Napisano Maj 21, 2018 · Zgłoś post Mamy cztery mocne triazole protiokonazol epoksykonazol tebukonazol i metkonazol Z pierwszym i ostatnim mogą być trudności w zakupie tebukonazol odpada Czyli moja rada namieszaj coś z epoksykonazolu lub dodać do artei Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 21, 2018 · Zgłoś post Metkonazol mozna juz dostac jest zamiennik od tej oryginalnej.ja jade tebukonazol wlasnie z metkonazolem i trochę strobi ale robie t3 bez t2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 23, 2018 · Zgłoś post 4 minuty temu, barts napisał: jakby było mokro to by grzybki miały używanie i tak kolorowo by nie było, Kurcze tam gdzie mokro pszenica się trzyma i jest zdrowa A tam gdzie usycha jest mocno zainfekowana głównie DTR Tak to jest osłabionego wszystko bierze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 23, 2018 · Zgłoś post Mokro bez opadu z zasobów gruntu , a częsta wilgoć z opadów to dwie różne kwestie Chyba czas abyś zapomniał i kilimanjro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 24, 2018 · Zgłoś post Co racja to racja, woda z opadów zaraża wszystkie liście różnym dziadostwem fruwającym w powietrzu. Ja się zdecydowałem jednak na T2/T3 przy okazji wjazdu na skrzypionki. Poszło 90g propikonazolu, 29g cyprokonazolu, 70g epoksykonazolu, resztki tiofanatu i tetrakonazolu chociaż nie wiem czy jest sens, jak znowu nie popada to i tak lipa będzie. Pszenica jest przeróżna, wszystkie kolory tęczy i różne wysokości. Cały czas trzeba lance podnosić i opuszczać, najniższa to do kostek jest a inna po pas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2018 (edytowany) · Zgłoś post Jutro planuje T2, co myślicie o zrobieniu tego późnym wieczorem jak będzie trochę chłodniej, jak zachacze rose to jak z działaniem fungi Edytowano Maj 27, 2018 przez lokizom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2018 · Zgłoś post Teraz jedynie wieczór, noc jeśli chodzi o opryski, w twoim przypadku o opadach rosa może być dość silna, to albo rozłożyć na raty albo trochę dawkę cieczy zmniejszyć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2018 · Zgłoś post Generalnie fungicydów nie powinno podawać się na rosę, może bladym świtem jeszcze próbuj, tylko kiedy spać? poobiednia sjesta wskazana, jak w Hiszpanii Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2018 · Zgłoś post Robiłem i bardzo późno i wcześnie rano Zawsze byłem niezadowolony Lepiej upilnować na raty wieczorem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2018 (edytowany) · Zgłoś post Fatalnie wyglądają oziminy z ciągnika podczas robienia T2. Nie wiem czy nie było trzeba sobie odpuścić tego zabiegu ale szkoda mi tych miejsc gdzie jeszcze jakoś to wygląda. Ta burza spóźniona o 2 tygodnie ale trzeba się cieszyć że w ogóle była bo 3 wioski dalej nie napadało i tam już nic nie pomoże Edytowano Maj 29, 2018 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2018 (edytowany) · Zgłoś post fakt pszenica 9-11 pięterek w tam tym roku było 13-14 i średnia wyszło 8,6T/ha, w dodatku marny liść flagowy który zjada robactwo Edytowano Maj 29, 2018 przez ikcomas falowy -> flagowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2018 · Zgłoś post Też rozważałem wjazd opryskiwaczem ale po dzisiejszej lustracji odpuszczam Wszelakie ingerencje są bez sensu liście w trąbki zwinięte To jest koniec pszenicy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 28, 2018 · Zgłoś post Przesadzasz, robaki koszt mały a szkody narobią bardzo dużo jeszcze w tą suszę jak rośliny mizerne, opieprzy pół liścia dolne obeschną i zostanie pól flagi to ma dać plon ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2018 · Zgłoś post 16 godzin temu, lokizom napisał: Fatalnie wyglądają oziminy z ciągnika podczas robienia T2. Nie wiem czy nie było trzeba sobie odpuścić tego zabiegu ale szkoda mi tych miejsc gdzie jeszcze jakoś to wygląda. Ta burza spóźniona o 2 tygodnie ale trzeba się cieszyć że w ogóle była bo 3 wioski dalej nie napadało i tam już nic nie pomoże tak dla spokojności sumienia ja też zrobiłem ale faktycznie z pozycji ciągnika bardzo kiepsko to wygląda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 5, 2018 · Zgłoś post Po przemyśleniach i oględzinach pszenicy zrobiło mi się szkoda tej ładnej Od piątkowego deszczyku wcześnie rano liście jakoś jeszcze wyglądają Przez dzień wszystko w trąbki zwinięte wilgoć się kończy gwałtownie Rankiem na rose postanowiłem opryskać fungicydem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2018 · Zgłoś post Hej Panowie co nikt mnie nie opierdoli Przecież sam odradzałem oprysków na rose @przem jestem pewien że masz wyrobione zdanie ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2018 · Zgłoś post No chciałem ale uznałem, że może leków zapomniałeś wziąć i dałem se spokój Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2018 · Zgłoś post @jarki to wszystko zależy jaka ta rosa - (jak nie duża to i czasami efekt lepszy niż pierwszy opryskiwacz o godzinie 18) i później jaka była temperatura w dzień. Nie raz czy dwa pryskałem na rosę i byłem zadowolony z późniejszych efektów nie było różnicy z wieczornych oprysków. Tylko zawsze pryskając na poranna rosę obowiązek wg mnie to ADIUWANT albo jakiś wspomagacz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2018 · Zgłoś post Ja bym wolał po 21 opryskać,cała noc na wchłonięcie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2018 · Zgłoś post wiadomo, roślinka podczas wysokich temperatur zamyka swoje aparaty szparkowe + parowanie wilgoci. Czasami na popołudnie opady zapowiadają a są terminy. jeden opryskiwacz zrobiony od czasu do czasu (raz na ruski rok) na rosę to nic się nie stanie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 6, 2018 · Zgłoś post Plan był taki nawet myślałem rozłożyć na dwa wieczory Niestety wilgoć ginie w szalonym tempie liście w rurki zwinięte Rano po nocy jednak liście coś tam się rozwijają a rosa mała Wczoraj do południa było pochmurno nawet się wydawało że popada Było sporo czasu na wchłonięcie wiatr praktycznie zerowy wilgoć ponad 80% Pamiętam jak kilka lat temu porannym opryskiem dość mocno opparzyłem pszenicę Powód był tebukonazol+ odżywka azotową i zbyt gwałtowne ocieplenie @przem wydaje mi się że już kiedyś z Tobą pisałem na ten temat ale raczej na starym forum Chyba że leki od @ikcomas mi szkodzą :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 7, 2018 · Zgłoś post @jarki niestety ale to nie byłem ja. Na forum jestem nie co ponad rok. albo za słabe :)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 7, 2018 · Zgłoś post Ech te leki :D A może na portalu to było :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 14, 2018 · Zgłoś post Te białawe kłosy to nie do braku wody a znacznie gorsze choroby podstawy się wkradły, dwa lata temu zebrały straszne żniwo przy takiej suszy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 14, 2018 · Zgłoś post Jak na przełomie czerwca i lipca zacznie padać to dopiero zobaczymy efekty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach