Posted February 6 · Report post Wsiewka w rzepaku jest lepiej punktowana. A jeśli chodzi o łączenie eko schematów to mają być jakieś przeliczniki które mogą się okazać że są nic nie warte i lepiej będzie zastosować tylko jeden na danej działce. Głównie mi chodziło o to że jak można tak bardzo namieszać w podstawowych sprawach typu: przeoranie słomy i uprawa bezorkowa przecież to powinno być głównym celem aby przeciwdziałać erozji i "te dwa punkty lepiej ze sobą działają" Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11 · Report post Dziś czytałem że UE chce zalać prawie 400 tyś hektarów w Polsce Pod hasłem „odtwarzania przyrody” ma być to wdrożone w ekspresowym tempie Chodzi o łąki a dokładniej niby o torfowiska i tu mam mieszane uczucia Z jednej strony widzimy co się dzieje z wodą w naszym kraju Z drugiej strony to są pastwiska dla naszych zwierząt Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11 · Report post Jak to są tereny zalewowe to jakość trawy kiepska, po 80 tyś niech dadzą za hektar i ludzie będą szczęśliwi Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11 · Report post W moim rejonie jest rzeka Łeba i gdzieś czytalem ze jej dorzecze jest najgorzej zagospodarowanym w całej Unii. Pewnie to racja bo jest mocno zapuszczone, bydła w okolicy trochę jest ale jakoś rolnicy nie kwapia się do koszenia tych łąk przy rzecze. Może gdyby było to podlasie Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12 (edited) · Report post Takie łąki mają kiepską wartość pokarmową , do tego problemy z wjazdem, na ogół za mokro , a jak sucho to trawa stra kiepska, ta jest trawa na przeżycie , a nie na produkcje towarową Edited February 12 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12 · Report post O dziwo się zgadzamy nawet z UE tylko to jednak dość subiektywne bo nas nie dotyczy Ciekawe co mają do powiedzenia rolnicy z tych terenów zwłaszcza którzy mają bydło Generalnie odbudowanie zasobów wodnych to moim zdaniem bardzo dobry pomysł Pamiętam jak wyglądały przeróżne bagna przed "melioracją" w latach 70-tych Kiedy woda została spuszczona rosną tylko krzakory a była nawet ryba tam Kolejna sprawa pozwolenia na wykopanie stawu kiedyś chłop kopał i tyle Dziś na zgłoszenie to płytkie maleństwo a konkret to papierologia na lata Kiedyś byłem na takim spotkaniu gdzie byli wojewódzcy spece od melioracji Mówili że wysychające torfowiska się zapadają i tego się nie da odwrócić Podawali przykład Doliny Noteci a tego jest podobno bardzo dużo w PL Odwrócenie trendu powinno spowodować zwiększenie opadów Przecież brak deszczu jest naszym głównym zmartwieniem Share this post Link to post Share on other sites