Napisano Kwiecień 10, 2019 · Zgłoś post ja na jednym polu sypnąłem saletrę 23 marca II dawkę i na jeden przejazd mi brakło - różnicy brak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 10, 2019 · Zgłoś post Bo 23 to już po deszczach bylo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 10, 2019 · Zgłoś post Ja sypałem pierwszą dawkę 2 marca, i zastanawiam się czy poddenerwować was wstawiając zdjęcie na dowód tego jaki ma kolorek :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 10, 2019 · Zgłoś post Masz wodę to masz kolorem Rozmawiałem wczoraj z gościem z okolic grudziądza tam mokro Ale tam też ziemia jak na Żuławach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 10, 2019 · Zgłoś post Jak pewnie przy Wiśle mieszka i jak ora to mu woda bruzdę zalewa Tutaj tak samo mokro jak u Ciebie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 10, 2019 · Zgłoś post Tak właśnie tam jest te rowki robią cuda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 10, 2019 · Zgłoś post Przed chwilą, barts napisał: Ja sypałem pierwszą dawkę 2 marca, i zastanawiam się czy poddenerwować was wstawiając zdjęcie na dowód tego jaki ma kolorek :D Ile N dostała Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 10, 2019 · Zgłoś post Całe 68 kg N, i do maja pewnie nie zobaczy nic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Czyli ma luksus,jak na ten rok Edytowano Kwiecień 11, 2019 przez miwigos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2019 · Zgłoś post @barts Jak to możliwe że u Cb starczyło 68 N a u mnie nie? Ja też mam rzadka plantacje, miejscami sialem 65-70 kg pszenzyta/ha. Mam nadzieję tylko że ta druga dawka się przemieści po tych mrzawkach, większość poszła z gnojowicy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2019 · Zgłoś post Może przez to że po rzepaku rośnie i sporo N w glebie zostało To jasne w lewym rogu to pszenica do porównania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2019 (edytowany) · Zgłoś post U mnie stanowisko też po rzepaku 1 marca poszła saletra 250kg/ha więc chyba raczej nie z głodu pożółkła. Myślę że to raczej susza i nienapowietrzona gleba jest przyczyną. Sam nie wiem co myśleć pierwszy raz u mnie takie zjawisko,wszystkie pszenice w okolicy tak wyglądają. @barts tylko pozazdrościć. Edytowano Kwiecień 11, 2019 przez Daymon Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2019 (edytowany) · Zgłoś post @barts Też mam po rzepaku. A jęczmień po grochu ale trochę brakuje do tego odcieniu. Ale widziałem tez bardziej dozywione Edytowano Kwiecień 11, 2019 przez lokizom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2019 · Zgłoś post A tak to wygląda. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2019 · Zgłoś post @Daymon wygląda to na jakieś grzybowe sprawy albo końcówki coś przypaliło Ja mam trochę roślin z karłowatością która widać już mam nadzieję że to co wygląda zdrowo takie pozostanie, druga sprawa to strasznie nierówne rośliny po kilkanaście pędów i obok dopiero się krzewi przez to z bliska wygląda słabo na razie ale z daleka w miarę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2019 (edytowany) · Zgłoś post @barts tylko że niczym tego nie pryskałem nawet z Herbicydem nie ma na razie warunków żeby wjechać, tydzień temu poszedł tilt + mikro +siarczan ale wyglądała już tak przed zabiegiem. Myślę, że deszcz to jedyny ratunek bo bez tego jakiekolwiek zabiegi mogą tylko pogorszyć sprawę. Edytowano Kwiecień 12, 2019 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 · Zgłoś post Dziś 100 hektarowiec siał mocznik na pszenice ,co ty na to LOKIZOM Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 · Zgłoś post Mocznik zasili atmosferę Mnie też trudno uwierzyć że pszenicy brakuje azotu ale jest tych ale Sucho, zimno, ziemia zagęszczona do tego wirusy które już widać W ziemi jest zapas azotu tylko te mizeroty tego nie pociągną Zbyt wcześnie się zrobiło ciepło rośliny oszalały i poszły w źdźbło Nagle ochłodzenie brak wody i mamy redukcję bocznych Zauważyć można też zjawisko reutylizacji o tej porze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 · Zgłoś post @Daymon dla mnie to jakieś niedobory/braki, które ujawnił deficyt wody i raczej się nie cofnie, ale można uzupełnić dolistnie. Tylko trzeba znaleźć co. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Ja mam tylko nadzieję nadzieje ze mi azot II podziala. @miwigos A ten 100-hektarowiec to chyba dostał w spadku Edytowano Kwiecień 12, 2019 przez lokizom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 · Zgłoś post @Daymon Może być kilka. Wygląda trochę jak magnez trochę mangan Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 · Zgłoś post Nie bardzo dobry rolnik się zdziwiłem jak to zabaczyłem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 · Zgłoś post Witam, Zaznaczę, że jestem tutaj nowy. Jestem młodym rolnikiem i modernizuję gospodarstwo więc sporo jeszcze nie wiem (proszę o wyrozumiałość). W tym roku posiadam 9ha pszenicy ozimej (trzy odmiany) na trzech różnych polach. Zaraz po ruszeniu wegetacji pokazały się żółte przebarwienia na bocznych liściach i to na wszystkich trzech odmianach, na całych polach. Przebarwienia nadal się utrzymują. Moje pytanie brzmi: co spowodowało te przebarwienia? Grzyb, niedobór jakiś składników, skoki temperatur czy nieodpowiednie nawożenie? Zaznaczę, że w tym roku po raz pierwszy został zastosowany RSM zwykłymi dyszami drobnokroplistymi. Dysze grubokropliste będą stosowane w kolejnej dawce. Prosiłbym o waszą opinie i sposób działania. Niżej załączam zdjęcia: https://zapodaj.net/45d69eed011c7.jpg.html https://zapodaj.net/ab831a8882f8e.jpg.html https://zapodaj.net/e2d5d031fa331.jpg.html https://zapodaj.net/52e878cf29a95.jpg.html https://zapodaj.net/0f0af62031c91.jpg.html https://zapodaj.net/e1579e1ce7994.jpg.html https://zapodaj.net/fe916e21265d0.jpg.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 · Zgłoś post A dlaczego rsm drobnokroplistymi? Przecież to strzał w kolano. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2019 · Zgłoś post Te suche końce skręcone świńskie ogonki to jak brak miedzi, ale może po RSM. Trzeba było dodać wody do RSM i drobnokropliste nie było by problemów wsxystko by zjarało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach