ikcomas

Żniwa

1,496 posts in this topic

@lokizom właśnie na dziś rano widziałem u Ciebie mały opad, potem dużo chmur w ciągu dnia. Jutro ma być ładnie, ale w nocy na wtorek może pokropić, na wtorek prognozują burzę, a w środę już większy deszcz. Od czwartku pogodnie, ale ok 18 stopni w dzień, to rosa będzie do obiadu trzymać. Współczuję. Ja powinienem jutro skończyć. 

@Marecki obiecałeś podsumowanie plonów.W kujawsko-pomorskim też masz skończone.

W sobotę ostatni kawałek we wsi tego faceta z długami ktoś zebrał.Ponoć za usługę na swoje przyczepy zboże sypali.

Marudziłeś i leje. Zdążyłem tylko resztę mieszanki zebrać, gorszy kawałek. Średnia wyszła 2,5t. Liczyłem na 3. Dziś już nie da się wjechać. 

Dzisiaj wszyscy kosza, ale to gow.... Ja tez w desperacji zyto, ma 20-23% wilgotnosci ale lepsze juz w tym roku moze nie byc. Jest slonce ale nie ma temperatury i nie byc jej w najblizszym czasie

Zycze Tobie zebys nie mial takich problemow, ale jest niewesolo. 

Ja swoje na suszarnie do kolegi. A ludzie pewnie niektorzy cienko wysypia i tyle. Beda pewnie srutowali to troche mokrego wsypia i nic sie nie stanie. Ale to tylko problemy sa niestety

Tu też od południa jadą w mieszankach i pszenżycie jarym. Poczekam do jutra, ma być wietrznie, to może wygoni więcej wilgoci. 

23% to gnój , u nas 15% to problem

Edited by miwigos

Wszędzie pikniki i festyny promujące kurację genową cov…, a pomimo niedzieli wszystkie kombajny na polach,  od jutra deszcz i zimno. 

Nieco na północ ode mnie też sporo kombajnów dziś młóciło 

Podobnie jak w poprzednią niedzielę czyli raz w tygodniu i mokre 

Tak tak Panowie nakosiłem jednej pszenicy bo mnie blokowała 15,5% 

Jest jej pół przyczepy i nadal niestety mokra 15% a stoi ponad trzy tygodnie 

Ja jutro mam ostatnie 4 ha zyta, sprobuje wjechac dopiero o godzinie 15, moze bedzie troche obwiane jeszcze i bedzie mialo 16-17% to obeszlo by sie bez suszenia wtedy, poszloby odrazu do tucznikow

16 z kawałkiem przetrzymasz do stycznia pod warunkiem że będzie ruch w silosie 

Znaczy że będzie to na górze i będzie co trochę ubierane z konserwy 

Świniom to też wyjdzie na zdrowie ;) 

Wczoraj i dziś ładny wiatr, żniwa skończone. Pszenżyto nie dostało tyle wody, ile by potrzebowało, ziarno drobniejsze i do oczekiwanych 5 trochę zabrakło niestety. Za to wyka z żytem bez żadnego nakładu i cackania prawie 3. Ogólnie plony słabo wyszły, dla mnie największy plus, że z kombajnem kupionym rok temu przed żniwami jestem już na czysto. 

Jeczmien ozimy skoszony. Wilgotnosc ponizej 10%. Plon 5,56 t/ha. Ciezki, bo gdyby nie to bylaby pewnie tona z hektara mniej 

Rzepak zaczety , pszenica też, jest lepiej niz myślałem 

Edited by miwigos

rzepak wykoszony, na wiosce zaczęli kosić pierwsze pszenicę na piachach 

W okolicy jęczmień wycięty rzepaki nieśmiało zaczynają na słabszych ziemiach 

U mnie rzepak zielony po dołkach jeszcze, do tego leży miejscami więc prędko nie pójdzie pod kosę.

23 godziny temu, lokizom napisał:

@miwigos

Rzepak 4+, pszenica 8+?

rzepak narazie z dużym plusem, wykoszone 33%, reszta raczej po pszenicy chyba  że będzie popadywało, pszenica na razie 7, najlepsze kawałki czekają

Zboza jare wygladaly bardzo ladnie w tym roku ale te upaly siekly je mocno i tak jak wydawaly sie ze beda po 15 sierpnia tak teraz wydaje sie ze niektorzy beda na dniach probowali je kosic. Ja moj planuje na sobote

Wygladal na 7+ ale takie pospieszne zakonczenie wegetacji poskutkuje pewnie mala mtz i pewnie plonem w okolicach 5,5