Napisano Kwiecień 5, 2023 · Zgłoś post Marketing , zmniejszyli dawkę żeby wyszło taniej na 1ha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 5, 2023 · Zgłoś post Nie nie to te ekooszołomy wymuszają mniejsze dawki w zaleceniach Jeśli mowa o fungi-regulacji to uważam że należy postępować jak zawsze Czyli triazole solo w mieszaninach lub dla upartych z regulatorem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2023 · Zgłoś post Pytanie co daje regulacja rzepaku na wiosne? Ped glowny nie idzie tak w gore i rzepak rozrasta sie bardziej na boki? Czy cos jeszcze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2023 · Zgłoś post To co napisałeś czyli wyrównuje łan Panowie medytowaliśmy tu niedawno o zgniliźnie twardzikowej Podobno są tacy co już jesienią o niej myślą i podobno zwalczają Wiosną już przy pierwszym zabiegu też, niby azoksystrobina najlepsza Ja kiedyś wrzucałem na taki pośredni zabieg tiofanat metylowy jak działał :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2023 (edytowany) · Zgłoś post Od kiedy zgnilizna jest na jesień czy wczesną wiosną , pierwsze słysze i to w dodatku azoksystrobina Edytowano Kwiecień 7, 2023 przez miwigos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2023 (edytowany) · Zgłoś post A jak ZWALCZYĆ zgniliznę twardzikową TYLKO doglebowo My zwalczamy nalistnie? nie nie zwalczamy lecz OGRANICZAMY Jeśli chodzi o azoksystrobinę ona ma działanie specyficzne idzie w dół rośliny Ty mówisz jak my wszyscy myślimy a raczej WIDZIMY w tym czasie może za późno? Ta ostatnio dość często pomijana azoksystrobina bo firmy NOWOŚCI chcą sprzedać Ona musi być podana kiedy rośliny są jeszcze w miarę zdrowe a kiedy są ?? Edytowano Kwiecień 7, 2023 przez jarki Nalistnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2023 · Zgłoś post No to pytanie o Waszą mieszaninę metkonazol plus tebukonazol. Ktora z tych substancji zadziała bardziej grzybowo a która bardziej regulujaco? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 7, 2023 · Zgłoś post Szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym to triazole więc podobne działanie Difenokonazol podobno słabiej skraca protiokonazol chyba też ale lepiej chronią Mieszając dwa triazole np. tebu i metko moim zdaniem oba działania są dobre @lokizom myślę że jednak ważniejszą sprawą jest termin zabiegu Dążymy do zmiany pokroju ale przede wszystkim ochrony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post Wszyscy mówia skracanie , a to jest regulacja pokroju żeby wszystkie pędy były na jednej wysokośći, jakby ktos mierzył to to skrócenie jest w granicach 10-15 cm, chodzi o to aby więcej pędów bocznych roślina puściła, jak jest zimno to ona ma czas na wypuszczenie tych pędów , jak jest ciepło to rwie w góre i chce kwitnąć, wtedy efekt regulacji większy , głównie się liczy ochrona grzybobójcza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post Jaka to faza? mozna jeszcze tutaj dawac toprex lub tebu/metko? Przymrozki troche poskrecaly Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post Przymrozki Ci poskracały a robaki powyginały Ja bym zastosował delikatniejsze triazole No właśnie kto mi wyjaśni działanie paklobutrazolu ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post Robaków nie ma jak zimno Schowały się w łodygę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post Tutaj trochę o działaniu niektorych substancji. @jarki zapytałem o tebukonazol i metkonazol bo wydawało mi sie ze silniejsze działanie regulujące będzie miał tebukonazol a tutaj taka niespodzianka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post Jak to mówią papier przyjmie wszystko ale nie neguję tego Wiele lat dawałem wiosną karambę a jesienią horizon Zastanawia mnie pomysł z modusem wiele osób mnie o to pytało Odpowiedź była jedna po jaką cholerę skoro mamy toprex i caryx Z jakiego źródła i roku to masz ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post To z Top agraru z mistrzowskiej uprawy. Tak sobie myślę że może po tym co piszą na części spróbować wlasnie trineksapak bo co roku obserwuje sytuację z wieloma pedami bocznymi (10-20). Za duza ich ilość może powodować też ograniczenia plonowania. Tylko co trzebaby dac do tego grzybowego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post Jeśli chcesz taki eksperyment zrobić to ja bym zrobił z tebukonazolem Jaki to rok publikacji ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post Czyli modus tłumi pędy boczne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 (edytowany) · Zgłoś post Z publikacji wynika,że to inteligentna substancja?to trza dać "zbożowy" Moddus,czy coś ma rejestrację w rzepaku? edit W tej samej gazecie jest żeby dać litr tebukonazolu i 0,3l Moddusa. Edytowano Kwiecień 8, 2023 przez Pałuczanin500+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 8, 2023 · Zgłoś post @Pałuczanin500+ Nie 1l tebukonazolu tylko 0,7 pisza. I powtórzyć w stadium pakowania 0,5l tebukonazolu. @jarki wydanie z 2013. Nie rozumiem tego zdania że poprzez stymulowanie pedu głównego opóźnia się kwitnienie pierwszych kwiatow. Ktoś umie to uzasadnić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 9, 2023 · Zgłoś post Szybciutko sprawdziłem sezon 2012/13 był ostatnim z carambą wiosną Od 2013/14 caryx jesienią a toprex wiosną nawet ja się przekonałem ;) Próbę możesz oczywiście zrobić ale jak wyżej pisałem Modus ma redukować przyrosty z korzenia :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 9, 2023 · Zgłoś post Obejrzalem inne pola, na dwoch kawalkach mam taki rzepak jak wyzej. Ped glowny ze 30 cm. odmiana kws laurosa Na innych polach mam tak ze ped siedzi nisko, i ma bardzo duzo rozkrzewien - kws riccardo I tera pytania, czy na te dwa kawalki mozna bedzie jeszcze jechac toprexem 0,45, zeby wyrownac lan plus bor i siarczan magnezu oraz ochronic grzybowo? czy lepiej juz nie ryzykowac regulatora i zastosowac cos innego? I czym opryskac ten rzepak ktory ma duzo rozkrzewien i ped glowny nisko osadzony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 9, 2023 · Zgłoś post Na Twoim miejscu dałbym metkonazol ewentualnie z dodatkiem tebukonazolu Jednak dawno moddusa oryginalnego nie trzymałem, on ma rejestrację w rzepaku Stosowanie do BBCH 55 @barkas też możesz to przemyśleć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 10, 2023 (edytowany) · Zgłoś post A jak niektore paki zaczynaja sie robic zolte, to mozna jeszcze pryskac toprexem? czy szkoda kasy i przerzucic sie na cos innego? (akurat mam jeszcze toprex z poprzednich lat) Kolejna sprawa w wylazi mi przytulia czym to mozna zwalczyc w tej fazie? Edytowano Kwiecień 10, 2023 przez barkas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 11, 2023 · Zgłoś post Może lepiej nie czytać etykiet?Sivanto Energy nie można łączyć z fungicydami z grupy triazoli,a do takich difenokonazol należy.Namieszałem:w/w + "kondycjoner",do tego metkonazol i bor...I co dalej to teraz nie wiem. Rozdmuchało się na szczęście. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Kwiecień 12, 2023 · Zgłoś post W tym tygodniu cokolwiek opryskać będzie ciężko za duże ryzyko Dopiero od przyszłego poniedziałku ocieplenie, tu sporo nie pryskane Teraz rzepaki naprawdę mocno uciekły regulacja raczej mało efektowna Panowie przypomniało mi się że np. etefon miał rejestrację w sądach Taka ciekawostka chyba na podkręcenie koloru owoców Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach