Napisano Listopad 5, 2015 · Zgłoś post Dodam że te żółte liście ledwo się trzymają prawie odpadają , trzymają się na takich niteczkach że tak powiem To na pewno łokaś Garbatek Właśnie zwracałem uwagę czy są jakieś dziurki, ale nie ma jeden sąsiad mi powiedział że to mszyce, a inny znowu że to od przymrozków i bądź tu mądry , opryskam czymś na insekty i się zobaczy Koniecznie nad wieczorem oprysk bo żeruje tylko w nocy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 21, 2016 · Zgłoś post @mnichkrzych Specjalnie dla Ciebie Topsin m To fungicyd z substancją tiofenat metylowy bardzo uniwersalny Nadaje się do ochrony zbóż choć częściej używany w warzywach sadach Pomocne ;) http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin https://bip.minrol.gov.pl/Informacje-Branzowe/Produkcja-Roslinna/Ochrona-Roslin/Etykiety-Srodkow-Ochrony-Roslin/Etykiety-S-T Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 21, 2016 · Zgłoś post Dzięki. :) Bardzo pomocne i ciekawe ale z innych powodów, jedną ze stron wrzuciłeś mi już dwa miesiące temu i mam ją w ulubionych, a drugi link niezwykle ciekawy ale też na etykiecie środka nie znalazłem optymalnej temperatury zastosowania ;) No właśnie myślałem o tym Topsinie M, bo jest niedrogi i niby na ochronę podstawy źdźbła, nigdy tego środka nie stosowałem, dlatego zależało mi na opinii jakiegoś doświadczonego rolnika. Tak sobie tęsknię za wiosną, oj pojechałoby się w pole, ale u nas na razie zimno jeszcze i mokro, więc sobie układam plan działania, i że na ten kawałek po pszenicy najpierw dał bym Topsin M, potem Capalo, potem coś ze strobiluryną, a na końcu z tebukonazolem i będzie git . Dzięki raz jeszcze ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 21, 2016 (edytowany) · Zgłoś post Pytasz o temperaturę stosowania no niestety od 12 najlepiej 15-25*C Ja ostatnio na T1 dawałem wirtuoz zrobiłem próbę bo zostało mi capalo Bez różnicy a trochę taniej :) choć może taki rok ??? Linki do skuteczności substancji http://www.farmer.pl...hgca,43791.html http://www.farmer.pl...osow,43792.html http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/skutecznosc-dzialania-fungicydow-w-chorobach-jeczmienia-wedlug-hgca,43789.html To według angoli oni tam mają o wiele większą presję chorób Edytowano Luty 21, 2016 przez jarki linki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post hej wszystkim to chyba mój pierwszy post więc witam was :) mój program ochrony pszenicy T0 prochloraz 0.8 - 1 litra t1 boogi xpro 1,5 litra t2 fandango 1 litr t3 tebukonazol 0,6- 0,7 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post po co Ci T0 i prochloraz siejesz zboża w wieloletniej monokulturze ? jeżeli jedziesz na t1 Boogie w tej dawce moim zdaniem prochloraz niepotrzebny, biksafen załatwi tutaj sprawę . z T2 wywaliłbym Fandango bo po co dublować protiokonazol daj 1,25 adexaru (strobi, xemium, epoksykonazol) moim zdaniem dużo lepiej się spisze niż Fandango \ T3 jak dobre warunki to samo tebu , jak presja duża to tu wróciłbym do protio i tebu zastosował tilmor poza rej, zamiast prosaro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post Ale kupujemy w pakiecie i co zrobić z fandango ,odkupisz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post A ja mam pytanie ile wydajecie średnio na ochronę na 1ha pszenicy ? na fungicydy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post Ostatnio było tak: T1- prochloraz tebukonazol proquinazid T2- chlorotalonil azoksystrobina epoksykonazol T3- propikonazol cyprikonazol Nie będę tu pisał nazw handlowych napiszę tylko że Oparte o duponta i syngente reszty się domyślicie Natomiast mam pytanie co sądzicie o moim T2 ??? Pytam bo reszty jestem pewien a drugi zabieg jest Najważniejszy i najdroższy co by tu ewentualnie poprawić Cała ubiegłoroczna ochrona łącznie z herbicydami odżywkami Wyszła mnie 840zł/ha T1-135 T2-180 T3-100zł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post @jarki t3 w tak suchym roku ? szacun na dzielni :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post Z tym szacunkiem na (musiałem zapytać wujka Google)to ostrożnie ;D Powiem tak była presja robali więc oprysk insektycydem konieczny A że ostatnia dawka N szła miesiąc wcześniej dołożyłem odżywkę azotową Pomyślałem walczę o parametry to menara za stówę się zwróci Tak poszło prawie wypas ale warto było bo to był ostatni dzwonek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post po co Ci T0 i prochloraz siejesz zboża w wieloletniej monokulturze ? jeżeli jedziesz na t1 Boogie w tej dawce moim zdaniem prochloraz niepotrzebny, biksafen załatwi tutaj sprawę . z T2 wywaliłbym Fandango bo po co dublować protiokonazol daj 1,25 adexaru (strobi, xemium, epoksykonazol) moim zdaniem dużo lepiej się spisze niż Fandango \ T3 jak dobre warunki to samo tebu , jak presja duża to tu wróciłbym do protio i tebu zastosował tilmor poza rej, zamiast prosaro Mam problemy z podstawą to atakuje mocno. Też myślę o adexsarze i chyba rozpakietuje pakiet , ale fandango nie jest złe. A technologia z tebu na t3 się sprawdza to po co kombinować. Jak będzie problem to się coś wymyśli Jarki jechałem tak kilka sezonów z takim t2 do czasu aż boogi weszło z pakietem fandango. Z głowy to chyba o olympusie piszesz :) ( mogę się mylić a nie chce mi się sprawdzać :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 (edytowany) · Zgłoś post Tak Olympus= amistar opty robiłem też na credo ale chyba jednak słabsze Też robię to chyba z cztery lata i ogólnie jest ok bo chlorotalonil Jest ok na septoriozę a epoksy jeszcze lepszy na t2 Kiedyś szło tebu ale zmieniłem T1 z capalo na wirtuoz i żeby nie powtarzać substancji Choć BASFowcy twierdzą że jak coś działa to MOŻNA tylko jak długo ;D Edytowano Luty 22, 2016 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post z capalo mi nie po drodze. Poszała pełna dawka i miałem dramat na polu chociaż nie wiem czy dramat bo średnia przekroczyła 9 :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 22, 2016 · Zgłoś post Coś o tym wiem :) 2014 ? U mnie to samo mimo 1,65/ha cspala a plon zajebisty Warunki angielskie więc dawki razy 1,5 i było by dwucyfrowo ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 23, 2016 · Zgłoś post Hej Panowie nikt się więcej nie wychyli No czym chronicie i za ile ??? Jakieś sugestie do mojego T2 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 23, 2016 · Zgłoś post U mnie T1- boogie ,T2- fandango ,T3- tebukonazol Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 23, 2016 · Zgłoś post Widzisz @jarki jak to ciężko w Polsce napisać ile to kosztuje . T1- 135 zł , T2 110 , ale może po kolei kl. gleby .4a 4b wapnowane co 4 lata przedplon w połowie po rzepaku połowie po pszenicy , materiał siewny kwalifikowany, zakładany plon 7-8 t. T 1 mieszanina fenpropidyna prochloraz epoksykonazol T2 baskalid epoksykonazol Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 23, 2016 · Zgłoś post @jarki Ja się dopiero uczę, także się nie wypowiadam, ale Wasze koncepcje są logiczne, substancje aktywne się nie powtarzają, skorzystam na pewno. A jeśli chodzi o liczenie, kto ile wydaje na ochronę, to proponuję tego nie robić. Przy obecnych cenach pszenicy można się jedynie z tego powodu przestać wierzyć w sens i się załamać Ja już dawno przestałem liczyć koszty, po prostu chcę zrobić wszystko co możliwe, aby moje zboże było piękne. PS. Dzisiaj chyba słyszałem skowronka. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 23, 2016 · Zgłoś post U mnie w ubiegłym roku T1-Tilt turbo T2-Soligor T3-Sokół Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 23, 2016 · Zgłoś post Liczyć trzeba koniecznie (również na siebie ;) ) nie można przecież dokładać Wiadomo różnice z tym zyskiem jest dlatego nie warto monokultury Dziś zarobisz na jednej roślinie na drugi rok na niej wyjdziesz na zero Dobra pieniądze odpuśćmy wiadomo rożne ceny ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2016 · Zgłoś post Jak to się mówi Pola się nie oszuka. Ile zaoszczędzę 100 pln na ochronie bez sensu. Oszczędności trzeba szukać w tanim kupowaniu środków do produkcji rolnej. A będzie co ma być najwyżej będzie skup interwencyjny pszenicy konsumpcji po 101 euro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2016 · Zgłoś post Ostatnio stawiam na płodozmian Myślę że to będzie bardzo dobra ochrona Zwłaszcza jeśli chodzi o podstawę źdźbła Czyli pierwszy zabieg znacznie opóźniony Co będzie się wiązało z mniejszymi odstępami w zabiegach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 25, 2016 · Zgłoś post T-1propiko,T-2tebukonazol,T-3nic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 26, 2016 · Zgłoś post to idziesz grubo :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach