539 posts in this topic

3 godziny temu, barkas napisał:

Działania lubelskiej weterynarii...

apel_ASF.pdf

Qrwa bioasekuracja weterynarii 

12 godzin temu, Pałuczanin81 napisał:

Zamiast refundacji bioasekuracji-siatka na granicy!

Strefa daleko-Nas nie dogonyat.

Pauk. Dogoni. zmiele i gówno nawet nie zostanie po was. Współczuję 

@barkas super, że dołączyłeś do nas. Kojarzę Cię z portalu. Czy to chodzi o te dziki? http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/dziki-porozrzucane-w-workach-w-okolicach-parczewa,77031.html

20 godzin temu, Pałuczanin81 napisał:

Zamiast refundacji bioasekuracji-siatka na granicy!

Strefa daleko-Nas nie dogonyat.

@Pałuczanin81 dogoni, dogoni niech tylko Ciepło przyjdzie, zostaną zgliszcza...

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/dania-buduje-plot-i-zapowiada-kary-za-asf,77414.html

Dania już buduje płot gdy wirus jest dwa kraje dalej i wprowadzili całoroczny odstrzał dzików. Można? Można!

Edited by ikcomas
strefa, Dania

M.in. o te ale okazuje sie, ze jest duzo więcej takich sytuacji...

Wiekszosc JST w lubelskim opubliikowala ten apel na swoich stronach.... Wiec sprawa tyczy sie calego wojewodztwa

Edited by ikcomas
nie cytuj poprzedniego posta ;-)

Pałuczanin  spokojna  Twoja  rozczochrana   kwestia   kilku   miesięcy  najwyżej roku   i  do  Nas    ta  zaraza  dotrze

Pauk, trolować to będziesz jak ci skasują stado i gówno dostaniesz. Jakiś czas temu japę cieszyłeś że w końcu zlikwidujesz za dobre odszkodowanie... Panie cwany, 20 % ze zlikwidowanych dostało odszkodowanie. 20%,  a ty se śpiewasz że nas nie doganiat? 
Pogadaj z @ikcomasem, pooglądaj filmy z podlasia, z mazowsza. Mazowsze dziś mówi, że wtedy gdy podlasie padało oni śpiewali nas nie doganiat... Niedawno tam stracono 22 tony mięsa u świadomego!! rolnika, z całą bioasekuracją. Za free ...

Mam nadzieję że Wam się chłopaki trzodziarze uda przejść suchą stopą @grzegorzsoł, @lokizom i reszta.

2 people like this

I stało się...ASF w kujawsko-pomorskim!

(w gostynińsko-włocławskim parku krajobrazowym)

To tylko 53km od strefy "żółtej"-

jeszcze w tym miesiącu przyjdzie komuś kliknąć:CYTUJ? :(

Mnie kumpel powiedział,że mam dobrze-bo S5 rozdzieli kujawsko-pomorskie.

Był taki pomysł żeby zamknąć przejścia dla zwierząt 

Tylko że w Polsce mało tego i kierunki dróg wschód zachód 

W poniedziałek I-wszy nalot PIWET-u.

W linii prostej 79,6km-robię kompartment wg założeń Pejsaka,dużo i niekoniecznie z zyskiem!

Przyjdzie wet to i wirus się potem znajdzie. Od czegoś trzeba zacząć. 

1 person likes this

Dobrze powiedziane to nosiciele wirusów 

Dlaczego wszyscy tak klną na Pejsaka mnie nauczył leczyć świnie ;)

Leczyć ze świń-jak będę miał TEŻ TYLE do emerytury i młodzież "na  wylocie"-

to się zastosuję.

Byłem w polu, ojciec chodził i siedział z babka. Papiery jakieś od środków dezynfekcyjnych, deratyzacja , białko w paszy czy jest badane, odnośnie mat i ogrodzenia nic nie kontrolowala

No i spodziewane rozszerzenie stref https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018D0745&from=PL ale to nie ma związku z tym ogniskiem tylko planowane zmiany bo dzik zdobywa kolejne rubieże, niektórzy już wiedzieli o tym 2 tygodnie temu, że m.in. Łomża będzie w czerwonej. Powyższe zmiany spowodują, że obecne ognisko które jest już w czerwonej na mocy tej Decyzji będzie niebieskie za jakiś czas. Co ciekawe Decyzja wyszła dokładnie tego samego dnia co potwierdzono ognisko.

W okolicy Podlasia znów odnotowano ognniska ASF. Nie mam możliwości zapytania weterynarza, a sama na chorobach egzotycznych się nie znam. Szukałam w internecie informacji na ten temat, ale za wiele też nie znalazłam, a jeśli już to nie mam pojęcia co jest prawdą, a co wymysłem internautów. Wiem, że choroba atakuje głownie świnki i dziki, ale czy inne zwierzęta też mogą się zarazić? Posiadam konie  i mieszkam niedaleko ogniska także bardzo się martwię.  Przeczytałam że wykryto już 2166 chorych dzików. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jestem przerażona, dlatego przychodzę do was z pytaniem czy moje konie są bezpieczne? Mam również dwie krowy, czy im także grozi ta choroba? Proszę o wszelkie informację.

Edited by jarki

Twoje konie i inne zwierzęta są bezpieczne, ludzie też. Choroba atakuje wyłącznie świniowate (dziki, świnie, świniodziki, guźce itp.)