Napisano Maj 25, 2019 · Zgłoś post ...akurat 100 N w dwóch dawkach to ja się staram nie przekraczać... gdybym sypał 160 jak niektórzy to bym 3 razy musiał skracać... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 25, 2019 · Zgłoś post Pszenice też mam rzadkie bo wirusy bałaganu narobiły Później zimno i brak wody ale po dzisiejszej lustracji lepiej to widzę Dziś dostała kroplówkę od ADOBa w piekielnej dawce się będzie działo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 29, 2019 · Zgłoś post Co myślicie o pomyśle który podslyszalem na filmiku tego bardowskiego. Mianowicie 3 dawka pszenicy podzielona na dwie, jedna na liść flagowy a kolejna na kłos. Mysle ze nie jest to głupie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 29, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Tak, jak są opady a ostatnio nie ma. Edytowano Wrzesień 3, 2019 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 29, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Jak to jest daję azot pod buraki w połowie marca i koniec i buraki zielone do listopada, a w pszenicy co tydzień chcecie sypać. Obecnie nawożenie po ukazaniu się liścia flagowego to raczej tylko na białko ma wpływ jeśli wcześniej było mało N. Edytowano Wrzesień 3, 2019 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 29, 2019 · Zgłoś post Nawożenie na liść flagowy wpływa bodajże na ilość ziarniaków , na kłos na białko i mtn Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 29, 2019 · Zgłoś post Nie tyle nawożenie, a dostępność azotu w danej fazie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 29, 2019 · Zgłoś post Jak mu płacą tak gada Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 30, 2019 · Zgłoś post Ilość ziarniaków robi się drugą dawką Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 30, 2019 · Zgłoś post Dostępność składników w początku strzelania w źdźbło to chyba ma kluczowe znaczenie, reszta to kosmetyka. Choć dynamika pobierania N wskazuje inaczej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 30, 2019 · Zgłoś post Ostatnimi laty trzeciej dawki azotu nie sypię wcale bo więcej szkody z tego jak pożytku Będzie deszcz będę myślał nad azotem tak jedynie ostrożnie dolistnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 30, 2019 · Zgłoś post Kiedyś dawałem saletrę 5x i z 5x pryskałem mocznikiem. Teraz 2x RSM luty/marzec plus początek strzelania no czasem mocznikiem chapnę jak słaba z wiosny. Plony jakby lepsze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2019 · Zgłoś post Chłopaki mam taki dylemat. Po kukurydzy na ziarno będzie siana pszenica, czy nawożenie zroibić pod pług czy po orce? Tak sobie dumam, że jak pod pług, to cały npk zostanie przykryty masą ściętej kukurydzy i czy pszenica się dokopie do tego nawozu? ;) Pod rzepak i pszenicę po rzepaku rzuciłem npk pod pług, orka pod pszenicę 15-18cm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Dawaj pod pług lepiej się jeździ po nieoranym. Jak zaorzesz to wyorzesz to co zaorałeś rok wcześniej, a to co dałeś teraz pójdzie głębiej i wyorzesz za rok. No chyba, że masz piach .... to ja nie wiem jak to się robi Edytowano Październik 1, 2019 przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2019 · Zgłoś post Hmm z tego co piszesz, to npk z tego roku będzie wykorzystany w przyszłym? ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2019 · Zgłoś post W części tak. Tu raczej chodzi o budowanie zasobności. Robisz badanie, a mało tego i tego to dajesz i najlepiej jak to jest w całej warstwie. Gdzie jest najwięcej korzeni i gdzie jest wilgoć podczas suszy -głębiej. Rośliny nie pobierają z granulek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2019 (edytowany) · Zgłoś post ja bym dał 500 kg kredy wtedy bez żadnego NPK, tak w tym roku będę robił Edytowano Październik 1, 2019 przez przem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 1, 2019 · Zgłoś post Tak patrząc jaki poplon potrafił w tym roku wyróść to zapas jest z dwóch lat @ansu też słusznie pisze o zasobności co jest powiązane z ostatnimi PLONAMI Dajemy tyle ile PK pobrała roślina poprzednia, wcześniej powinniśmy zbudować zasobność Ta z kolei jest bardzo różne bo różne oczekiwania różne rośliny z kolei na różnych gleby itd... 500 kg kredy to dawka na porządny plon ale tu Kolega raczej myśli o czym innym jeszcze ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post Przez ostatnie lata budowałem zasobność w makro składniki (cel został osiągnięty oprócz magnezu którego ciężko utrzymać na wysokim poziomie) regularne wapnowanie/odpowiedni poziom pH. A teraz przy mniejszym nawożeniu NPK staram się zbudować jak największa zasobność próchnicy, bo co z tego że makro jest wysokie jak poziom próchnicy niski. Słoma kukurydziana w połączeniu z kredą daje niesamowite efekty jeśli chodzi o budowę próchnicy. https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/azot-czy-wapno-na-slome,66861.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post Ale azot podnosi plon,czyli nie dajesz N tylko wapno na slome pszenną,jeśli tak to jakie granulowane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post Jest u nas jeden taki bardzo dobry rolnik który kredę granulowaną na tiry co roku Nie wiem ile na hektar ale myślę że ponad 300 pod wszystkie uprawy rok w rok Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post Próchnica to niestety zamraża nam nawozy, ale zmniejsza straty bo lepiej wiąże w glebie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post @miwigosAzot buduje plon wszyscy to wiedzą ale nie buduje próchnicy. Na ściernie daje "zwykłe" wapno węglanowe luzem w dawce 2-3t o zawartości około 40% CaO lub wapno z cukrowni w dawce około 5 ton/ha a na ściernie kukurydzianą wapno KREDA musi być, około 500 kg/ha. Na ściernie nigdy nie dałem azotu. Przez regularne dawki wapna co roku nie daje żadnego NPK pod pszenicę, mówię poważnie. Nawet był artykuł w TA 7/2019 na temat wapnowania z moich okolic strona 82.http://naturgal.pl/assets/site/racjonalnie-ze-sloma.pdf -- przeczytajcie dwa razy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 · Zgłoś post JAK dajesz co roku takie dawki wapna to jakie masz PH ? A co jest ważniejsze plon ,czy próchnica ,ja kuku nie sieje,mam pola gdzie PH jest 6,6-7,1 i co mam je wapnować,wapnuje jak PH spada do poniżej 6,5 W tym artykule pisze że wapnowal co roku ,ale miał gleby kawaśne i zawartość P i K na średnim poziomie to zawartość P i K sie podniosła ,tam gdzie byly niskie to wapno nie podnioslo wartosci P i K Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 2, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Owszem, dlatego wcześniej trzeba podnieść zawartość P i K w glebie. Przy takiej zasobności mam co roku ładować po 300 kg Polifoski 6 ?? Nie co roku raczej co 2-3 lata. Działka A Rok Rodzaj gleby Kwasowość pH Odczyn Potrzeby wapnowania Zawartość składników pokarmowych Fosfor Potas Magnez 2015 Średnia 6,9 Obojętny Zbędne 24,10 Bardzo wysoka 24,50 Wysoka 3,50 Niska 2016 Średnia 7,4 Zasadowy Zbędne 23,00 Bardzo wysoka 24,90 Wysoka 5,30 Średnia 2018 Średnia 7,2 Obojętny zbędne 28,70 Bardzo wysoka 27,00 Bardzo wysoka 3,80 Niska Działka B Rok Rodzaj gleby Kwasowość pH Odczyn Potrzeby wapnowania Zawartość składników pokarmowych Fosfor Potas Magnez 2016 średnia 7,6 Zasadowy Zbędne 22,40 Bardzo wysoka 16,60 Średnia 6,00 Średnia 2018 Ciężka 7,1 Obojętny Zbędne 24,50 Bardzo wysoka 22,50 średnia 6,80 Średnia Działka C Rok Rodzaj gleby Kwasowość pH Odczyn Potrzeby wapnowania Zawartość składników pokarmowych Fosfor Potas Magnez 2016 średnia 7,4 Zasadowy Zbędne 17,40 wysoka 21,50 wysoka 8,30 wysoka 2017 Dół Średnia 5,8 Lekko kwaśny Wskazane 15,20 wysoka 24,30 wysoka 9,30 bardzo wysoka góra Średnia 6,4 Lekko kwaśny Ograniczone 18,70 wysoka 26,30 bardzo wysoka 5,80 średnia Edytowano Listopad 21, 2019 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach