jarki

Antywylegacze

490 posts in this topic

Wole 500 kg mniej przez antywylegacz niż dwie tony przez wylegnięcie

1 person likes this

Jęczmień dostał 0,5 trineksapaku, efekt szczotki jest - kontrola zostawiona. Przy obecnych warunkach chyba nie ma sensu poprawiać etefonem? Ostatni moment na zastosowanie, pojawia się flagowy.

2 godziny temu, miwigos napisał:

może za mało antywylegacza dostała,drugi zabieg modusem kiedy najlepiej zrobić ,jak wyjdzie liść flagowy czy wcześniej 

Dobrze że mówisz może 

Ja praktycznie wcale nie dałem znaczy tylko jakiś 20% Kilimanjaro

Tam lepsza ziemia taki pas urodzajny reszta nic antywylegaczy 

Etefon zawsze odradzam moim zdaniem zdecydowanie lepiej trineksapak 

Tylko solo 

Jak mokro jest i mokro ma być to etefon jest super. Jak sucho zimno i pszenica zestresowana to lepiej nic.

Kiedyś testowałem jeden przejazd etefon po kwitnieniu jak było bardzo mokro. Kłosy w górę i pszenica mniej pochylona.

Ja pszenżyto wczoraj skracałem 2 raz, na pierwszy zabieg poszło Cuardo, może nie uwierzycie ale w dawce 1.3l/ha i nawet końcówek nie przypaliło. Wczoraj poprawka Optimusem.

Edited by ikcomas

Cerone jest idealne na jęczmień , nie ma lepszego anty

Edited by ikcomas

Ja mam cerone chyba już 7 letnie w razie potrzeby jak by jęczmień wymagał

W tym roku poszedł już medaxmax w pełnej dawce, faza z przewaga końcówka krzewienia, początek strzelania

U mnie w tym roku raczej potrzeby nie będzie sucho sucho i jeszcze raz sucho nawet chmurki, nawet chemtrails nie widać.

Też tak myślałem, gorzej jak w końcu prognoza się sprawdzi i potem okaże się, że jednak na jakiekolwiek regulacje już jest za późno, tym bardziej że dawka N poszła taka sama jak co roku. W pszenżycie nie widać nawet że nie pada już 2 miesiące.

Edited by ikcomas

To że na początku wiosny tak przygrzało i sucho było to działa jak antywylegacz. Teraz nie wdzę by jakoś intensywnie rosła. Nie wiem ile musiało by padać by wyległa. Efektywne skracanie to do momentu pojawienia się 2 kolanka potem to tylko teoretycznie.

Pszenica mocno zredukowała rozkrzewienia to samo z wielkością kłosów

Po tym dzisiejszym deszczu dopiero poczuje nawozy zwłaszcza drugą dawką N

Co może się zmienić TYLKO masa ziaren i parametry 

... jak u siebie zauważyłem że na pierwsze kolanko musi iść siekiera bez względu czy susza czy nie susza... 2N już dawno działa, na jednym kawałku zabrakło mi saletry na ostatnie kilkadziesiąt metrów i różnica jest widoczna...

Edited by ikcomas

... w tym roku tą sianą 15 września ciut spóźniłem z trineksapak+ccc, ale niestety pogoda była jaka była... ogólnie wygląda to całkiem znośnie chociaż gdyby dofinansować pszenice to pewnie by było dużo lepiej :/ ...

Stosował ktoś Modusa w pszenżycie na liść flagowy, bo w etykiecie ma max 2 kolanko, chociaż pszenica i żyto w etykiecie jest do flagowego?

... nie wiem czy ci to pomoże, ale w etykiecie zamiennika Modusa (Modan 250 EC) jest że można go stosować w pszenżycie do fazy liścia flagowego - liść flagowy całkowicie rozwinięty BBCH 29-39....

Chciał bym nieć takie problemy czy na flagie poprawić regulacje. U mnie narazie to regulacja z nieba i to o wiele za mocna.

... no właśnie pogoda i pierwsze skracanie zrobiło robotę, tylko się boję że teraz dostała wody, zrobi się ciepło i że lekki zabieg na dokłosie może być potrzebny...

Ja na 22 ha dałem poprawke,dla lepszego samopoczucia

Edited by miwigos

Ja poprawiłem miejsca gdzie mocniejsze, bo w zeszłym roku sucho, roślina z flagowym 70 cm a dokłosie dobiło do 120cm miejscami i poległo w suszę

Podobnie jęczmień dokłosie było prawie tak długie jak całe źdźbło miejscami, deszcze w drodze więc powinno być dobrze

To ile dawaliście modusa na te dobre pszenice 0,3 czy 0,6 litra

Edited by ikcomas