Napisano Kwiecień 26, 2021 · Zgłoś post Możliwe że ma rację ale na mniejszych podniesiesz ciśnienie będzie większe znoszenie Z kolei na nieco większych obniżysz ciśnienie i wiatr będzie mniej znosi Pytanie ile teraz cieczy Ci wychodzi i ile chcesz żeby wychodziło? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 26, 2021 · Zgłoś post I przede wszystkim jak szybko chce jeździć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 26, 2021 · Zgłoś post JD 330 to raczej nie poszalene lV bieg Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 26, 2021 · Zgłoś post Ku zaskoczeniu-choć nie mam obrotomierza,bo to C325 220l/ha i czubaty obryskiwacz na 2ha.Kiedyś było 1,7ha. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 26, 2021 · Zgłoś post Proponował bym nadal trójki na mniejszym ciśnieniu i będzie OK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 27, 2021 · Zgłoś post Te co wkleiłem wymagają ciśnienia minimum 4, najlepiej 5 do 6,5, dobre dysze na większe prędkości, pryskam 9,7 km /h Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2021 (edytowany) · Zgłoś post Pryskając ciapkiem groch muszę dbać właśnie o ścieżki tak jakby czesząc je Bywało że samym traktorem przejeżdżałem lub z jakąś odżywką za kilka zeta Edytowano Czerwiec 16, 2021 przez jarki Groch Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2021 · Zgłoś post Rośnie to u mnie na poprzeczkach przy burakach-częściowo ścieżki są,bo nawracałem w grochu.Ale reszta splątana. @jarki jeździsz IV,czy V biegiem? Tu polecają Batutę zamiast Salamanki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2021 · Zgłoś post A 5 biegiem da się , 40 lat temu na wirowych to tak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2021 · Zgłoś post Jak miałem wspólny opryskiwacz to zawór regulacji nie działał i na V-tym 150l/ha. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2021 (edytowany) · Zgłoś post Nie wyobrażam sobie pryskać 5 biegiem ciapkiem Czasami podziwiam jednego jak mu lance skaczą bo na 4 biegu 360tką Mało tego fungicydy nawet robiłem 3 biegiem aż mi się kiedyś pomyliło :( Czwórką wychodzi 200 l/ha to jest idealny kompromis dla wiekowych opryskiwaczy @miwigos myślę że kolejny raz przesadziłeś z latami ;) :) 20+ wystarczyło Choć moja zabytkowa amazonka miałem w oryginale szczelinówki mosiężne ;) Edytowano Czerwiec 16, 2021 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2021 (edytowany) · Zgłoś post Teraz to lance "skaczą"-niczym ptak wznoszący się do lotu. :) Kiedyś były mocne konstrukcje. @jarki,a to ukłony za cierpliwość-ja wróciłem do MF-a i wiem,że żyję. Edytowano Czerwiec 17, 2021 przez Pałuczanin81 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2021 · Zgłoś post Jak leci więcej jak kiedyś to warto sprawdzić dysze. Czysta woda w opryskiwacz stałe ciśnienie/obroty 3bar kubek z podziałką i sprawdzić każdą końcówkę ile uleci np przez 30s. Jeśli lance składane końcówkami do góry, to te często mają większą wydajność z czasem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2021 (edytowany) · Zgłoś post Źle napisałem ,chodziło mi o mosiężne wirowe, na wirowych porcelanowych już czwórką się pryskało a było to 30 lat temu na belce węże szły jakie udoskonalenie ,bo te mosiężne w belce metalowej zapychały się rdzą z belki , to był przeskok cywilizacyjny ,pamiętam po zimie ojciec dwa dni opukiwał belke i czyścił z rdzy, na forum bardzo mało kto wie jak to było Edytowano Czerwiec 17, 2021 przez miwigos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2021 · Zgłoś post 1 godzinę temu, ansu napisał: Jeśli lance składane końcówkami do góry, to te często mają większą wydajność z czasem. Możesz nieco przybliżyć tą tezę Miałem pilmeta z lancami na krzyż jak w hardi znam ten temat Zawsze ostatnie dysze się wykręcało i płukanie wiosną W sezonie jak częste zabiegi to zero problemów Filtry kielichowe czyste i rura to był bardzo dobry opryskiwacz Tylko te lekkie lance i bardzo blisko opryskiwacz problem z zahaczaniem Problemem przy tych małych plecakach jest mała stabilność lekkiego traktora Dlatego przy większych prędkościach lance odlatują to głównie wina rozstawu osi Pisałem kiedyś jak wyglądała belka opryskiwacza na wielkim gospodarstwie Dosłownie można było po rowach pryskać :D :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2021 · Zgłoś post Piszę o plastikowych, (nie dotyczy ceramicznych) te złożone do góry bardziej narażone na światło szybciej się zużywają. Można to sprawdzić kubiem pomiarowym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2021 · Zgłoś post Jak stoi na dworze to tak, mój stoi jak pryskam więcej jak dzień Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2021 · Zgłoś post A ok rozumiem ja też pod dach chowam Poza tym to co najmniej raz w sezonie odkręcam to się wymieszają Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 21, 2021 · Zgłoś post 6 lat temu wziąłem opryskiwacz i zanim dojechałem na pole z całego baniaka zrobiła się połowa, bo po drodze opadła piana w zbiorniku. Uzupełnić wody nie było gdzie - sąsiedzie nie pomogą. Po zastanowieniu zrobiłem oprysk 4 biegiem i wyszło dokładnie o połowę mniej wody niż normalnie. Oprysk był skuteczny, lance nie zostały oberwane. Opryskiwacz taki jak ten opryskiwacz 300l. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 21, 2021 · Zgłoś post W C360 ten czwarty bieg? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 21, 2021 (edytowany) · Zgłoś post Też miałem kiedyś taki opryskiwacz Pilmet 400 tylko lance rurkowe Żeby się mieścił (330) trzeba było błotniki rozszerzyć Edytowano Czerwiec 21, 2021 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 21, 2021 · Zgłoś post Piszecie o tej zmniejszonej dawce cieczy. Mnie się kiedyś zdarzyło opryskać jęczmień Chwastoxem i tuż po zabiegu spadł deszcz. Mimo to środek podziałał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 21, 2021 · Zgłoś post Ja raczej myślałem o zwiększonej ilości cieczy do fungicydów Oraz w takich ekstremalnych warunkach bo nawet na rosę nie ma opcji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 22, 2021 · Zgłoś post Jak za dużo to też nie dobrze, bo może spływać, do fungicydów to zawsze zalecali mniejszą dawkę cieczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 22, 2021 · Zgłoś post Mniejsze dawki zaleca się do herbicydów Natomiast fungicydy często przydałoby się zwiększyć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach