Posted April 25, 2023 · Report post Mój dwa razy dostał, na teraz jeszcze nie wiem co będzie na trzeci zabieg Raczej difenokonazol azoksystrobina ale może jednak protiokonazol dodać/zamienić?? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2023 (edited) · Report post Chyba już pisałem u nas azoksystrobina na twardzikową nie sprawdza się Edited April 25, 2023 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2023 · Report post Dlatego w tym roku pójdzie Propulse ale wolałbym nieco opóźnić dlatego 125g azoksy dam teraz. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2023 · Report post Co sądzicie o 0,7l Capartis na płatek?? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2023 · Report post Tańsza wersja Pictora, skąd się bierze tak szeroki zakres dawkowania? Tak, tak wszyscy powiedzą, że od presji chorób ale różnica 4 setek to sporo. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2023 · Report post To wypada w piątek jechać AsPik i zaopatrzyć się w Propulse. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2023 · Report post Marketing jednych stać na 1l innych na 0,6l Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2023 · Report post Dokładnie ludzie pytają ILE to kosztuje na hektar @miwigos a CO się sprawdza powiesz propulse ja zapyta masz dowody ? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2023 · Report post Rzadko się odzywam ale jeśli mowa o dobrym oprysku na płatek- tylko Propulse!! Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2023 (edited) · Report post Kiedyś pryskałem piktorem , wiele lat pryskam propulse, bywało że na hektar brakowało , i dawałem symetrie , w żniwa różnica kolosalna,innym razem na 0,8 ha azoksar też różnice widać było , nie mówie że zadziała w 100% na twardzikową , ale różnica do innych bardzo widoczna, Edited April 26, 2023 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2023 (edited) · Report post Ja mam na ten rok Pictor, urzekła mnie ta promocja z BASF na Pictora i Caryx w pakiecie. Wyszlo sporo taniej niż Propulse, tylko wada jest taka że mam na kolejny sezon również Pictora bo tyle było trzeba go wziac Zeszly rok robilem Propulsem i na IV, V klasie kręciło sie kolo 5 ton i był bardzo zdrowy. Tylko że robilem ten zabieg jako ostatni już po przekwitnieciu. A w kwitnieniu dawalem prochloraz+azoksy. W tym chciałem identycznie ale ta promocja mnie skusiła Edited April 26, 2023 by lokizom Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2023 · Report post W ubiegłym roku azoksy.. z protiokonazolem super podziałało u mnie Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2023 · Report post Ooo takie argumenty Panowie to ja rozumiem Osobiście mogę powiedzieć że pictor jest za drogi jak na jego skuteczność Teraz pytanie która substancja z propulse tak dobrze działa myślę że protiokonazol W moim przypadku przy oprysku 330tką niestety muszę wykonać go dużo prędzej Robiłem tak wiele razy i jak już wspomniałem boskalid z dimoksystrobiną zawodzi Ale też po jednym roku z małą presją trudno chwalić tebu+difenokonazol+azoksystrobi Teraz chciałbym nieco polepszyć dlatego protiokonazol difenokonazol i azoksystrobina @ansu Ty masz inny klimat mniej rzepaków i sam też krócej uprawiasz Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2023 · Report post U mnie rzapakw płodozmianie co dwa lata, jak są buraki to 3 lata przerwy , teraz doszło kuku , wiec na 7 lat dwa razy rzepak będzie Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2023 (edited) · Report post U mnie rzepak co 4 lata Jest też kwestia dawki jak się da 1/2 to ni chu chu nie będzie dobrze Edited April 26, 2023 by ansu Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2023 · Report post Ten Propulse to tylko w 5l bańkach?Trza przedawkować na 4,2ha.Tylko wtedy 2x protiokonazol w 10dni przerwy? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2023 · Report post Ostatnio coraz częściej się słyszy o stosowaniu tej samej substancji w jednym sezonie Kiedyś nigdy tak nie robiłem nawet starałem się wymieniać grupy chemiczne Dziś triazole to naginanie, bywa że jedna substancja też dwa razy Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2023 · Report post Mnie zastanawia skuteczność i sens stosowania azoksystrobiny? -Doradca Terenowy Chemirolu,że nieodzowna SOLO! @miwigos,że nieskuteczna! -Mój dostawca ŚOR,że tańsza od Propulse'a! Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2023 · Report post Azoksystrobina zrobiła się przyzwoicie tania w porównaniu do innych ŚOR Ja moje zdanie wcześniej próbowałem uzasadnić na mój chłopski rozum Sens jest pod warunkiem że odpowiednio wcześniej będzie podana Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2023 · Report post 10 kwietna szedł metkonazol + tebukonazol, koło 10 maja pójdzie propulse , kiedy byś dał azoksytrobine, Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2023 · Report post W połowie drogi przy okazji boru, mikro, słodyszka. Rzepak kwitnie 4 tygodnie, pierwsze infekcje są jak pierwsze płatki opadają, lepiej zapobiegać niż leczyć moim zdaniem. Co nie zmienia faktu, że robię tak pierwszy raz. Obniżam dawki obu zabiegów grzybobójczych, czy słusznie to się okaże. U nas niektórzy lecą po kwitnieniu jeszcze raz ale te zwałowane rzepaki w ścieżkach... Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2023 · Report post No tak 10 kwietnia było tebu+metko Przed 10 maja pójdzie ostatni zabieg i tu chyba też dodam strobi Tylko czy nie zrobiłem błędu nie dając jej w zabiegu pośrednim Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2023 · Report post U mnie w miedzyczasie jeszcze pokazny grad mocno pokaleczyl ped glowny. Ja planuje dac kolo 10-15 maja Pictora a potem poczatek czerwca prochloraz+ albo tebu albo protiokonazol w zaleznosci od opadow Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2023 · Report post To by trzeba samojezdnym opryskiwaczem ostatni wjazd Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2023 · Report post Siejecie rzepak bez przerwy w uprawie. Czy kiedyś T1 było przed 10 kwietnia?Miałem dać wczoraj sam Makler i się nie mogę zdecydować...robaków brak. Share this post Link to post Share on other sites