Napisano Listopad 19, 2018 · Zgłoś post nie trzeba nigdzie zgłaszać, tylko trzeba mieć wytłumaczenie dlaczego się tego nie zrobiło w terminie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Grudzień 3, 2018 · Zgłoś post Forumowicze, kiedyś widziałem taką mapę Polski z podziałem administracyjnym na powiaty oraz oznaczeniem terminów stosowania nawozów azotowych. Bardzo miłe dla oka zobrazowanie terminów, nie pamiętam czy było na forum ale może ktoś wie gdzie poszukać ?:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Grudzień 3, 2018 · Zgłoś post http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/krotsze-terminy-jesiennego-stosowania-nawozow-naturalnych-kiedy-mozna-od-nich-odstapic,81542.html Mapy może nie ma, chociaż to by ułatwiło sprawę, ale w linku z artykułu znajdziesz swoją gminę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 24, 2019 (edytowany) · Zgłoś post No tak nakazują nam też ile maksymalnie azotu mamy stosować rocznie na ha,ale 170kgN.w rzepaku? Troche to śmieszne,poza tym u mnie nie ma OSN. 1 marca wszyscy napiszą że już posiana 1 dawka,no chyba że ma się sąsiada Janusza. Edytowano Luty 25, 2019 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 24, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Z OSNem radzimy sobie od ładnych kilku lat Nawożenie to nie problem wierz mi problem to kapuś I wcale nie chodzi o terminy czy dawki tylko o małego człowieka Dobry sąsiad jest zawsze potrzebniejszych od rodziny Dnia 26.10.2018 o 16:22, barts napisał: Robić tak aby nie dać się złapać.. Dnia 26.10.2018 o 17:37, jarki napisał: Bardzo dobre anty niemieckie podejście do sprawy ;) Kapuś potrafi z każdego powodu utrudnić życie Natomiast przy dobrym zmianowaniu 170N/ha to żaden problem Edytowano Luty 24, 2019 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 24, 2019 · Zgłoś post Szczeże to nawet przy książkowym zmianowaniu jakoś nie przemawia do mnie te 170 kg oczywiście rocznie.(oczywiście wszystko zależy w jaki plon celujemy) U mnie rzepak dostał 50 kg jesienią i 130kg na pierwszą dawkę. Myślę że to co mniał dostępne w glebie jesienią wykorzystał to w 100% . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 24, 2019 · Zgłoś post Patrząc na ustawę rzepak 240kgN, pszenica ozima 200, burak 180 to nie są małe ilości, ale z tym 1 marca to totalna kicha tak ja z zakupem paliwa i zbiornikami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 24, 2019 · Zgłoś post 170 to max ale z naturalnych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 24, 2019 · Zgłoś post Ej no są przecież jakieś przeliczniki ile obornika można dać @lokizom jak Ty to rozwiązujesz przy Twoim zmianowaniu z grochem Zresztą co tu marudzić chciałbym obornik od sąsiada za słomę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 24, 2019 · Zgłoś post Przykład obliczenia sumy azotu działającego: Rolnik zamierza zastosować pod burak cukrowy wiosną 30 t obornika z obory płytkiej (od bydła opasowego powyżej 1 roku życia) i 140 kg N w nawozach azotowych mineralnych na glebie średniej. Obliczenie ilości azotu działającego (Nd) = Nd z obornika + Nd z gleby + Nd z nawozów azotowych mineralnych Nd z obornika = 30 t/ha x 2,7 kg N/t (tabela 9) x 0,4 (tabela 11) = 32 kg N/ha Nd z gleby = 62 kg N/ha (tabela 12) x 0,6 (tabela 11) = 37 kg N/ha Nd z nawozów azotowych mineralnych = 140 kg N/ha Suma azotu działającego = 32 kg N/ha + 37 kg N/ha + 140 kg N/ha = 209 kg N/ha Sumaryczna ilość azotu działającego (209 kg/ha) jest większa od maksymalnej wartości z tabeli 14, która wynosi 180 kg N/ha. Obliczenia wskazują, że rolnik powinien zmniejszyć dawkę azotu w nawozach azotowych mineralnych co najmniej o 39 kg N/ha. Przykład dla wysokich plonów: Rolnik stwierdza, że w jego gospodarstwie przeciętny plon buraka wynosi 70 ton/ha. Wtedy pobranie wyniesie 70 t/ha x 3,5 kg/t = 245 kg/ha. Rolnik może sporządzić plan nawożenia azotem na podstawie rzeczywistego pobrania przez buraka, musi jednak sporządzić plan nawożenia azotem dla pozostałych upraw w gospodarstwie (rozdział 1.5.3. ust. 2). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post Dla mineralnego też masz wspólczynnik 0,7 czy 0,8 trzeba poszukać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post 0,7 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post U nas w okolicy już akcja była, posypały się pierwsze kary za sypanie azotu . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post Po donosach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post widziałeś to czy jak zwykle ploty ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post Dzwoni kuzyn, jest w Hamburgu. Wzdłuż autobany walą oborniki, lejo gnojowice. Znajomy rolnik wraca w weekend z Włoch. Mówi że tam azot wysiany. Polska. Pogoda ładna. Traktory grzeją się pod wiatą. W erłoparlamencie mamy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post Kiedyś nawet na wioskach widzę ludzi poje..lo ze donoszą. U mnie nawet sąsiad z gnojowica jechał w piątek. Ja bynajmniej z rozlewaniem czekam, za dużo do stracenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post https://tiny.pl/tg7mc Linkodkonkurencji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post Sprawa jest bardzo prosta tylko pierdzistołki w Brukseli nie kumają Nie ma warunków nie nawozimy są warunki stosujemy nawozy Czy w dzisiejszych czasach rolników jest stać na marnowanie nawozów 1 osoba lubi to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post Przed chwilą, mieto35 napisał: U nas w okolicy już akcja była, posypały się pierwsze kary za sypanie azotu . Kto dał ten mandat ?,złapali na sianiu czy szukali nawozu na polu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post No ja nie widziałem, rozmawiałem chwilę ze znajomym z sąsiedniej wioski z tego co mówił to złapali podczas siania, a kto to nie wiem . Mnie też kusiło w sobotę żeby rozsiać, ale się bałem w dzisiejszych czasach nic nie wiadomo , a teraz znowu nie wiem kiedy da się wjechać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post Mi tam się jakoś specjalnie nie spieszy w tym roku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post W czwartek koledze który pracuje w dużym gospodarstwie i rozlewali nielegalna płynna substancje R** Państwo z zielonego Suzuki robili zdjęcia i pojechali a jak to się skończyło to nie wiem. Jak każdy z Nas wie ten zakaz jest śmieszny. Jedyne wyjście to dobrze nauczyć się kombinować żeby nikt nie widział :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2019 · Zgłoś post Teraz to już tylko cztery dni które wielkiej różnicy nie zrobią Ale jeśli by się udało zasilic w połowie lutego to będzie widać i czuć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 26, 2019 · Zgłoś post Jedno z największych i najlepszych gospodarstw w rejonie miało kontrolę To jest pewne spróbuję coś więcej się dowiedzieć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach