Napisano Sierpień 22, 2020 · Zgłoś post Czyli facelia poradzi sobie nawet na ubogim piachu ?? Tylko jeśli będzie na ściemę to lepiej seradela Plusem dopłata i to jednak motylkowe Panowie a łubiny na masę wyrosną czy tylko żółty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post @lokizom jaka odmiane facelii miales, bedziesz ja sprzedawal? Nie moge wyslac do CIbeie wiadlosci na priv Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Odmiana Stala. @jarki a przypadkiem nie ma już wycofanych dopłat do motylkowych drobnonasiennych? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Ile miałeś tej faceli hektar czy więcej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Hektar, mam taki kawalek na doswiadczenia. Za rok spróbuję ok.3-4ha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post To ile siejesz poplonu jak zebrałeś 900 kg,to starczy na prawie 130 ha ,bo pisałeś że na własny użytek,najgorsze to że facelia często ma słabe kiełkowanie ,co drugi rok walczę z dostawcą nasion ,w tym roku znów problem kiełkowania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Na poplon trzeba zasiać więcej, 15-20kg, chyba że w mieszance. Slabe kielkowanie, bo możliwe że coś na koniec kombinują z desykacja. Sprawdzałem moja to ma około 85-90% kielkowania. Jak nie posieje rzepaku to będę miał około 50ha grochu i jęczmienia jarego 20ha. To trochę mi pójdzie jej na poplon. No i muszę koledze oddać bo już sialem jego facelie z zeszłego roku po jeczmieniu ozimym. Także dużo mi nie zostanie o ile wogole zostanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Z ha facelii to 300-500kg mason chyba ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Jak wzejdzie 7 kg to jest za gęsto,jedna przy drugiej,nasiona są małe lżejsze od rzepaku/ a na wiosne ile siałeś nasion na hektar Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 (edytowany) · Zgłoś post 10% z 10kg jak urośnie to już gęsto 4 lata powinna wschodzić http://miesiecznik-pszczelarstwo.pl/pzn/sites/default/files/pzn1968_067-074.pdf Edytowano Sierpień 23, 2020 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post @lokizom do seradeli na nasiona jest dopłatą białkowa jak do grochu Biorę ją praktycznie co roku nawet wniosek piszę ;) Problem w tym że guzik urośnie ale to już nie moje zmartwienie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Serio? A wszędzie podają, że tylko łubin, soja, bobik, groch i pelucha. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Coś @jarki sciemnia chyba. Kilka lat temu jeszcze płacili a teraz chyba już nie. @miwigos Na wiosnę sialem 8-10 kg. Ta rozbieżność może też wynikać z tego że do siewu brałem kwalifikat a jak się kupowało na poplon to wiecej bo tak jak pisales z reguły słabe kielkowanie. Muszę podjechać i zobaczyć jak ta po jeczmieniu ozimym ale pewnie słabo w tej suszy. To może też zmniejsze ilość wysiewu na poplon jeśli ma moja taka dobra zdolność kielkowania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post @lokizom, a jak jest z facelią? Do niej jest tylko JPO? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 (edytowany) · Zgłoś post Tylko jpo Do seradeli jest ale to pastewna więc było w zeszłym roku koło 460 zł, więc to około 60% platnosci do straczkowych Edytowano Sierpień 23, 2020 przez jarki Połączenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post To też dziwne. Żeby mieć na nasiona, to siejesz jak każde zboże, ale już muszą obciąć. Jedynie cena sprzedaży jest w stanie to nadrobić. Oczywiście jeśli się w miarę dobry plon uda zebrać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post @Marecki chcesz nasiona seradeli pisz na priv i wbijaj na Pałuki. Całe big-bagi Ci załatwię. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Zasiałeś i zbytu nie masz? Bardziej jednak się skłaniam ku facelii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post Zbytu?nie mam piachu przede wszystkim! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 23, 2020 · Zgłoś post 5 godzin temu, lokizom napisał: Do seradeli jest ale to pastewna więc było w zeszłym roku koło 460 zł, więc to około 60% platnosci do straczkowych Tak tak P PAS mój błąd przepraszam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 25, 2020 · Zgłoś post Północna Bawaria płodozmian w jednym z gospodarstw. 1/2x kukurydza - 2/3x lucerka - 1 rok pszenica orkiszawa - rzepak (uprawa bez orkowa- talerzówka - gruber na głęboko i siew zestawem) a gdy nie ma czasu to tylko talerzówka i zakładany przed zestawem głębosz (Dolomit 9 Pre-Loosener Lemken) Każdy kawałek rzepaku zważony plon od 2 do 5,2 a po inne lata nie schodził poniżej 4 T. słabe ziemie piachy/gliny można powiedzieć że taki łupek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 18, 2020 · Zgłoś post To może buraki,2x kukurydza i znów buraki?Skoro to taki zły przedplon. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 18, 2020 · Zgłoś post Który zły a który dobry moim zdaniem obydwa do kitu Dziś kiedy ogromna większość z nas nie posiada obornika Nasze zmianowanie prowadzi do degradacji gleby Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 18, 2020 · Zgłoś post Co mi po glebie,jak muszę przeżyć. Będę siał eko-rośliny i do rowu plon wyrzucał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 18, 2020 · Zgłoś post Plon będzie kiepski przy takim podejściu. Nie będzie co wyrzucać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach