Posted March 5 · Report post Wiele czynników ma wpływ ale największy kategoria gleby Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7 · Report post Panowie jakieś doświadczenia z wiosenną walką z fiołkiem ? Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 · Report post Mustang Forte ale odchodzę od niego ze względu na pozostałości. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 · Report post Mustang forte ostatnio szału nie robi Jakieś inne sprawdzone pomysły, DFF ma ktoś doświadczenie ? Obawiałem się o miotłę ale zaczyna ginąć czyli Expert jednak działa Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 · Report post Ja użyłem BIZON na jesień, teraz jak robiłem T1 nie widziałem chwastów, ale muszę czymś opryskac na wszelki wypadek. czym by można było to wykonać? oczywiście nie za drogo Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 (edited) · Report post To zależy czy są uciążliwe chwasty, jak zwykła poprawka to żadna filozofia i zrobić czymkolwiek aby nie powielać substancji czynnych. Mustang Forte odpada bo dublujesz ale może być zwykły Mustang, Gold, Chwastox etc. Edited March 14 by ikcomas Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 (edited) · Report post Dnia 7.03.2025 o 22:31, jarki napisał: Panowie jakieś doświadczenia z wiosenną walką z fiołkiem ? granstar ultra - tanio skutecznie, dlugie okno stosowania i zero przeciwskazan dla rosliny nastepcej + fluroksypry - to czyszcza wszystko poza miotla no i wyrosnietym chabrem Edited March 14 by barkas dopisek Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 · Report post Co Ty pierd.... , jak pamiętam to granstarowate były sulfonylomocznikami czy się coś zmieniło? A jak tak to wiesz ze ,,zero przeciwskazan" nie jest prawda Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 · Report post Sulfonylomocznik tak ale akurat ten działa tylko nalistnie. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 (edited) · Report post 1 godzinę temu, lokizom napisał: Co Ty pierd.... , jak pamiętam to granstarowate były sulfonylomocznikami czy się coś zmieniło? A jak tak to wiesz ze ,,zero przeciwskazan" nie jest prawda Akurat dobrze pierd...:) granstar ultra tylko nalistnie dziala. W lipcu sialem czesto poplony ze straczkowych, po zbozach pryskanych tym srodkiem w okolicach poczatku kwietnia i zadnych problemow. To akurat sprawdzone To kiedys z glean'em byl problemy = chlorosulfuron z grupy sylfunomocznikow - zalegla w glebie nawet powyzej 24 miesiecy. z tymi powyzej nie ma problemu Edited March 14 by barkas dopisek Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14 · Report post Kiedyś co roku dawałem mieszaninę granstaru z chwastoxem, zwykle po pół normalnej dawki, przy mocnym zachwaszczeniu 2/3 dawki. Zawsze to było skuteczne i zawsze wychodziło tanio. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20 · Report post @barkas na Twoją odpowiedzialność będzie granstar ultra ;) Poważnie mówiąc jestem zaskoczony tym co wypisują jeśli chodzi o chwasty Myślę o pełnej dawce bo faktycznie następstwo wygląda dobrze, na etykiecie Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26 · Report post Jaki koszt granstara Czytałem fundamentum,trzy substancje 43zł/1ha. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26 · Report post Myślę o pełnej dawce i jestem ciekawy na ile to prawda że fiołek wrażliwy Koszt ponad 50 zł Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 27 · Report post W moim atlasie tribenuron , na fiołka nie jest wymieniony. Tifensulfuron przy 11gr. 50% skuteczny, w ultraSX jest po 25% substancj W zaleceniach ochrony roślin granstar solo , średnio, a ten łączony tribenuron że jest wrażliwy Aminopyralid 9-12gr.wystarcza ale jego nie chcesz dawać. Kiedyś lintur u mnie załatwiał. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29 · Report post Zabieg herbicydowy wykonany się okaże co ten granstar ultra jest wart Mustang forte ostatnio zawodził Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29 · Report post 21 minut temu, jarki napisał: Zabieg herbicydowy wykonany się okaże co ten granstar ultra jest wart Mustang forte ostatnio zawodził tylko cieppliwosci bo on wizualnie dziala dopiero po 2-4 tyg:) jakie chwasty i o ktorej pryskales? Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30 · Report post Mustang forte zawiódł , co przepuścił ?, Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30 · Report post Ostatnie lat jak już pisałem Mustang forte zawodzi w walce z fiołkiem i bodziszkiem @barkas tym razem głównie fiołek, oprysk między 13 a 17 godziną Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 1 · Report post Piąty dzień po zabiegu, fundamentem wyraźnie widać że bierze, głównie maki i rumian i cała reszta.Fiołka bodziszka tam nie ma , to nie sprawdzę. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12 (edited) · Report post Oprysk wykonany dałem granstar. Gdzie nie gdzie jakieś chwasty się pojawiały ale wolałem nie ryzykować. Jednego roku też czysto wyglądało a potem niebieskie kwiatki kwitły. Z tydzień poczekam i wjeżdżam z azotem Edited April 12 by Łukasz Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12 · Report post Dwa tygodnie po granstarze ultra widać że zaczyna działać Share this post Link to post Share on other sites