Napisano Maj 27, 2020 · Zgłoś post Wiem, wiem, że byś zrobił dwa. Twoje zdanie znam od dawna. Tak, też widziałem na własne oczy efekt podobnej mieszanki. Tylko, że oba zabiegi mocno spóźnione - chyba lepiej Moddusem zrobić najpierw Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2020 · Zgłoś post ... nie zadziała, ale chociaż nie zaszkodzi! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2020 · Zgłoś post Jesli tak będzie to OK ,gorzej jak zaszkodzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2020 · Zgłoś post Ja mam podobnie. Tyle ze do moddusa planuje protiokonazol. Dzis robie owies gluchy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2020 · Zgłoś post w jakiej uprawie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2020 · Zgłoś post Jeczmien jary Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 3, 2020 · Zgłoś post ... no a ja jestem gdzieś pomiędzy @Jacus09352 a @ansu i już u niektórych jęczmienie jare przylizane, pszenice ozime też zaczyna gdzieniegdzie zginać... u mnie póki co wszystko w pionie, teraz jest odpowiedź dlaczego tak zawsze naciskam na porządne skracanie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 4, 2020 · Zgłoś post U mnie pszenice na poprzeczniakach zaczyna troszkę giąć. Skracałem na pierwsze kolanko i miałem zamiar jechać jeszcze raz ale się suszy przestraszyłem. A trzeba było jechać w ciemno w tym roku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 4, 2020 · Zgłoś post ... a ja mogę znowu powiedzieć "a nie mówiłem " :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 4, 2020 · Zgłoś post Ja twierdze że najważniejszy jest pierwszy zabieg , Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 4, 2020 · Zgłoś post Zabiegi po tzw pierwszym kolanku to tylko biznes Może etefon dodatkowo coś ale Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 4, 2020 · Zgłoś post @Jacus09352 Juz zaczyna ja giac? Smiem twierdzic ze jesli bys zrobil idealnie na pierwsze kolanko to nic by jej jeszcze nie bylo. Mysle ze czegos niedopilnowales, np.Moddusem i bylo za zimno. @ansu No chyba nie dokonca. Robilem czesc zyta drugi raz w fazie liscia flagowego i jest nizsze o ok.10 cm od kontroli, po zabiegu przyszedl deszcz i byly dobre warunki do pojscia w gore Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 (edytowany) · Zgłoś post na pierwsze kolanko dałem ccc. Tylko że tu jest z 800 kłosów. Edytowano Czerwiec 5, 2020 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 (edytowany) · Zgłoś post Doliczyłeś się Edytowano Czerwiec 5, 2020 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 · Zgłoś post Jak to widzę to zaczynam poważnie obawiać się o moją grudniową. Coś jej odwaliło i zagina liść podflagowy (flagowy dopiero wychodzi) a w tej odmianie myślałem, że to niemożliwe. Na poletkach nigdzie nie widziałem takiej akcji. Skracana była punktowo przy okazji jak mi zostało Moddusa z jęczmienia jarego i to w niepełnej dawce. Tak, późno było ale wyglądała tak mizernie, że nie widziałem sensu. Dopiero jak skracałem jęczmień jary i przejeżdżałem obok niej to pomyślałem, że trochę jej dam bo oczami wyobraźni widziałem ją leżącą. Skubana przeskakuje fazy, dość wiotka jest dlatego. Jakby ktoś nie wiedział (a wiedzą 3 wioski mimo dobrego jej ukrycia przed wścibskimi oczami) to by pomyślał, że to jara. Dać jej etefon razem z grzybówką? Jest opóźniona o jakieś 2-3 tygodnie, dogania tą normalną powolutku ale idzie piekielnie mocno. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 · Zgłoś post Jęczmień ozimy PADŁ placowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 (edytowany) · Zgłoś post Pisanie że późne regulowanie nic nie daje to rozpowszechnianie nieprawdy, wiadomo niskie odmiany solidnie trafione w punkt przy pierwszym zabiegu i przy niedoborach wody może się udać, natomiast przy mocnym zbożu i dobrych warunkach trzeba około flagowego coś zdziałać, w 2017 dołki doregulowane w flagowym, reszta nie to pszenica na "dołkach: stała a na reszcie leżało mniej lub bardziej @Pałuczanin81 nie był w stanie udzwignać tego plonu :P Edytowano Czerwiec 5, 2020 przez barts Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 · Zgłoś post @barts-rośliny były wiotkie.Więc mnie nie dziwi. Przyczyny nie potrafię opisać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 · Zgłoś post @lokizom nieprecyzyjnie napisałem. W życie nie wiem jak jest. Uprawiam tylko pszenicę. Kiedyś owies to jakoś późno się pryskało retardantami. U mnie w pszenicy najlepszy efekt był: CCC w BBCH 30, potem modus BBCH 31 i etefon bezpośrednio przed pojawieniem liścia flagowego. W zależności od temperatury działało to rewelacyjnie lub słabo. Jak odpowiednia pogoda to 2l CCC super skróci, Modus działa na te same hormony, ale dłużej i lepiej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 · Zgłoś post ... ja tam bym nie powiedział że owies można późno skracać... z doświadczenia wychodzi że najlepiej trafić jak w pszenicy na pierwsze kolanko... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 · Zgłoś post Wiele razy oglądałem takie jak mówicie wiotkie wyległe Tam trzeba spojrzeć na podstawę źdźbła Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2020 · Zgłoś post Już się podszkoliłem-wyrywałem,łamałem,kroiłem.. i powyżej korzenia I NIC.Może za bardzo się rozkrzewił. Choć siałem rzadko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2020 · Zgłoś post ... zboże jak się przeciągnie ręką powinno odskakiwać jak ten dzyndzelek w kole fortuny... :) fungi jest też ważne ale pogrubienie i obniżenie środka ciężkości to podstawa ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2020 (edytowany) · Zgłoś post Nie odskakiwac ale patrzy sie na to jak wraca w poprzednie(standardowe) polozenie po przeciagnieciu reki, tak mnie kiedys ktos z duzym autorytem nauczyl. Ozime zboza zawsze robie w bbch 31 i nigdy mi nie wyleglo. Czasami robie druga regulacje w lisc flagowy-widoczne osci, jesli jest wilgotno, jak np. w tym roku. W jarych(jeczmien) rzadko robie jakakolwiek regulacje, w tym roku oczywiscie tak. Trzeba miec jakies swoje rozeznanie i wyczucie. Jakbym zje... regulacje to Ojciec by sie wq.... na kombajnie i jak mialbym wtedy zyc.... Ogolnie tak samo jak przy pracy z zwierzetami trzeba sie poprostu wczuc w te stworzenia(rosliny), tak jakby wejsc w ich skore a wtedy bedziemy wiedzieli co robic. Kazdy rok jest inny i nie mozna leciec gotowcami. Gotowce sa uniwersalne ale nie idealne. Pytanie czy chcemy zaryzykowac i zrobic idealnie albo nawet zle czy pojsc na latwizne i zrobic srednio. Ja wybieram zwykle to pierwsze ale jak nie jestem az tak pewny to jade standardowo, mowimy tutaj nie tylko o skracaniu ale ogolnie o uprawie, ochronie, itd. Edytowano Czerwiec 6, 2020 przez lokizom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 7, 2020 · Zgłoś post Miałeś mokro-to i decyzja łatwa do podjęcia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach