pasio

Fungicydy

1872 postów w tym temacie

No co? Dostały bardziej niż rzepak mrozem. A trzeba było cynkiem zrobić przed ochłodzeniem.

Niby przed mrozami algi a po mrozach aminokwasy

Edytowano przez lokizom

Może nie ale dostała mocno i widzisz już jaka panika. Zrobiłem Trice przed mrozami. Tam jest miedź mangan i trochę cynku. Wydaje mi się, że ten cynk zrobił robotę.

Edytowano przez ikcomas

Moim zdaniem tez mroz zrobil swoje. tutaj podobnie zboza ktore powyrastaly dostaly strzala i koncowki zolto/brazowe sie borobily. Te mniejsze odpukac bez szwanku

ja po taniosci w tym roku na zyta. w najblizszych dniach protio +troche modusa a pozniej tebu

Tutaj też w tych wcześniej sianych ozimych końcówki jakby przypalone. 

Jakoś zacząłem R i T1 w jęczmieniu i pierwszej pszenicy. 

Poszło ostatecznie tebu + cyprodynil + proquinazid. Teraz poszukiwania opcji na T2. Najbardziej by pasował gotowiec Delaro Forte. 

Kto ma pallas to rudy , taka cecha odmiany , susza może zrobić szkodę do tego nawóz nie cały wysiany, po przymrozkach nic jej nie jest , buraki wytrzymały , pojedyncze sztuki wyleciały, a pszenicy ma coś być

Edytowano przez ikcomas

Dlatego wczesny siew to nic dobrego, u mnie w tym roku to powariowali z tym siewem. Ja jeszcze nie robiłem T1 R bo i presji nie widzę a kolanka nie mogę się dopatrzeć chociaż na oko to powinno być ale jak wyrwę rośliny to nie ma. Przydałby się jednak siarczan magnezu i chyba samym zrobię na razie.

@sapek2 przyblokowałeś sobie tebu na ewentualne T3, czym zrobisz jak będzie taka potrzeba? Delaro na T2 dobry wybór, ja niezmiennie Priaxor.

Nie będzie T3. Zawsze robię T2/T3 w jednym zabiegu, w fazie świstaka.

Edytowano przez sapek2

Co znaczy wczesny siew , po 20 września jest normalny ,najlepszy , przy rzadkim siewie 230-250 szt. , taka pszenica dostaje drugie kolanko

Edytowano przez miwigos

Pierwsza dekada września u mnie sieją zaraz po siewnej, to jest wczesny siew. Kiedyś tak się siało ale zimy inne były. U mnie pierwszego kolanka nie ma a u Ciebie już drugie. Wegetacja na zachodzie nieco bardziej posunięta.

Opryskiwacz zaczal mi mniej pryskac. Tzn jak tankowałem do pełna to wyświetlało że wypryskalem 3100 litrow +/-50 litrow. Natomiast teraz wychodzi mi 3400-3500 litrow. Nie wiem czy to właśnie nie przez cyprodynil, miałem zatkane wszystkie filtry. Wszystko poczyściłem ale nie pomogło i dalej pryska za mało. Mam takie zdarzenie pierwszy raz że oszukuje przy wypryskanej dawce.

Mogłem jeszcze dojechać do max 5 barów a teraz pokazuje nawet 6 barów na komputerku

Po pierwszym zbiorniku miałem wrażenie że mniej wychodzi 

Po drugim już byłem pewny zajrzałem do zbiornika wszystko oklejone 

Pomyślałem błąd w kolejności mieszania pierwsza szła odżywka z wygody 

Kolejny opryskiwacz unix lałem pierwszy możliwe że było nieco lepiej 

Tak się przemęczyłem do końca jakoś szło się nie zapychało 

Na fajrant wlałem pełen zbiornik wodny i na pszenicę 

Po sprawdzeniu byłem w szoku dalej zafajdany zbiornik 

Mało opryskałem rzepak a tam nadal na ścianach osad 

Teraz się boję co będzie po świętach kiedy to wszystko zaschnie 

Czy będzie się odrywało i zapychało wszystko co możliwe? 

Ja miałem biromil , co prawda tylko jeden opryskiwacz na  20 ha, ale był czysty, po nim jechałem w rzepak, zresztą @lokizom  też nim pryskał , wszystko wyszło OK

Nie pamietam przy czym ale kiedys tez caly opryskiwacz zawalilem. Cala beczka byla do mycia i splukiwana odrazu na ziemie, bo filtr zaraz byl zajebany

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Ja miałem biromil , co prawda tylko jeden opryskiwacz na  20 ha, ale był czysty, po nim jechałem w rzepak, zresztą @lokizom  też nim pryskał , wszystko wyszło OK

Właśnie pisałem wyżej że mam problem teraz z opryskiwaczem po oprysku właśnie cyprodynilem (w tym wypadku akurat Biromil). Myślałem że to coś innego ale skoro @jarki ma podobnie to może przez to właśnie

Dziwna sytacja w pszenicy ostatnia beczka szedł biromil , następnie bez płukania dwa opryskiwacze na rzepak i zajżałem do filtrów były czyste

Ja pryskalem 4 beczki biromilem i było ok. Dopiero jak pojechałem kolejna na rzepak to był problem. Kolejna jeszcze mniej pryskało. Wyczyściłem i pojechałem zrobić test na pszenzyto jare to jest poprawa ale jeszcze 7% za mało pryska. Węży nie czyściłem ale chyba to niemożliwe aby aż tak przeplyw ograniczały.

Chyba że powód jest inny niż biromil a coś nie tak z opryskiwaczem

U mnie to za mały areał opryskałem, żeby coś stwierdzić. Ale wszystko było ok. Mieszałem w tej kolejności -MgS 12kg, ASX Complex 1 kg, Unix 0,4 kg, Tebu 0,4 l, Talius 0,2 l. 

Ale Modusa w oddzielnym zabiegu dałem. 

Na dwa pola co dalej są to po świętach miałem zrobić w jednym zabiegu T1 takie jak wyżej+Modus. 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się