Daymon

Dynia

318 postów w tym temacie

Tak, lubię cukinię, ale trzeba zostawić trochę miejsca na mięcho ;)  

W mojej przejechałem przed tym upałem dzikiem. Zdjąłem koła, założyłem noże glebogryzarki i jest czysto. 

Kwitnie, ma owoce, część dopiero wyłązi z ziemi. Beznkadzieja. Nie wiem czy to cecha odmiany, czy uroki pola. Do ziela teraz tylko motykol.

Na targu w Lublinie u handlarzy po 6 zł kg. Ostatnio mi proponowali 4 zł/kg i w sumie może im sprzedam. 

A w hurcie to nie wiem. 

Edytowano przez sapek2

A nie wiem, coś symbolicznie bo tego nie sprzedadzą niewiadomo ile. 

Ogólnie jest już teraz rynek zawalony dynią, a sezon jeszcze na dobre się nie zaczął. Dobry rok jest na to warzywo także nie ma się co spodziewać wielkiego zarobku. 

@sapek2wszystko mozna uprawiac, tylko gdzie to pozniej sprzedac za godne pieniadze.

U mnie akurat nie ma zbytniego popytu na dynie, albo ja nie potrafie znalezc

U mnie w tym roku słabo. Ostatecznie zostało jej tyle, że w czasie suszy ją podlewałem, ale nawet to nie pomogło. Teraz największy owoc ma może 10 kg i w sumie ona dopiero teraz by chciała rosnąć, a zaraz chłód ją wykończy. Może za rok będzie lepiej. 

Na przykład Bakalland i detalują w małe opakowania ale oni chcą gotowe suche nasiona, czyste i smakowo też muszą być dobre. Słyszałem, że jak w suszarni podłogowej suszone mogą mieć gorzkawy smak i nie chcą takich.

Większość hurtu idzie na olej. U mnie rynek na dynie jest dość rozwinięty ale tylko w tym miejscu w Polsce, nigdzie więcej. Jedyny problem to suszenie bo to długo nie poleży.

3 godziny temu, ikcomas napisał:

@barkas no jak nie ma jak u nas zagłębie dyni? W sąsiedniej wiosce jeden artysta posiał 60 ha.

radzyn parczew wisznice - zaglebie

Ale @sapek2 mowi o sprzedazy calych sztuk, a oni robia na pestki

No ale mniej więcej to nasz region.

Całe sztuki to są niesprzedawalne.

@sapek2 caly lublin obstawia, to mu to idzie:)

Odnosnie suszani podlogowej to musisz co chwile mieszac. Znajomy ma taka z konteneru, drewnem opala, ale co kilkanascie minut jest wszystko mieszane

A jak nie dopilnujesz to moze byc tak jak mowisz, ze gorzkie

Bez przesady że cały Lublin. Ale walka o rynek trwa i cytując klasyka "tanio skóry nie sprzedam". 

Sporo w tym roku wziął ode mnie do Dąbrówki pod Lubartowem.  Jest taki ośrodek rekreacyjny Park Dźwięków się nazywa. Można jechać całą rodziną. 

Edytowano przez sapek2

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się