jarki

JĘCZMIEŃ ozimy

628 posts in this topic

Mój był po rzepaku. Pszenica też, ale jęczmień na pewno ją pobije w plonowaniu. Cena za jednostkę w tamtym roku to 245 brutto i ciężko dostać. Pytaj w Agricoli, jeśli nie dostaniesz to pisz do mnie na priv

Edited by ikcomas

Dlatego dla nas zabrakło... Inne były ale chodziło tylko o tą konkretną odmianę. Wszyscy sieli Mercurioo.

Poprawiać moderatora się zachciało, jeszcze tego od błędów. To gwarowe słowo u nas i dopuszczalna odmiana wg słownika języka polskiego a więc zostaje po mojemu ;-)

1 person likes this

Jak siejecie jeczmien po rzepaku? Gruber a pozniej plug i siew czy jakos inaczej? moze bez pluga? Jak zrywacie scienisko po rzepaku?

Talerzowka po 10 dniach, żeby zniszczyć juz skielkowane, ale płytko. Później gruber przed siewem

To chyba zjebalem sprawe. Bo poszedl gruber na 10 cm po 3 dniach od skoszenia....

Na początku większość popełnia taki błąd ;)

Będzie ok tylko teraz musisz mieszać żeby kolejne wschody pobudzić 

Nie spiesz się zbytnio z siewem bo po rzepaku to bardzo mocne stanowisko 

Planuje debiut w jęczmieniu ozimym, jakie odmiany dwurzędowe polecacie na "słabe ziemie" ?

Najpierw pytanie powinno byc czy warto dwurzedowe? To jednak już na starcie trochę niższe plonowanie

A dlaczego by nie? z tego co doczytałem to wielorzędowy potrafi być często  plewą a dwurzędowy piękne grube ziarno

odmiany z Danko dobre tak samo jak ich pszenżyta ?

Grubość ziarna to ok, my z trochę wyższa będzie w dwurzedowych ale masa(plon) się liczy najbardziej. Ale w tym roku kupowałem od kolegi dwurzedowe Calypso browarne to miał ziarno mniejsze od mojego.  

Jęczmień hybrydowy to drogi interes w dodatku o podwyższonym ryzyku 

Syngenta ma jakiś propozycje odnośnie ewentualnego przesiewu 

Swego czasu siałem traminera wielorzędowy sypał ładnie ale kłosy się łamią 

Natomiast campanile dwurzędowy mniej strat rośnie podobnie jak jary 

Ziarno faktycznie grubsze ale plon nieco jednak mniejszy choć wartościowszy 

Ja też Jakubus na ten rok. W poprzednim był Higgins, ale nie mogłem dostać go w tym roku. Zaskoczył mnie pozytywnie(jak niewiele upraw w minionym sezonie), sypał lepiej niż wyglądał. I ponad 100 mm deszczu na 5-10 dni przed zbiorem nie spowodowało łamania kłosów czym mnie zaskoczył  (ale też nie było czego dźwigać w tym kłosie). Dwie tony mniej niż kiedyś hybrydy ale bilans z uprawy porównywalny

Edited by ikcomas

Zakupiłem w tym roku jęczmień "Sandra" z firmy z Aleksandrowa.Czy zalecane 250 szt/m2 wystarczy?

(mtz 56,2.siła kiełk. 95%,czystość 99,9%,cena "kosmiczna")Odmiana dwurzędowa,silnie rozreklamowana.

Siew w technologii Mzuri szerokie rzędy! (12+24 cm?)

Jasne pięćdziesiąt sztuk na metrze kwadratowym Ten to może i zasieje :p

Pytanie ile z tego będzie w żniwa kłosów jak zima przy.....oli 

Edited by ikcomas
ostrze -> metrze (autokorekta)

Zamierzam wysiac jakubusa kolo 200-220 sztuk co myslicie o terminie 7 wrzesnia na wschodzie Polski?

Po rzepaku chyba miałeś siać? Za wcześnie i to jeszcze przed MB siewnej? Kiedyś to tak sieli ale teraz to inne odmiany mimo że populacyjne. Mszycy nie opanujesz, ja planuję ok. 20 ale mieszańca.

Tak po rzepaku. Odpukac u mnie nigdy nie bylo problemu z mszycami... Zalecaja od 240 nasion, dlatego chce zmnieszyc i wczesniej zasiac