Napisano Czerwiec 6, 2021 · Zgłoś post No i mam mętlik we łbie kupiłem trochę na zapas Teraz może okazać się że zostaje mi tylko pszenica i jęczmień Ten drugi wydaje się nawet trafniejszym wyborem chyba zostawię na przyszły rok Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2021 · Zgłoś post Zapytaj; dr Martę Damszel lub dr Zuzannę Sawińską. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2021 · Zgłoś post Szczerze to nigdy w życiu żadnych uczałych Pytam praktyków a jeśli już zadzwonię to do kogoś z sumi agro Moim zdaniem ludzie którzy się naprawdę znają na chemii rolnej pracują w tej branży Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2021 · Zgłoś post Jednak bym zapytał te panie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2021 · Zgłoś post Zostaje do przyszłego roku jeśli będzie opcja tylko zboża to pójdzie na T1 Obejdzie się bez konsultacji ;) Mam tebu które w tym roku na większości w ogóle nie stosowałem i coś dokupię Pszenica zaraz zacznie się kłosić to w początku kwitnienia zakończymy ochronę Ze źródła https://www.sumiagro.pl/produkt/topsin-m-500-sc/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 8, 2021 · Zgłoś post Zboża mocno przyspieszają pszenica już zaczyna się kłosić Zdecydowałem tradycyjne postawiłem na triazole (kebukonazol + difenokonazol) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 8, 2021 · Zgłoś post Przecież sucho,słonecznie i ciepło-PO CO?pole ugniatać.Więcej wydeptane kołami niż zysku z oprysku. Daruję!Azoksy będzie na chwościk, metkonazol do piwnicy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 8, 2021 · Zgłoś post Metkonazol bardzo dobry na T3 nawet lepszy od difenokonazolu Strobi raczej się nie nadaje dodaj drugi triazol będzie taniej i lepiej Iiiii przestań biadolić masz ładne zboża to chroń Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 9, 2021 · Zgłoś post Jeśli nie popada to nie pryskam ,mapy już na polu się robią Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 9, 2021 · Zgłoś post A mowiles ze wody jest na 3-4 tygodnie. U mnie dalo w maju 57mm dlatego troche szybciej to przesycha niz u Was bo mieliscie kolo 100mm. Trzeba pamietac ze niby to czerwiec ale rozwojowo zboza to jeszcze chyba maj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 9, 2021 · Zgłoś post @jarki Kilimandżaro obleciałem tydzień temu...i traktor trafił szlag. Teraz mam obsuwę, dopiero buraki skończyłem na chwasty. Jeszcze Comandor coś raczej dostanie,bo to-wbrew info Danko-wrażliwa odmiana.Pszenżyto kwitnie to odpuszczę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 9, 2021 · Zgłoś post 9 godzin temu, lokizom napisał: A mowiles ze wody jest na 3-4 tygodnie. U mnie dalo w maju 57mm dlatego troche szybciej to przesycha niz u Was bo mieliscie kolo 100mm. Trzeba pamietac ze niby to czerwiec ale rozwojowo zboza to jeszcze chyba maj Pisalem że 3-4 tyg. nie popada i niwa będą normalnie, czyli wszystko w lipcu, oby nie ,cos na sobote zapowiadają Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 9, 2021 · Zgłoś post No tak wszystko nagle przyspiesza i czas między T2 a T3 się skraca Źle to wróży na żniwa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 10, 2021 · Zgłoś post jak nie popada to wjeżdżam z tebu+prochloraz aby nie robić drogiego zabiegu, ale tak czy siak będzie T3 na którego się szykuje w przyszłym tygodniu. Inne lata mnie nauczyły że tam gdzie nie robiło się "grzyba na kłos" kosiło się poślad zwłaszcza że mam w płodozmianie kukurydze. . Rozmawiałem z mądrym człowiekiem i powiedział jak jest sucho to można przeciągnąć zabieg T3 do momentu deszczu. Jak popada na kłos to mamy 36-48 godzin na wykonanie ochrony ponieważ w tym właśnie momencie jest największa infekcja ziarna i plew. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 10, 2021 · Zgłoś post Jest nieco podobnie jak w rzepaku tu spadające pylniki są źródłem informacji Różnie podają termin T3 ale moim zdaniem od około 30 % kwitnącej pszenicy Oczywiście tej ładniejszej @ansu Ty jakieś terminy sugerowałeś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 10, 2021 · Zgłoś post Można jechać z grzybówką jak zboże kwitnie, wiem że żyto nie, a inne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 10, 2021 · Zgłoś post Pszenica jest samopylna więc nawet należy w tym momencie ją chronić Ja nawet wiele razy azotowe odżywki dawałem w czasie kwitnięcia pszenicy Natomiast pszenżyto należy zaczekać aż przekwitnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 10, 2021 · Zgłoś post Pszenica kwitnie temperatura powyżej 25C i wilgotność ponad 80% utrzymujące się kilka dni to masz pewną fuzariozę kłosów. Zabieg skuteczny 2 dni przed lub 3 dni po infekcji, a może i odwrotnie. Tak to teoretycznie! A praktycznie to wróżkę trzeba by pytać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 10, 2021 · Zgłoś post Raczej tego deszczu nie zobaczymy?W sobotę machnę Comandora i na tymże koniec. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 10, 2021 · Zgłoś post Po niedzieli trzeba ruszyć z T3 bo później może być musztarda po obiedzie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2021 (edytowany) · Zgłoś post Dziś pokropiło i ma jeszcze kropić. To może i ja opryskam tebukonazolem, a może dodam jeszcze prochlorazu. 1l+ 0,5l będzie dobrze? Z 80zł wyjdzie. Edytowano Czerwiec 11, 2021 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2021 · Zgłoś post @ansu wystarczy 125-150 gram tebu + 300-350 gram prochlorazu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2021 · Zgłoś post Dokładnie z tym tebu ostrożnie to dość agresywna substancja Ja planuję max 175g do tego difenokonazol ze 120g/ha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2021 · Zgłoś post Jak to jest z tymi substancjami? W gazecie-co ją @przem czasem skanuje,jest tabela.Te same składy przewidziane na T3 nie zwalczają niektórych chorób.Im prostsza rejestracja,tym tańszy środek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2021 (edytowany) · Zgłoś post Chyba jednak po 0,6l wystarczy tebu… i prochlorazu. Jakiś adiuwant jak kwitnie ?? Takie tam mondre piszom „Najlepiej w tym doświadczeniu poradził sobie prochloraz (notowano 95 proc. ograniczenie wzrostu grzybni). W grupie triazoli najsilniejsze działanie hamujące na wzrost wszystkich badanych gatunków grzybów wykazał protiokonazol (90 proc.), a następnie metkonazol (88 proc.) oraz tebukonazol (76 proc.). Najsłabiej wypadły: azoksystrobina (jedynie 31 proc.) oraz tiofanat metylu (19 proc.).” Edytowano Czerwiec 11, 2021 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach