Daymon

Dynia

237 posts in this topic

Sama panida to zdecydowanie za słabo na chwasty 

Ja bym spróbował z chlomazonem w mieszaninie 

... czyli chyba najlepiej stosować pendimetalinę zaraz z wiosny bo bezpośrednio przed siewem dyni to bywa sucho... poza tym właśnie zauważyłem tak jak jarki pisze że to by pasowało jeszcze z czymś wymieszać... a co do odżywek w dyni to się boję żeby czymś nie zaszkodzić bo jak wiadomo za duże dawki np. boru czy miedzi czy moczniku mogą zrobić więcej szkody niż pożytku...w ogórku to wygląda dosyć standardowo większość tych odżywek stosowałem w owocach już, jedynie Mikrokomplex bym zastąpił zwykłym siedmiowodnych MgS... https://intermag.pl/nawozy/zalecenie-uprawne/zalecenia-uprawowe-ogorek-gruntowy

...jest Optysil to już mi będzie łatwiej chociaż, bo w ostatnich latach to każdą kompozycję odżywek w każdej uprawie od niego zaczynam budować...

Edited by sapek

Panowie czy to będzie pendimetalina chlomazonem czy ich mieszanina

Zawsze trzeba zadbać o wilgotną glebę może wcześnie rano na rose 

Ja widzę dobrą skuteczność w grochu bo wczesną wiosną jest wilgoć

Zachęcam do mieszaniny zróbcie próbę na moje powinno być ok

Ile kosztuje na hektar ,bo na jednoliścienne  nie ma potrzeby

Edited by ikcomas

Pojęcia nie mam ile stalion kosztuje, i tak taniej kupisz ode mnie

Ja robię mieszaninę zbiornikową z tego co na rynku 

W dyni zalecał bym jednak najpierw próbę 

... 3 miesiące od zbiorów minęło, dynia jak na razie nie psuje się za bardzo (kilka sztuk wyrzuciłem ale to chyba normalne, ze są zawsze jakieś straty przy przechowywaniu)... muszę przepis na kichę o Mareckiego wziąć, może kury taką postać dyni też zjedzą...

Powoli kończy mi się ta kiszona z trawą. Kury u mnie ją jedzą, jest miękka jak masło, łupiny ziaren też nie są takie twarde, jak surowej. Za to z surowej dyni moje dziobate tylko makaron wybierały, leniwe są. W sierpniu chcę spróbować kisić osobno samą dynię, bo z trawą też jest ok, ale trzeba próbować nowych metod. 

... do siewów dyni jeszcze niecałe 3 miesiące co prawda - jakie areały planujecie w tym roku przeznaczyć pod tą uprawę? jakie odmiany i nawożenie?... tylko po kolei nie pchać się, pierwszy Marecki niech się wypowie :P

Edited by sapek
1 person likes this

Dobre 0rofl.gif

Odmianę będę siać tą samą, czyli Bambino. Bo wyszła bardzo ładnie, no i nasion mam jeszcze sporo. Nawożenie też to samo, czyli naturalne, obornik i cola. Zmiana będzie jedynie w powierzchni. Było 0,2 ha, teraz będzie 0,7. Zbiory chyba będę musiał zacząć we wrześniu... :D 

... szalejesz z tym areałem ... u mnie ok. 17-18 arów, ale i tak trzeba uważać przy zbiorach żeby się jakiej przepukliny nie nabawić ...

Wsiałbym więcej, nawet 1ha, ale nie mam tyle miejsca. Zdecydowanie najlepsza uprawa, jeśli chodzi o wkład, ilość pracy i plon. 

... ja kurom zaczynam już w lipcu dawać dynię także zbiór jesienny to nie jest całkowity plon jaki można uzyskać...

@miwigos Ty nie wierz Im zobacz co piszą wyżej  to jakaś tajna dyskryminacyjna organizacja

Tu jest jakieś drugie dno zara CBA się tym zajmie nowy El Chapo tylko który z NICH 

1 person likes this

Pytam bo ile by musiało być kur żeby zjeść te tony,mi by było szkoda pola było

Wiem, bo miałem to jakiś czas, nic nie gorszą od krowiarzy w okolicy. Znam uprawę i wartość pokarmową. I nie wrócę. 

Dnia 13.02.2019 o 22:21, Marecki napisał:

Dobre 0rofl.gif

Odmianę będę siać tą samą, czyli Bambino. Bo wyszła bardzo ładnie, no i nasion mam jeszcze sporo. Nawożenie też to samo, czyli naturalne, obornik i cola. Zmiana będzie jedynie w powierzchni. Było 0,2 ha, teraz będzie 0,7. Zbiory chyba będę musiał zacząć we wrześniu... :D 

A gdzie kupujesz nasiona? iczy swoimi obsiewasz? jaka obsada?