Posted May 9, 2020 · Report post Do kiedy stosowanie antywylegaczy ma sens i nie narobi więcej szkód niż pożytku? Leży w zasobach Regullo(moddus) i Mepik. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 · Report post Do kiedy zboze wyglada zeby je podac, zwykle podajemy je do bbch 32 ale mozna do wychodzenia klosa(osci)(praktycznie tylko w jeczmieniu stosuje sie to tak pozno). Na etykiecie zapewne pisze ze do liscia flagowego, tego sie trzymaj, a efekt??? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 · Report post Wczoraj sobie dość dokładnie obejrzałem pszeniczki Wniosek zagrożenie wylegnięciem nie istnieje Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 · Report post ... @Pałuczanin81 ja to dla pewności jeszcze podaję na dokłosie 0,2 - 0,3 moddusa w pszenicach... zaszkodzić im nie zaszkodzi ... Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 · Report post Wczoraj Kurka-expert stwierdził,że mam do przyszłego roku zachować. 16mm-suszy nie rozwiązuje,a pszenżyto przed kłoszeniem. Narobię sobie bałaganu-skrócę plon,a nie roślinę. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 · Report post @Pałuczanin81 nie wiem czy skrócisz plon bo nie ma z czego :P Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 (edited) · Report post @barts-w tym miejscu pszenżyto zawsze sypało,sypie i sypać będzie. Jeszcze Cię i się zadziwię plonem.Obojętnie skrócone,czy nie? Edited May 9, 2020 by Pałuczanin81 Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 · Report post Jeśli popada tak jak zapowiadają ,to ja daje anty na flagowy razem z T-2,do tej pory tylko 4 razy w życiu dawałem drugi zabieg anty Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 · Report post Jak się ma tęgie zboże to trzeba dać na flagę modusowatego, w jęczmieniu cerone bo będzie leżeć nawet jak sucho oczywiście na dobrej ziemi później wychodzą historię że dokłosie wywali długość jak reszta źdźbła ewentualnie placowa aplikacja gdzie mocne z obawy na suszę, lub całość mała dawką a lepsze poprawić do pełnej dawki Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 · Report post @barts Dajesz na swoj jeczmien ozimy etefon? Jesli tak to jak flaga czy jak osci ida? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 (edited) · Report post Dałem o,2 medax max na flagę, tam gdzie go poskładało i jest mały to już widać z 2-3cm ości oczywiście w mieszance z t2 i nawozami jak potas, siarka, magnez, cynk i dodatkowo troszkę mikro reszta musiałem coś dać bo w razie W dowali wielkie dokłosie, a na dniach już będzie za poźno, trzeba było zaryzykować etefon zostawiam na jary Edited May 9, 2020 by barts Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2020 (edited) · Report post 14 godzin temu, Pałuczanin81 napisał: Wczoraj Kurka-expert stwierdził,że mam do przyszłego roku zachować. To u Was faktycznie mają ludzi z pojęciem tu brali z łapanki tylko prospekty potrafią czytać Dokłosie skracałem wielokrotnie zwykle miejscowo bo wtedy już wszystko widać Problem to określić ilość tego co do zrobienia ale warto $ zaoszczędzone Edited May 9, 2020 by jarki Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2020 · Report post @jarki-co to te dokłosie?bo ja o BBCH pojęcia nie mam. Dlatego za 20 lat dwa razy skracałem 2018 i 2019 rok. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2020 · Report post To ta część źdźbła między ostatnim kolankiem a kłosem Skrócenie jej jakimś modusowatym resztę też usztywnia Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2020 (edited) · Report post Jak myślicie 0,2 czy 0,3 modusa, na pIerwszy zabieg było 0,8 CCC i 0,4 medax Edited May 10, 2020 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2020 · Report post Inhibitory syntezy giberelin to do pierwszego kolanka później to tylko ... biznes Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2020 · Report post Twierdzisz że dokłosia nie warto skrócić Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2020 · Report post Od jakichś dobrych 15 lat praktycznie tylko dokłosie skracam no poza paroma laty Kiedyś owszem ale jak zacząłem krisa siać to może z trzy razy choć w ubiegłym Tytanika !! Myślę że Kilimanjaro na moich ziemiach też dużo wytrzyma Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 (edited) · Report post Rzadko sie zdarzaja takie lata jak to ale jak to jest z usztywnianiem np. trineksapakiem etylu w fazach po bbch 39? Rozne opinie, rozne zdania. Nu Agrar(dr. Schoenerberger) katygoryczne ,,nie" dla wszystkich gatunkow zboz po bcch 39. Inni juz troche mniej sceptycznie, mowia ze zyto nie bo obcopylne ze nie robic tego po bbch 39. Jeczmien wszyscy ze doklosie tak. Ale czym??? Etefonem ale jedni ze trineksapakiem nie bo cos tam.... Przymrozek zaszkodzi tez???? Edited May 15, 2020 by lokizom Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 · Report post Jak jest potrzeba to nie ma zmiłuj trzeba doregulować nawet jak się plonowi zaszkodzi, jak się wyłoży masowo przy zwariowanym roku i takich samych żniwach to lepiej nakosić mniej ale bez nerwów lub w ogolę coś zebrać Na pewno lepiej było by nie ruszać ale czasami trzeba podejmować trudne decyzje Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 · Report post Kiedy te BBCH 39?np. w tym roku już jest? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 · Report post Trineksapakiem etylu i CCC tylko do fazy pierwszego kolanka, etefon na liść podflagowy do początku ukazania się flagowego. Takie moje zdanie w pszenicy. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 · Report post https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/regulacja-zboz-w-fazie-liscia-flagowego-tak-czy-nie,95296.html Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2020 (edited) · Report post My ciagle biadolimy na etefon i wolimy trineksapak ale... Przeczytalem ze jesli jest wilgotno i dobre warunki do zabiegu to zastosowanie etefonu w fazie liscia flagowego powoduje efekt skracajacy do pierwszych 4-5 dni po zastosowaniu i wiecej asymilatow trafia do ziarna przez to i wieksza MTZ bedzie. Ale z drugiej strony koncerny twierdza ze powoduje starzenie sie roslin i przez to plon mniejszy. Kilka lat temu stosowalem za namowa na jeczmien na doklosie. Teraz tylko trineksapak. Zobaczcie @jarki stosuje trineksapak praktycznie tylko na doklosie a @ansu ze to tylko biznes. Gdzie jest tutaj racja? Edited May 16, 2020 by jarki Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2020 (edited) · Report post Pszenica mocna nie ustoi po samym skróceniu dokłosia, ważniejszy jest zabieg przed pierwszym kolankiem Edited May 19, 2020 by ikcomas Share this post Link to post Share on other sites