Napisano 23 Wrzesień · Zgłoś post Ta nowa substancja halauksyfen metylu jest solo w sprzedaży? Czytam że na bodziszka bardzo dobrze działa https://zwalczamychwasty.pl/halauksyfen-metylu-arylex/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 7 Październik · Zgłoś post Już nie wiem co dodać do experta na wzmocnienie działania Działania oczywiście na chwasty dwuliścienne bo o miotłę to spoko Na tę chwilę rozważam Galmet i Yodo bo niby dobre na bodziszka Ale trzeba też wsiąść pod uwagę następstwo na części rzepak za rok Inna pszenica bez orki po rzepaku tu problemy z jego samosiewami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 8 Październik (edytowany) · Zgłoś post I tak będziesz poprawiał na wiosnę i tak. Aby samosiewy rzepaku na jesieni zniszczyć. Dodałbyś parę gram granstarowatego po ludzku a nie kombinował. Albo ten Quelex Pak jak masz dostępny, ja na razie jadę starą technologią. Edytowano 8 Październik przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 8 Październik · Zgłoś post Może i bym zrobił po ludzku z granstarowatym jak 15 lat temu Ale często słabo to wychodzi w walce z bodziszkiem Chlorosilfuron robił dobrą robotę bywało bez poprawek Z nowościami muszę się wstrzymać bo mam jeszcze zapas Experta Szczerze to czas chyba się pożegnać z tym żwirem ?? Moim problemem jest ten nie drobny bodziszek Rozpanoszył się na próchnicznych miejscach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 8 Listopad · Zgłoś post Długo o tym się mówiło ale teraz jest papier. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202402806 https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/wazna-substancja-znika-z-polek-metrybuzyna-bez-odnowienia,153626.html Klamka zapadła i metrybuzyna wycofana czyli między innymi Expert Met. Jeszcze można kupić ale nie wiadomo ile zapasów nie zrobimy. Na szczęście wchodzi ten nowy Quelex w komplecie z Naceto. Nie wszędzie jeszcze dostępny ale będzie. Jeden pak na 4 hektary i dawki po 25g i 0,25 l. Jednak etykiety obu dopiero w dawkach 50g i 0,6 litra wyglądają obiecująco bo te niższe 37,5 oraz 0,3 litra mają bardzo wąski zakres zwalczanych chwastów a co dopiero jeszcze obniżone dawki. Czy aż tak bardzo w połączeniu wzmagają swoje działanie? Jeśli dać pełne to się mega drogo robi i tylko na wiosnę można takie dawki a weź tu samosiewy rzepaku zostaw na zimę. No dobra i tak przeważnie robimy dwa zabiegi to można i teraz np. dać na zimę granstarowaty a Quelex i Naceto na wiosnę ale w takich dawkach? @lokizom pisałeś, że wyszło Ciebie poniżej 100 a więc domyślam się, że dawałeś te niższe dawki czyli jeden pak na 4 hektary. Wystarczy? Podkreślam, że ja mam fiołka jako uciążliwego dlatego robię Mustangiem Forte. Fiołek wschodzi wiosną i co teraz? Jak ze skutecznością? Do tego ten nieszczęsny florasulam. Staram się ograniczać tą substancję ze względu na pozostałości. https://agromix.com.pl/pozostalosci-herbicydow-w-glebie-warte-nielekcewazenia/?srsltid=AfmBOorie5XkaBOst6pPQVpzMXog7x-hRD_kF79Uj9wy1xyF7T3RfDMz Na każdej etykiecie zawierającej florasulam piszą, że pełna biodegradacja następuje dopiero po 2 latach od zastosowania. Np. w Mustangu Forte jest tylko 5 gram, przy pełnej dawce Quelex też wyjdzie 5 g, przy zmniejszonej o połowę 2,5 g. Tymczasem etykieta nie informuje po jakim czasie bezpiecznie można uprawiać wszystkie rośliny oraz nic nie wspomina o słomie potraktowanej środkiem tak jak jest np. w Mustangu Forte. Ten florasulam w Quelex jest jakiś inny? Inna formulacja? Łatwiej się rozkłada? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 8 Listopad · Zgłoś post Quelex z Naceto w normalnej dawce dawałem i było czysto czyli tak jak piszesz 25g i 0,25l. W tym roku zwiększyłem delikatnie dawke bo już byl początek krzewienia, dałem pakiet 16 ha na 14 ha. Co do fiołka to u mnie tylko jesień wschodzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano środa o 12:11 · Zgłoś post Groch siałeś po tym? Jak fitotoksyczność? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano środa o 13:23 · Zgłoś post Nie siałem jeszcze po tym grochu ale na wiosnę będę siał. Raczej nie będzie problemu bo przecież 1,5 roku kalendarzowego mija od zastosowania jesiennego do siewu grochu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano środa o 13:46 · Zgłoś post Na Mustangu Forte piszą, że wszystkie rośliny można po 2 latach dopiero. Z tym, że tutaj przy tej obniżonej dawce wyjdzie połowa tego co w Mustangu Forte. Słoma pocięta pod ten groch? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano środa o 20:10 (edytowany) · Zgłoś post Tak i pokaźny międzyplon z faceli, wyki i owsa Edytowano środa o 20:10 przez lokizom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach