Posted March 29, 2020 · Report post Wilgotno to się chyba nie zrobi. Warunki obecnie działają jak regulator / słońce, sucho, przymrozki, szczególnie w zbożach lepiej nie dokładać stresu bo w efekcie to tylko trochę słomy urośnie. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2020 · Report post Za 7-10 dni będzie ciepło wszyscy będą skracać razem zT-1 Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2020 (edited) · Report post Tam gdzie sucho raczej więcej szkody jak pożytku. Tak zrobiłem kiedyś i dobrze to nie wyszło. Tam gdzie mokro nie ma problemu. U mnie do połowy kwietnia prognozy słonecznie Edited March 29, 2020 by ansu Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2020 · Report post Ale o tej porze nigdzie nie jest sucho bo jeszcze nie było ciepło,1-2 cm gleba sucha Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 · Report post ...jak się zrobi ciepło oziminy ruszą to muszę skrócić i to konkretnie u mnie nie ma innego wyjścia... Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 · Report post Tylko trzeba pamiętać że skracanie zwiększa ilość kłosów i ilość ziaren w kłosie co przy rzadkich pszenicach jest super sprawą Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 · Report post Nie pamiętam kiedy ostatnio jechałem antywylegaczem po całości oj bardzo dawno A już ccc to ostatnio kompleksowo chyba z małe dwadzieścia lat i w pszenżycie Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 (edited) · Report post Nie piernicz 20 lat temu nie było nic innego jak CCC dawało się 3-3,5 litra według etykiety ,byli tacy co dawali 4litry U mnie 1 l CCC + medax ,wcześniej modus to standart,w zeszłym roku szlo 0,5 CCC i było za mało Edited March 30, 2020 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 · Report post Mylisz się Kolego etefon w jęczmieniu jarym dawałem ponad TRZYDZIEŚCI lat temu A chlorek chloromekwatu na Żuławach dawali niemal w podwójnych dawkach Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 · Report post Sory ale etefon wtedy był na żyto i jęczmień Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 · Report post Ja ją i prowadziło się zeszyt ewidencji zabiegów ;) ;) A tak na marginesie to ccc też nie miało rejestracji w pszenżycie a dawałem Aż jednego roku warunki były takie że mi przeszło na dobre Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 · Report post 23 godziny temu, miwigos napisał: Za 7-10 dni będzie ciepło wszyscy będą skracać razem zT-1 Można to łączyć w jęczmieniu ozimym i pszenżycie?W pszenicy chwasty z T-1 to zabieg osobny. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2020 · Report post 20 lat temu zeszyt ewidencji?,nikt o takim czymś nie wiedział ,mi jeszcze CCC nie zszkodziło raczej było dane za mało,mam inne gleby Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2020 · Report post Dnia 3.04.2020 o 21:29, miwigos napisał: Ja mam inny problem 1l CCC + 0,4 medax ,czy bez CCC Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2020 · Report post Hmm, wszystko prawie wiemy ale..... Obejrzyjcie tez 12 odcinek. Mowi o dawkach dzielonych, nigdy tak nie robilem ale chyba ma racje. Troche myli sie co do Moddusa przy 8-12 stopniach bo wedlug mnie wogole nie zadziala i nie ma sensu takiego zabiegu przeprowadzac. Druga rzecz to skracanie tuz przed kloszeniem. On to neguje(mowi ze conajmniej tydzien), ja juz niekoniecznie. Robie taki zabieg tylko wtedy kiedy jest wilgoc i kiedy wychodza osci(jeczmien), tj.1-3 dni przed kloszeniem i nie zauwazylem negatywnych skutkow a bardzo duzy plus dla np. jeczmienia. A jakie Wasze zdania? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2020 (edited) · Report post Często też dajemy bo później już będzie za późno a później jest już tylko sucho Bywa że dajemy jak jest zbyt zimno i pieniądze wywalone a raczej wylane w glebę Jest też że zabieg spóźniony i tu zwykle chodzi o chlorek chloromekwatu bo trzeba trafić Największy problem mają tacy jak ja gdzie gleba mozaikowata Edited April 5, 2020 by jarki Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2020 · Report post U mnie jeszcze kolanka nie widać, kłos przy węźle pomimo, że pszenica ma ponad 20cm. Jak sucho i zimno to retardanty szkodzą szczególnie w mix z fungicydem i nawozem. U mnie prognozy do 20C w południe i przymrozki rano. ... wie co robić. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2020 · Report post Na pewno nie pryskać ccc Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2020 · Report post ... u mnie na pierwsze kolanko to dawałem zazwyczaj 0.4 modusa + 1l ccc... w tym roku chyba też to ccc ograniczę tak na 0.5 l... Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2020 · Report post Jesteście już po T1 w fungicydach-skoro skupiacie się na skracaniu? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2020 · Report post U mnie na minusie co rano więc nigdzie z opryskiwaczem się nie wybieram. W pompie ma RSM to nie zamarznie Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2020 · Report post Dziś T-1 razem z antywylegaczem Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2020 · Report post Co mięszałeś?W pszenżycie i jęczmieniu tak zamierzam. Pszenica chwasty+T-1. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2020 · Report post Ja tylko pszenice mam Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2020 · Report post W pszenicy co miszałeś? Share this post Link to post Share on other sites