Posted August 4, 2019 · Report post Rzepak do 6 lat w ziemi poleży, ale przy płytkiej uprawie po zbiorze nie powinien być problemem. Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2019 · Report post Nie o nasiona rzepaku chodzi a o przetrwalniki chorób Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2019 · Report post Mam gdzieś tabelkę ile samosiewów rzepaku w rzepaku jest przy płodozmianie -rzepak -pszenica -pszenica -rzepak- w zależności od systemu uprawy. Przy orkowym samosiewów może być więcej jak wysianych. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2019 · Report post Jak porównać 0,5 tebu 0,5 caramba do np 0,3 toprex? Czy caramba z tebu silniej skrócą ? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2019 · Report post 1 toprex 2 caramba 3 tebu Choć o skuteczności metkonazolu jesienią trudno mi mówić bo nie widziałem Czy Ty chcesz porównać tebukonazol+ metkonazolu do toprexu? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2019 · Report post Toprex bardziej chroni od grzyba niż skraca chyba. Wg np caryx + tebu po pół litra mocniej przytrzymają niż toprex. Zastanawiałem się czy podobnie przytrzyma metkonazol+ tebu Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2019 · Report post W karyxie masz chlorek mepikwatu to mocny antywylegacz Jest mnóstwo możliwości-kombinacji na fungi-regulację Toprex żeby mocno skrócił trzeba szybko podać Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2019 · Report post Nieprawda, w tamtym roku był podany szybko i nie skrócił bo rzepak odbił. Cofnijcie się na stronę 55, test na mojej własnej skórze. Toprex to tylko i wyłącznie wtedy gdy rzepak męczy się przed zimą i dać go pod koniec wegetacji, wcześniej działa tylko jako grzybówka. Potwierdzone, przetestowane! Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2019 · Report post nie dziala tylko jako grzybowka bo tez testowałem, nawet wiecej niz raz, i pamietam nawet reakcje takiego dobrego starszego przedstawiciela-agronoma, był zachwycony działaniem na 2-4 liscie. Ale Caryx to Caryx i do Toprexu nie wracam poki co na jesieni Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2019 · Report post tylko ta cena Caryxu... :/ 40 zł różnicy to dużo. Dlatego trzeba wypośrodkować koszty a później jak będzie "kapusta" to poprawić samym tebu Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2019 (edited) · Report post Po pierwsze kapusty tebu nie zatrzyma, w tym roku nie będzie potrzebna regulacja, brak wody najlepiej go reguluje Edited September 5, 2019 by ikcomas Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2019 · Report post Od zawsze mówię że toprex na wiosnę jest najlepszy Chcę też powiedzieć że można spróbować w stylu czeskim Jeśli ktoś ma bardzo dobre stanowisko trzeba dać regulację kilkukrotną Tu bym zmieniał substancje ale bez caryxu sobie nie wyobrażam Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2019 · Report post Co stoi na przeszkodzie zebys uzyl ccc.? 0.5litra jest ok. Poprawka tebukonazolem.tanio i skutecznie Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2019 (edited) · Report post Opisz jak to robisz znaczy w jakich fazach? Czy łączysz chlorek chloromekwatu z tebukonazolem CCC raz zastosowałem z 15 lat temu efektu nie zauważyłem ale chyba było za późno Edited September 5, 2019 by jarki Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2019 · Report post Nie laczylem.na 4 lisciu 0.5litra po 2 tyg poprawka tebu 0.8litra. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2019 · Report post Widzę, że wszyscy tną koszty. Dobrze wciągnęło? No i jak to jest z tą dawką? Dla pszenicy zalecane jest nawet 2 litry, w rzepaku maks 0,75. Mówimy tutaj o CCC 750 Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2019 (edited) · Report post Ja całkowicie odpuszczam jesienną ochronę :P Edited September 6, 2019 by barts Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2019 · Report post Najpierw trza mieć co chronić :D Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 6, 2019 · Report post Sluszna uwaga.wciaga az milo. Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2019 · Report post Czy caryx 0,5l na ha wystarczy na rzepak w fazie 4-5 lisc, na 5 klasie, na dodatek coraz bardziej sucho sie robi i nie zanosi sie ze popada... Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2019 · Report post Jak tu chronić ,spadły 33 mm ,jeden ma 3-4 liście ,drugi 1 liść ,trzeci liścienie ,czwarty wykukuje ,piąty za 5 dni wzejdzie,kążda firma inaczej zaleca Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2019 · Report post trzeba patrzeć na te co są w największej fazie Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 10, 2019 · Report post Dokładnie bo jak prześpisz te najładniejsze to mogą się zmarnować @barkas jest jeszcze bardzo wcześnie i może Ci uciec mimo piasku Po drugie za mało metkonazolu trzeba by coś dodać w celu ochrony fungicydowej Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2019 · Report post Co lepiej na nierowny rzepak,od wschodzącego po 4 liście dać juz teraz toprex 0,3 l , czy tebukonazol 0,75 l i póżniej 0,5 l tebukonazol +0,3 CCC jak bedzie taka potrzeba,według BASF czekać jak ten maly bedzie mial 2-3 liście i 1,0 l caryxu Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2019 (edited) · Report post Przykładowo w 2015 miałem podobnie siany 18 sierpnia 17 września 0.7 karyxu i już za pięć dni tyle samo tebukonazolu Robiłem też caryx 0.5 litra 22 września i 29 poprawka 0.3+ 0.5 tebu To akurat przy identycznym terminie siewu rzepaku po zbożach O kombinacjach z fungi-regulacją na stanowiskach po grochu to inna historia Edited September 11, 2019 by jarki Share this post Link to post Share on other sites