklamę RSM. Otóż śmiem twierdzić, że nie masz racji. Jak saletra leży w polu tydzień to owszem powoli granule się zmniejszają co nie oznacza, że się rozpuszcza. Po prostu dzięki porannej rosie oraz nasłonecznieniu w dzień powoli ulega ulatnianiu do atmosfery i dlatego nie działa, a nie że sucho. Nie czytam wcale prospektów z Puław i nie zatrudniłem się u nich żeby było jasne. Wcale też nie namawiam na RSM, prowadzimy tylko otwartą dyskusję. Wiem, że RSM działa w suszę a saletra nie i nie wnikam jak to się dzieje. Poza tym masz rację, teraz mokro ale za dwa tygodnie przy tej temperaturze będzie skała a potem płacz, że susza i zboże usycha. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2018 (edited) · Report post Prawda jest taka że każdy nawóz trzeba podać w odpowiednim czasie Dostosować odpowiednio dawki do potrzeb Uniwersalność saletrę stawia jako numer jeden Edited April 9, 2018 by jarki Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2018 · Report post 7mm. Zbawienny deszczyk, ale niestety II dawka niepodana na zboża. Pierwsza była dość duża i może jakoś przetrzyma, albo liczyć na to co mów o @ikcomas czyli podać RSM i liczyć na to że się przemiesci Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2018 · Report post U mnie też nie podana jeszcze, dobrze by było żeby na mokrą ziemię dać ale jak nie popada to trudno, na razie coś się zbiera na deszcz. A Ty lej i się nie oglądaj, uważaj aby tylko rośliny były suche, uwierz w moc RSM. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2018 · Report post Mam dopiero 4 lata RSM ale jeszcze mi się nie skrystalizowal. Musiałoby przymrozic bardzo konkretnie przez kilka dni ale ostatnie lata to bardziej fale większego mrozu niż duży mróz przez tydzien. Ale spodziewam się ze kiedys sie skrystalizuje Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2018 (edited) · Report post Ile procentowy RSM stosujesz,podobno nie wszystkie się krystalizują Edited November 4, 2018 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2018 · Report post Stosuje zazwyczaj 26N+3 S. Niby w 7 stopniach się juz krystalizuje Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2018 · Report post Przy -17 to 28 się krystalizuje, 26 więcej wytrzyma z tym, że gdzieś znalazłem info: "roztwory RSMS już przy temp. (- 20C ) mętnieją i zaczyna wytrącać się osad, nie tworzą się typowe kryształki, tak jak ma to miejsce z pozostałymi roztworami, także trudno określić temperaturę krystalizacji" inne źródło mówi o transporcie "w trakcie transportu produkt należy chronić przed oziębieniem poniżej temperatury krystalizacji (-7)°C" Dziwne dla mnie jest, że im mniejsza zawartość N to tym niższa temperatura krystalizacji co przeczy fizyce. Przecież na zdrowy rozum im mniej N tym więcej wody i szybciej powinno zamarznąć ale z RSM już tak jest. Znam takich, co zamawiają 32 i rozcieńczają wodą na zimę do 28 bo taniej wychodzi. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2019 · Report post @ikcomas Wytłumacz na czym polega różnica mocznika z granuli i RSM? Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2019 (edited) · Report post @R-w Ty myślisz podobnie jak ja i @jarki ze u mnie to forma amonowa dopiero zadziala czy jednak jak @ikcomas ze amidowa? Edited March 19, 2019 by lokizom Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2019 · Report post @R-w a chociażby stanem skupienia materii, mocznik z RSM nie wymaga rozpuszczenia. Każda zmiana stanu skupienia to utrata energii. To istotny czynnik wyższości RSM nad mocznikiem granulowanym, gdyby nie było różnicy to po co przepłacać. Przecież najtańszy azot jest w moczniku granulowanym. Darujcie sobie też bajki o tym, że po 25 dniach nie zadziała forma amidowa, jeszcze w tych temperaturach. To kiedy stosować RSM? w listopadzie? W tamtym roku dawałem nieco później niż w tym roku II na rzepak na zamarzniętą jeszcze ziemię, było OK. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2019 · Report post Saletre zobaczysz po 5-9 dniach więc azot azotanowy a druga część z tej saletry czyli amonowa to jeszcze myślę dwa tygodnie dłużej więc około 20-25 dni. Więc to musi być azot amonowy z RSM ktory zaczął u mnie działać a nie amidowy Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2019 · Report post Zmiana koloru rośliny to proces a nie reakcja chemiczna... Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2019 · Report post Tak ale pod wpływem dostępności azotu Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2019 · Report post Tu ostatni wielbiciele RSMu się odmyslili W tym sezonie cena przywróciła ludziom rozum :) :P Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2019 · Report post 19 godzin temu, ikcomas napisał: @R-w a chociażby stanem skupienia materii, mocznik z RSM nie wymaga rozpuszczenia. Każda zmiana stanu skupienia to utrata energii. To istotny czynnik wyższości RSM nad mocznikiem granulowanym, gdyby nie było różnicy to po co przepłacać. Przecież najtańszy azot jest w moczniku granulowanym. Darujcie sobie też bajki o tym, że po 25 dniach nie zadziała forma amidowa, jeszcze w tych temperaturach. To kiedy stosować RSM? w listopadzie? W tamtym roku dawałem nieco później niż w tym roku II na rzepak na zamarzniętą jeszcze ziemię, było OK. :/ stan skupienia materii i utrata energii. Jakiej energii? wody? To rozumiem, że przy RSM ta energia wody będzie inaczej spożytkowana? Jak?:):) myślę, że był u Ciebie dobry marketingowiec ;) RSM jest nawozem dobrym, jednak nie tak uniwersalnym jak saletra amonowa. Od razu utnę dyskusję, że w warunkach suszy RSM działa bo jest rozpuszczony i to przecież od razu wsiąknie w ziemię. To przy dawce "x" ile tego rsm spada na m2? I to naprawdę jest w stanie cokolwiek przemieścić??? Jeżeli @ikcomassprawdza Ci się RSM to tak rób i nikogo nie słuchaj. Jednak dostępność poszczególnych form jest rozłozona w czasie i otym musisz pamiętać. W jednym z poprzednich wątków dyskutowalismy o tym kiedy jaka forma jest dostępna. Jeżeli chodzi o amidową, to nie tak że dopiero po tych 25 czy też 40 dniach ten azot będzie działał, będzie działał też i wcześniej ale w formie amonowej!!. Forma amonowa nie jest szybko pobierana przez korzeń, z punktu widzenia szybkiego wiosennego/regeneracyjnego nawożenia azotem liczy się forma azotanowa. Na formę azotanową z mocznika czeka się niestety długo i zależy to od temp i wilgoci. 1 person likes this Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2019 · Report post RSM pierwszą dawkę daje się większą i wcześniej i jest OK. 2 people like this Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2019 (edited) · Report post @ansu Dokładnie tak podeszlem do nawożenia rsm-em w tym roku. Poza tym nic nie jest tak proste jak Nam sie wydaje, a RSM-u nie można tak negować bo ma też duzo zalet. Czytając to co niżej można z @R-w się nie zgodzić i wywnioskowac ze opady nie są aż tak konieczne jak w przypadku nawozów granulowanych bo mamy chociazby "lejek " w postaci lisci i łodygi Edited March 21, 2019 by lokizom Share this post Link to post Share on other sites