Posted November 7, 2017 · Report post Płyn do chłodnic rozrobiony z wodą, rozkładam lance i włączam pompę jak wyleci wszystko do garażu na zimę. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2017 · Report post Ciekawy pomysł Damian i na wiosnę bez żadnych niespodzianek ? Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2017 · Report post Panowie usunąłem Wam te alkoholowe omamy :D Mam nadzieję że się nie gniewacie :P Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2017 · Report post 3 sezony bez niespodzianek na wiosnę woda w opryskiwacz i tradycyjne przepłukanie dysz i filtrów. Koszt ok 100zł 20l płynu + 10-15l wody. Pierwsze zimowanie rozkręcałem wszystko węże na lancach, rozdzielacz, pompa, filtry szkoda zachodu. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2017 · Report post W takich prostych opryskiwaczach bez komputera ,po co płyn ,wystarczy otworzyć zawór spustowy włączyć pompe ,jak nic nie leci to korek w pompie i włączyć na moment żeby wode wyrzuciło i nic się nie może stać Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2017 · Report post Ja mam z komputerem i nic jemu się nie dzieję wystarczy zabrać do domu ,A tak na poważnie zalewam wodę że zbiornika głównego I czystej wody następnie wypinam wąż cisnienia z pompy i gaz ,następnie zawory otwieram z komputera i kompresor .cała robota 30 minut i jest ok Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2017 (edited) · Report post Komp zimuje z opryskiwaczem a jak mam wypinać 6 węży z rozdzielacza i z 6 węży od lanc odkręcać a później wiosną walczyć z oringami i przeciekami to już wolę płyn za 100 za stary już jestem na te zabawy. skotarek jakiego też posiadam na zime odkręcam wąż z pompy woda zleci i koniec na zimę gotowy. Edited November 7, 2017 by damian9871 Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2017 · Report post ... u mnie pompa i manometr zawsze do kotłowni na zimę a z resztą to bywa różnie, przy takim prostym sprzęcie odkręcenie 4 śrub i dwóch przewodów przy pompie zajmuje 2 minuty więc w moim przypadku wydawanie kasy na płyn chłodniczy chyba raczej nie jest uzasadnione i człowiek spokojny całą zimę... a komputer do niego mam w głowie :) Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2017 (edited) · Report post Mój komputer jest cały rok w traktorze zamontowany,węże do komputera ,do niego woda nie leci Edited November 8, 2017 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2018 · Report post Mój nowy zakup do "Ciapka" 1200l,15mb,unoszenie hydrauliczne,rozkładanie mechaniczne(ręczne) -w standardzie!głowice potrójne,zawór stałociśnieniowy,koła 9,5x24-niestety za dopłata :( Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2018 · Report post Ile waclawowi geldow zostawiles? Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2018 · Report post Odkąd się z Adamem o Majora sparłem to unikam- kupiłem w Złotnikach,jutro dowiozą Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2018 (edited) · Report post cześć u mnie mieszadło nie chodzi pompa jest dobra bo sprawdzałem jaka jest przyczyna jeśli ktoś wie to będę wdzięczny Edited June 8, 2018 by ikcomas Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2018 · Report post Jak może mieszadło nie chodzić? Zawór (rozdzielacz) podaje wodę do mieszadła? Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2018 · Report post właśnie nie podaje wody Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2018 · Report post Coś jest zapchane, albo przy rozdzielaczu albo (najczęściej) przy ujściu do zbiornika, rozkręcić, przeczyścić i heja, ale po co ci mieszadło? W starych opryskiwaczach można było wyłączyć ale przez te przepisy teraz tylko roztwór się pieni bo cały czas po jakiegoś grzyba musi być włączone Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2018 · Report post Nigdy nie wyłączam mieszadła tak dla pewności a mogę Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2018 · Report post wyczysciłem wąż co idzie od filtra do mieszadła bo był zapchany syfem i mieszadło chodzi ale nie pryska dalej Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2018 · Report post Czyli dalej też syf. Tylko skąd syf za filtrem? Jak ten filtr w ogóle wygląda? Nie ma dziur? Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2018 · Report post zapchana końcówka dyszy w mieszadle Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2018 · Report post ...Pałuk dopiero teraz zauważyłem że opryskiwacz kupiłeś :) ja też mam Promara pod ciapkiem tylko że zawieszany 400l, 12 lance... już 5 rok jest i w sumie nic poważnego mu się nie dzieje... Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2019 · Report post No właśnie odnośnie dysz jakich używacie, ja mam kompaktowe eżektory jednostrumienowe żółte na ciśnieniu 3,4, używane do wszystkiego Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2019 (edited) · Report post Zwykłe płaskostrumieniowe 03 niebieskie ceramiczne. Ciśnienie 2-4bar, najczęściej 2.5bar 180l/ha. Przy wiekszych roślinach 300l/ha. Rano przymrozki więc tylko muchozol. Edited April 1, 2019 by ikcomas Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2019 · Report post Plaskostrumieniowe 03 niebieskie ceramiczne jak @ansu. Też masz Albuza ASI rozumiem. I ezektorowe dwustrumieniowe żółte Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 31, 2019 · Report post Pisałem tu już wyżej że mam lechler IDK 12003 to dobry wybór Share this post Link to post Share on other sites