gom

Pogoda

6,756 posts in this topic

Ubezpieczenie mam na jęczmień i rzepak.Ale materiał siewny to byłby problem.

Jak się jutro zacznie to prędko nie odpuści?wg różnych prognoz.

U mnie z poniedziałku na wtorek nad ranem  prognozy -20C. Ale to chyba normalne w zimie? 

Myślę, że to krótkotrwały epizod zimna , dwie noce do -12

Edited by ikcomas

U mnie 2006 to nie był ale jak pierwszy raz jechałem autem na narty to był chyba 2009 albo 2010 to był też jeszcze większy mróz bo się zastanawialiśmy czy pol godziny od wyjazdu z domu nie wracać jak komputer pokładowy pokazał -30. Ale było wtedy sniegu też sporo

W 2006 od 6 stycznia do 19 było -6 do -8, 10 i 17 styczeń -12, 19 spadło 9 mm  śnieg czyli 9 cm ,20 do 24 styczeń -22 do -26, 25 do 28 styczeń było -18 do -20 do końca miesiąca -4  stopnie, luty i marzec do -12 , od 25 maraca + 12 wiosna, wółkowane 6 kwiecień , buraki siane 12

Parę dni przymrozków a panikujecie jakby co najmniej - 30 miało być

widać nudzi się zimą

1 godzinę temu, barts napisał:

Parę dni przymrozków a panikujecie jakby co najmniej - 30 miało być

widać nudzi się zimą

Widać masz kiepską pamięć , ja wole jak rzepak na wiosne nie traci liści, -9 było , nastepne dwie noce 12-14 będzie

Też -15, ale co mają Suwałki powiedzieć? W pogodzie na TV widziałem ktoś zdjęcie wysłał -23,4.

@barkas jeszcze spokojnie, rzepak liście miał to się pozakrywał.

Co prawda jutro będzie gorzej ale już ma wzrastać temperatura. Jest jeszcze szansa, że liści nie straci nawet.

Luzujcie majty.

moze byc i -25 ale zeby bylo z 10-15 cm sniegu,

u mnie 1-2 cm..., stozki wzrostu cale poodkrywane

U mnie prawie -16, @barkas nie przesadzaj po jednym dniu nie wymarznie był przygotowany do zimy, i te 2 cm go chronią , liście u Ciebie stoją , bo u nas opadły po grudniowych mrozach

Edited by miwigos

12 minut temu, miwigos napisał:

U mnie prawie -16, @barkas nie przesadzaj po jednym dniu nie wymarznie był przygotowany do zimy, i te 2 cm go chronią , liście u Ciebie stoją , bo u nas opadły po grudniowych mrozach

tak opadly, bo byly sniegiem przywalone....

ale jak sie ocieplilo to znowu sterczaly...

@barkas dokładnie tak jak @miwigos pisze. U mnie rzepak leży plackiem przy ziemi. Prędzej zboża wymarzną, które wchodzą w fazę 3 liścia niż rzepak. Jak będzie taki mróz przez tydzień to wtedy możemy zacząć się zastanawiać. Na razie jeszcze bez paniki.

@ansu to Twoja prywatna stacja czy można jakoś zmienić lokalizację? Daj link do wyboru lokalizacji jeśli jest taka możliwość. Ciekawa jest temperatura przy gruncie -4,6.

Dzięki, najbliższa mnie stacja pokazuje -12 a przy gruncie -10. Można z tego wywnioskować, że masz dużo śniegu.